Δελτίο Τύπου 37 / 2016-2017

Δελτίο Τύπου 37 / 2016-2017
Πρυτανείας Πανεπιστημίου Πατρών

ΔΙΕΘΝΗΣ ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ
Ο διεθνής οργανισμός κατάταξης Πανεπιστημίων Times Higher Education (THE) δημοσιοποίησε μια εξειδικευμένη έκδοση, που αφορά στη θέση και την αναλογία που κατέχουν τα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια στο παγκόσμιο γίγνεσθαι. Η έκδοση αυτή βασίστηκε σε 13 διαφορετικούς δείκτες που σχετίζονται με την εκπαίδευση, τη διδασκαλία, την έρευνα και τη διεθνοποίηση των Ιδρυμάτων. Το Πανεπιστήμιο Πατρών, που συμμετέχει για τρίτη χρονιά στο συγκεκριμένο σύστημα, βρίσκεται μεταξύ των έξι (6) ελληνικών ΑΕΙ που συμπεριελήφθησαν στην τελική κατάταξη και διατηρεί τη θέση του στη γενική κλίμακα των θέσεων 601-800 στον διεθνή χώρο. Τα στοιχεία της συγκεκριμένης έκδοσης θα χρησιμοποιηθούν, μαζί με έντεκα ακόμα αντικειμενικούς δείκτες, στην πλήρη παγκόσμια κατάταξη των Πανεπιστημίων που θα δημοσιευτεί τον προσεχή Σεπτέμβριο. Περισσότερα στοιχεία παρέχονται στο: https://www.timeshighereducation.com/student/best-universities/best-univ...

ERASMUS+ / ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΑΜΕΑ
Όλες οι επικαιροποιημένες οδηγίες σχετικά με τη συμμετοχή στο πρόγραμμα Erasmus+ των φοιτητών και του προσωπικού των ΑΕΙ που υπάγονται στην κατηγορία ΑΜΕΑ (θεσμικό πλαίσιο, προετοιμασία μετακίνησης, επιπλέον χρηματοδότηση, υποχρεώσεις και δικαιώματα), για το επόμενο ακαδημαϊκό έτος 2017-18, έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα μας: http://www.upatras.gr/el/node/6862

ΚΕΚ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ: ΝΕΟ ΠΡΟΡΑΜΜΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΓΛΩΣΣΟΜΑΘΕΙΑΣ
Το Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης του Πανεπιστημίου Πατρών (ΚΕΚ ΠΠ) ξεκινά ένα νέο πρόγραμμα εξ αποστάσεως Κατάρτισης (e-learning) «Professional English» σε συνεργασία με το Βρετανικό Συμβούλιο, με προνομιακές παροχές για τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας. To πρόγραμμα σχεδιάστηκε μετά από σχετικό αίτημα αρμόδιων υπηρεσιών του Πανεπιστημίου και απευθύνεται σε προπτυχιακούς, μεταπτυχιακούς φοιτητές και υποψήφιους διδάκτορες του Ιδρύματος, οι οποίοι ενδιαφέρονται για την απόκτηση πιστοποίησης γλωσσομάθειας αγγλικής γλώσσας για ακαδημαϊκές σπουδές καθώς και για εργασία στην Ελλάδα ή το εξωτερικό. Το πρόγραμμα αυτό είναι ένα από τα ελάχιστα διεθνώς που παρέχει την ευελιξία της πλήρους εξ αποστάσεως μάθησης (e-learning) με συνδυασμό: (α) συναντήσεων σε εικονική αίθουσα με καθηγητή και (β) ατομική μελέτη, εκπόνηση εργασιών και επίλυση ασκήσεων ανά πάσα στιγμή μέσω υπολογιστή. Αναλυτικές πληροφορίες στο: http://kek.upatras.gr/courses/professional-english/.

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΣΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Το Εργαστήριο Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού οργανώνει μαθήματα ελληνικής ως δεύτερης/ξένης γλώσσας για όλα τα επίπεδα γλωσσομάθειας (Α1, Α2, Β1, Β2, Γ1, Γ2), καθώς και μαθήματα για ειδικούς σκοπούς (εφόσον υπάρχει ζήτηση). Τα μαθήματα αρχίζουν τον Οκτώβριο του 2017. Περισσότερες πληροφορίες (διάρκεια, δίδακτρα, αίτηση) στην ιστοσελίδα του Εργαστηρίου (greeklab.upatras.gr), στις καρτέλες «Προγράμματα σπουδών» και «Αίτηση». Για γενικές πληροφορίες στο: greeklab@upatras.gr, τηλέφωνο: 2610969691. Το Εργαστήριο ανήκει στη Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών και είναι πιστοποιημένο κέντρο για τις εξετάσεις ελληνομάθειας του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας (Θεσσαλονίκη).

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΚΑΙ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΣΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ (ΡΟΤΕΡΝΤΑΜ)
Οι νικητές του 6ου Πανελλαδικού Διαγωνισμού Φιλοσοφικού Δοκιμίου που διοργανώθηκε από το Τμήμα Φιλοσοφίας και το Πανεπιστήμιο Πατρών, Κωνσταντίνος-Μάριος Κωνσταντίνου (Σχολή Μωραΐτη) και Νικολέτα Παπαθανασίου (3ο ΓΕΛ Ηρακλείου Αττικής) εκπροσώπησαν την Ελλάδα στη Διεθνή Μαθητική Ολυμπιάδα Φιλοσοφίας που πραγματοποιήθηκε στο Ρότερνταμ από τις 25 έως 28 Μαΐου 2017, μαζί με τους συνοδούς τους καθηγητές Άσια Τρύφωνα και Αποστόλη Κωνσταντίνου. Ο Κωνσταντίνος-Μάριος διακρίθηκε ανάμεσα σε 100 μαθητές από 45 χώρες απ' όλον τον κόσμο, αποσπώντας το χάλκινο μετάλλιο, προσθέτοντας μια ακόμη σημαντική επιτυχία σε αυτές που έχουν επιτύχει οι ελληνικές αποστολές στην σύντομη ιστορία των συμμετοχών στην ΔΟΦ. Το Τμήμα Φιλοσοφίας συγχαίρει τα μέλη της αποστολής και ευχαριστεί το Πανεπιστήμιο Πατρών για την οικονομική στήριξη της διοργάνωσης και της ελληνικής παρουσίας στη ΔΟΦ όλα αυτά τα χρόνια, αλλά και το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Harvard που ειδικά εφέτος ενίσχυσε οικονομικά τη χρηματόδοτηση της ελληνικής αποστολής.

Η ΧΟΡΩΔΙΑ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ – ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ
Τα μέλη της Χορωδίας του Πανεπιστημίου Πατρών είχαν την ιδιαίτερη τιμή να ενώσουν τη φωνή τους με τους 1.000 συνολικά χορωδούς απ' όλη την Ελλάδα, εκατό μουσικούς, και εξήντα χιλιάδες πολίτες που συμμετείχαν ένθερμα στην εκδήλωση «Όλη η Ελλάδα για το Μίκη», που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, 19 Ιουνίου 2017, στο Παναθηναϊκό Στάδιο. Σε μια μοναδική εμπειρία, υπό τη διεύθυνση του διακεκριμένου μαέστρου Παναγή Μπαρμπάτη, χιλιάδες Έλληνες απόλαυσαν διαχρονική μουσική και τραγούδια βαθύτατα ελληνικά, μέσα σε μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα, με αποκορύφωμα την παρουσία του ίδιου του Μίκη Θοδωράκη στη σκηνή.

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟ ΠΑΙΔΙΚΟ CAMP – ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΥΓΙΕΙΝΗ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ
Ξεκίνησε στις 19 Ιουνίου 2017 το καλοκαιρινό αθλητικό camp του Πανεπιστημίου στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημιακού Γυμναστηρίου, ως συνέχεια των ετήσιων αθλητικών ακαδημιών. Πολλά παιδικά χαμόγελα και συμμετοχικές αθλητικές προσπάθειες στον στίβο, στο ποδόσφαιρο, στο βόλεϊ, στο μπάσκετ, στο τένις και στο χορό, με περιηγήσεις, προβολές και συζητήσεις, αναδεικνύουν καθημερινά την δημιουργία και την συνεργατικότητα που πρέπει να χαρακτηρίζει τα παιδιά της σχολικής ηλικίας. Μεταξύ άλλων, την Πέμπτη 22 Ιουνίου, επισκέφτηκαν το αθλητικό camp, ενημέρωσαν και συζήτησαν με τα παιδιά, η ιατρός εργασίας του Πανεπιστημίου κ. Δήμητρα Τριανταφύλλου και ο τεχνικός ασφαλείας κ. Γιώργος Θωμόπουλος. Δόθηκαν απαντήσεις στα παιδιά σχετικά με την οδική συμπεριφορά, την ασφάλεια σε περίπτωση σεισμού, φωτιάς, αλλά και κατά την κολύμβηση και την ηλιακή ακτινοβολία. Η ιατρός εργασίας και ο τεχνικός ασφαλείας ανανέωσαν το ραντεβού τους για τα καινούργια παιδιά που θα πλαισιώσουν το καλοκαιρινό αθλητικό camp την επόμενη εβδομάδα.

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Η Κινηματογραφική Ομάδα της Φοιτητικής Εστίας Πάτρας (ΦΕΠ) συνεχίζει τις βραδινές προβολές στον χώρο της, ώρα έναρξης 9.00 μ.μ.. Απόψε, 23/6, θα προβληθεί η ταινία «Rocky III» (1982) (http://www.provoles.net/). Επίσης, το Κινηματογραφικό Τμήμα των Πολιτιστικών Ομάδων Φοιτητών Πανεπιστημίου Πατρών (ΠΟΦΠΠ) μας προσκαλεί για ένα ακόμα Σαββατόβραδο του Ιουνίου, αύριο, 24/6, στις 9.30 το βράδυ, στις υπαίθριες κινηματογραφικές προβολές στις σκάλες της Αγίου Νικολάου! Περισσότερα για το πρόγραμμα εδώ.

Σας ευχόμαστε καλό Σαββατοκύριακο!

Πάτρα, 23 Ιουνίου 2017
Από την Πρυτανεία και το Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων
& Εκδηλώσεων Πανεπιστημίου Πατρών

Επισυναπτόμενα: 
Υπεύθυνος: 
Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων και Εκδηλώσεων