Δελτίο Τύπου 1 / 2017-2018

Δελτίο Τύπου 1 / 2017-2018
Πρυτανείας Πανεπιστημίου Πατρών

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΚΑΤΑΤΑΞΕΙΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ
Times Higher Education World University Rankings
Το σύστημα Times Higher Education World University Rankings, ένας από τους πλέον έγκριτους, σε παγκόσμιο επίπεδο, παρόχους πληροφοριών για την ανώτατη εκπαίδευση, δημοσίευσε την κατάταξη των Πανεπιστημίων για το έτος 2017. Συνολικά, τη χρονιά αυτή δημοσιεύτηκε η κατάταξη 1.102 Ιδρυμάτων, στηριγμένη σε 195 διαφορετικά δεδομένα, ανάμεσα στα 1.500 κορυφαία ερευνητικά πανεπιστήμια του κόσμου. Το σύστημα Times συγκροτείται από πέντε πυλώνες, καθένας από τους οποίους συμμετέχει με διαφορετική βαρύτητα στο τελικό αποτέλεσμα: Διδασκαλία (Teaching 30%), Έρευνα (Research 30%), Ετεροαναφορές (Citations 30%), Διεθνείς Προοπτικές (International Outlook 7,5%) και Έσοδα από τη Βιομηχανία (Industry income 2,5%). Το Πανεπιστήμιό μας συμμετέχει για τρίτη χρονιά στο συγκεκριμένο σύστημα και διατηρεί την κατάταξή του στη γενική κλίμακα των θέσεων 601-800, ενώ έχει βελτιώσει τη θέση του σε όλους τους πυλώνες, αλλά και στην πλειοψηφία των επιμέρους δεικτών. Συγκεκριμένα και σε σχέση με το προηγούμενο έτος, η εικόνα του Πανεπιστημίου Πατρών έχει ως εξής:

  • Διδασκαλία (Teaching): 19,1 από 15,3
  • Έρευνα (Research): 12,4 από 11,4
  • Ετεροαναφορές (Citations): 37,2 από 35,9
  • Διεθνοποίηση (International Outlook): 35,7 από 34,6
  • Έσοδα από τη Βιομηχανία 45,1 από 43,6

Webometrics Ranking of World Universities
Στην παγκόσμια λίστα ταξινόμησης «Webofetrics» του κέντρου επιστημονικών ερευνών CSIC, που αφορά στο αʼ εξάμηνο του 2017 (έκδοση Ιουλίου 2017), το Πανεπιστήμιό μας κατατάσσεται στο 2,5% (2,25%) της παγκόσμιας ελίτ, καταλαμβάνοντας την 541η θέση ανάμεσα σε περισσότερα από 24.000 συνολικά ιδρύματα παγκοσμίως, που εμπεριέχονται στη λίστα. Η παγκόσμια κατάταξη πανεπιστημίων «Webometrics Ranking of World Universities» (http://www.webometrics.info) χρησιμοποιεί ποσοτικές μεθόδους με δείκτες οι οποίοι συμμετέχουν με διαφορετική βαρύτητα στη διαμόρφωση της κατάταξης, σχετίζονται με το διαδίκτυο και επιτρέπουν τη μέτρηση της επιστημονικής δραστηριότητας μέσα στον παγκόσμιο ιστό. Το Πανεπιστήμιό μας κατέχει την τέταρτη θέση ανάμεσα στα 76 εκπαιδευτικά ιδρύματα της Ελλάδας που αξιολογήθηκαν από το συγκεκριμένο Κέντρο και, παρά τις πτωτικές τάσεις που παρατηρήθηκαν στα Ιδρύματα της χώρας μας αυτό το εξάμηνο, το Πανεπιστήμιο Πατρών βελτίωσε τη θέση του από την 555η στην 541η θέση σε διεθνές επίπεδο.

ΑΝΑΓΟΡΕΥΣΗ ΕΠΙΤΙΜΟΥ ΔΙΔΑΚΤΟΡΑ
Ο Καθηγητής Νεφρολογίας Claudio Ronco θα αναγορευθεί Επίτιμος Διδάκτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας, μετά από πρόταση του Τμήματος Ιατρικής, την Τετάρτη, 20 Σεπτεμβρίου 2017 και ώρα 12.00 το μεσημέρι στην Αίθουσα Τελετών. Ο τιμώμενος είναι Καθηγητής Νεφρολογίας με εξειδίκευση στην παιδιατρική νεφρολογία και στις μεθόδους υποκατάστασης της νεφρικής λειτουργίας σε οξεία και χρόνια νεφρική βλάβη, και Διευθυντής του Νεφρολογικού και Μεταμοσχευτικού Κέντρου και του Διεθνούς Ερευνητικού Ινστιτούτου του Πανεπιστημίου της Βιτσέντζα στην Ιταλία. Το έργο και την προσωπικότητά του θα παρουσιάσει ο καθηγητής Νεφρολογίας και Πρόεδρος του Τμήματος Ιατρικής Δημήτριος Γούμενος, ενώ θα ακολουθήσει η αναγόρευση του τιμώμενου σε Επίτιμο Διδάκτορα από τον Κοσμήτορα της Σχολής Επιστημών Υγείας και η περιένδυσή του από την Πρύτανι. Η εκδήλωση της επιτιμοποίησης θα ολοκληρωθεί με την ομιλία τού Καθηγητή C. Ronco, με θέμα: «From Galileo to Carpediem: the wonders of miniaturization». Το αναλυτικό πρόγραμμα της εκδήλωσης και το βιογραφικό του τιμώμενου έχουν αναρτηθεί στο: https://www.upatras.gr/el/node/7045

ΕΚΘΕΣΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΤΕΧΝΟΓΝΩΣΙΑΣ - PATRAS IQ
Βράβευση σε Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό
Η  Έκθεση Μεταφοράς Τεχνογνωσίας - PATRAS IQ, τιμήθηκε στον διαγωνισμό «Ευρωπαϊκά Βραβεία Προώθησης της Επιχειρηματικότητας», με το Εθνικό Βραβείο «European Enterprise Promotion Awards – EEPA 2017», στην κατηγορία «Προώθηση Επιχειρηματικότητας» και επιλέχθηκε να εκπροσωπήσει τη χώρα μας στη 2η φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας για τη διεκδίκηση του πανευρωπαϊκού βραβείου, που θα πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο του 2017 στο Ταλίν της Εσθονίας. Στον διαγωνισμό, που διοργανώνεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και σε εθνικό επίπεδο από τη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας του Υπουργείου Οικονομίας & Ανάπτυξης, η «PATRAS IQ» συμμετείχε μετά από πρόταση που υπέβαλε το Πανεπιστήμιο Πατρών, στην προσπάθεια υποστήριξης και προώθησης της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας. Η «Patras IQ» αποδεικνύει κάθε χρονιά πως αποτελεί μία σημαντική και  ενδιαφέρουσα δεξαμενή ιδεών, οι οποίες έχουν δυνατότητα να μετουσιωθούν σε επιχειρηματικές κινήσεις ή να οδηγήσουν σε συνεργασίες με επιχειρηματικούς και παραγωγικούς φορείς που αναζητούν την καινοτομία στις διαδικασίες ανάπτυξής τους, γεγονός που προσδίδει στην Έκθεση εθνικό και ευρωπαϊκό ενδιαφέρον.

Συμμετοχή στη ΔΕΘ
Η «Patras IQ» συμμετέχει για πρώτη φορά στην 82η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, που πραγματοποιείται το διάστημα 9-17 Σεπτεμβρίου 2017, και συγκεκριμένα στον εκθεσιακό χώρο τής ACADEMIA, που φιλοξενεί δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, επιχειρήσεις και ιδρύματα που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της εκπαίδευσης και έρευνας. Στο περίπτερο της «Patras IQ», παράλληλα με την προβολή και προώθηση της πρωτοβουλίας και των δράσεών της, εργαστήρια του Πανεπιστημίου Πατρών και του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας προβάλλουν τις ώριμες και καινοτόμες ιδέες τους, ενώ πρωτοποριακές και επιτυχημένες στον τομέα τους επιχειρήσεις εκθέτουν τα προϊόντα τους, που προέκυψαν από τη συνεργασία με πανεπιστήμια και ερευνητικούς φορείς. Σας περιμένουμε, και αυτό το Σαββατοκύριακο, στο Περίπτερο Academia (Νο 14), Σταντ 23 !

ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ ΑΝ. ΜΕΝΤΖΕΛΟΠΟΥΛΟΥ
Από το έτος 2008 η οικογένεια του Ανδρέα Μεντζελόπουλου παρέχει υποτροφίες σε φοιτητές του Πανεπιστημίου Πατρών, οι οποίες αποτελούν πλέον θεσμό και αφορούν σε προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές στο δικό μας Πανεπιστήμιο, καθώς και σε μεταπτυχιακές σπουδές σε Πανεπιστήμια των ΗΠΑ. Την περίοδο αυτή προκηρύσσονται οι υποτροφίες που αφορούν στην υποστήριξη των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών σπουδών εντός του Ιδρύματος. Οι αιτήσεις υποβάλλονται στο γενικό πρωτόκολλο του Πανεπιστημίου Πατρών μέχρι την Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου 2017. Αναλυτικές οδηγίες για τις «Υποτροφίες Αν. Μεντζελόπουλος», μπορείτε να βρείτε στον δικτυακό τόπο: http://www.upatras.gr/el/mentzelopoulos. 

ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ ΣΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Το Εργαστήριο Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού του Πανεπιστημίου Πατρών είναι εγκεκριμένο εξεταστικό κέντρο για τις εξετάσεις πιστοποίησης της ελληνομάθειας (κωδικός 30019) του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας. Όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν στις εξετάσεις ελληνομάθειας για ειδικούς επαγγελματικούς σκοπούς (Α2) του ΚΕΓ θα πρέπει να δηλώσουν συμμετοχή από 4 έως 24 Σεπτεμβρίου 2017. Οι εξετάσεις θα διεξαχθούν την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2017 (πρωί) (πληροφορίες στο http://www.greek-language.gr/certification/node/19.html).Το πλήρες πρόγραμμα των εξετάσεων για ειδικούς επαγγελματικούς σκοπούς (2017-2018) βρίσκεται στο http://www.greek-language.gr/certification/node/15.html. Το Εργαστήριο Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού του Πανεπιστημίου Πατρών δύναται να διοργανώνει σύντομο κύκλο μαθημάτων προετοιμασίας για τις εξετάσεις. Περισσότερες πληροφορίες και αιτήσεις στο http://greeklab.upatras.gr/

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
Το Πανεπιστήμιο Πατρών συμμετέχει στην «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας» του Δήμου Πατρέων, που θα πραγματοποιηθεί το διάστημα 16 – 22 Σεπτεμβρίου 2017 στην πόλη μας. Στη διάρκεια της εβδομάδας θα πραγματοποιηθούν διάφορες εκδηλώσεις και δράσεις από ομάδες του Πανεπιστημίου, τις ακόλουθες ημέρες:

  • 17 Σεπτεμβρίου: Πανεπιστημιακό Γυμναστήριο, με θέμα «Άθληση και Καθημερινότητα» (Στοιχεία επικοινωνίας: aris_agelo@yahoo.gr)
  • 18 Σεπτεμβρίου: Πράσινο Πανεπιστήμιο, με θέμα «Αειφορία και Περιβαλλοντική Εκπαίδευση» (Στοιχεία επικοινωνίας: angiechristo@upatras.gr)
  • 19 Σεπτεμβρίου: Πανεπιστημιακό Γυμναστήριο με «Χορευτικά δρώμενα» (Στοιχεία επικοινωνίας: gmikr@upatras.gr)
  • 22 Σεπτεμβρίου: Εργαστήριο Συστημάτων Παραγωγής & Αυτοματισμού, Τμήμα Μηχανολόγων & Αεροναυπηγών Μηχανικών «Ηλεκτρικό αυτοκίνητο: τεχνολογικές εξελίξεις και οφέλη» (Στοιχεία επικοινωνίας: xrisol@mech.upatras.gr)

Στόχος της συμμετοχής του Πανεπιστημίου είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών για τη διαμόρφωση και ανάπτυξη περιβαλλοντικού ήθους, την «πράσινη» οδήγηση και αειφορία, καθώς για την ανάδειξη της αξίας της συστηματικής ατομικής ή μαζικής άθλησης στην πόλη των Πατρών. Για περισσότερες πληροφορίες, ακολουθείστε τον παρακάτω σύνδεσμο http://www.mobilityweek.eu/registered-actions/?country=GR

ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΚΕΔΜΟΠ
Ο Κωνσταντίνος Ζεμαδάνης, αθλητικός εκπρόσωπος του Κέντρου Ενημέρωσης και προσέλκυσης Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών του Πανεπιστημίου Πατρών (ΚΕΔΜΟΠ) - «Χάρισε Ζωή», κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στον μεγαλύτερο τριαθλητικό αγώνα στον κόσμο σε διάρκεια (10 ημέρες), που διεξήχθη στην πόλη Buchs της Ελβετίας στις 21-30/8/2017. Ο Κωνσταντίνος ολοκλήρωσε επιτυχώς τα 2.260 χλμ σε συνολικό χρόνο 115:54 ώρες, με διαφορά 20 ώρες από τον δεύτερο αθλητή και 50 ώρες από τον τελευταίο, μία επίδοση που αποτελεί την τέταρτη καλύτερη στην ιστορία του αγώνα. Η νίκη αυτή φέρνει τον Έλληνα υπεραθλητή στην πρώτη θέση βαθμολογικά του παγκοσμίου πρωταθλήματος ULTRA-TRIATHLON μετά από 6 αγώνες, δίνοντάς του το πλεονέκτημα για την κατάκτησή του στον τελευταίο αγώνα της χρονιάς, που θα γίνει τον Οκτώβριο στο Μεξικό.

Ευχόμαστε σε όλη την κοινότητά μας μια καλή και γόνιμη ακαδημαϊκή χρονιά. Καλωσορίζουμε τις/τους πρωτοετείς φοιτήτριες/ φοιτητές που επέλεξαν το Πανεπιστήμιο Πατρών για τις σπουδές τους, και τους υποσχόμαστε ότι θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να εκπληρωθούν οι προσδοκίες τους και να τους προσφέρουμε την ποιοτική εκπαίδευση που έχουν ονειρευτεί.

Πάτρα, 15 Σεπτεμβρίου 2017
Από την Πρυτανεία και το Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων
& Εκδηλώσεων Πανεπιστημίου Πατρών

Επισυναπτόμενα: 
Υπεύθυνος: 
Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων και Εκδηλώσεων