Η τέχνη των δομών δεδομένων: Τιμητική εκδήλωση για τον Θανάση Τσακαλίδη

Το αμφιθέατρο του Συνεδριακού Κέντρου το απόγευμα της Τρίτης 7 Νοεμβρίου ήταν κατάμεστο από φοιτητές, συναδέλφους, φίλους του Θανάση Τσακαλίδη στην εκδήλωση με τίτλο "The Art of Data Structures" (Η τέχνη των δομών δεδομένων) που οργανώθηκε για να τιμηθεί ο αγαπητός καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών Υπολογιστών και Πληροφορικής που πρόσφατα συνταξιοδοτήθηκε. Ήταν μια ζεστή και συγκινητική εκδήλωση που οργάνωσε το
Τμήμα του για να τον τιμήσει.

Ο Θανάσης Τσακαλίδης υπηρέτησε στο Τμήμα Μηχανικών Υπολογιστών και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πατρών από το 1988 έως πρόσφατα. Διετέλεσε συνολικά 12 έτη Πρόεδρος του Τμήματος, με μεγάλη προσφορά στην ανάπτυξή του. Παράλληλα, σημαντικό είναι το διδακτικό και ερευνητικό του έργο, με διαχρονική και διεθνή απήχηση. Μερικά από τα στοιχεία του βιογραφικού του Θανάση Τσακαλίδη που παρουσιάστηκαν στην εκδήλωση πραγματικά εντυπωσιάζουν, επέβλεψε 700 περίπου διπλωματικές εργασίες και 30 διδακτορικές διατριβές, συνέταξε πάνω από 2000 συστατικές επιστολές, ενώ η απήχηση του έργου του, όπως ανέφεραν οι συνάδελφοι του στο Τμήμα και διάφορα πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού, είναι σημαντική σε πολλά θέματα της περιοχής των αλγορίθμων και δομών δεδομένων, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο καλλιτεχνικό έργο του Θ. Τσακαλίδη.

Ο καθηγητής Kurt Mehlhorn από το Max Planck Institute of Informatics, στο Saarbruecken της Γερμανίας, καθηγητής του Θ. Τσακαλίδη και συνεργάτης του για χρόνια, μίλησε για την εμπειρία του Τσακαλίδη στο Saarbruecken. Μας έδειξε φωτογραφίες από τη δεκαετία του ‘70 και του ’80 όταν ο Θανάσης Τσακαλίδης έκανε τις διδακτορικές του σπουδές και ήταν ερευνητής, ενώ μίλησε για τη συμβολή του στην επιστήμη των υπολογιστών.

Μια από τις πιο συγκινητικές στιγμές της εκδήλωσης ήταν όταν τα δύο παιδιά του Θανάση Τσακαλίδη, και οι δύο μηχανικοί υπολογιστών και ερευνητές στη Αμερική και το Χογκ Κόγκ σήμερα, συμμετείχαν μέσω σκάιπ στην εκδήλωση, λέγοντας δύο λόγια για τον πατέρα τους και την επίδραση που είχε στη ζωή τους. Ο μικρότερος, Δημήτρης Τσακαλίδης κλείνοντας την παρέμβαση του, με φόντο τους φωτισμένους ουρανοξύστες του Χονγκ Κονγκ είπε: "Πατέρα σε ευχαριστώ για τη δουλειά σου για την παρουσία σου, για την κληρονομιά που μάς άφησες. Ελπίζω να συνεχίσεις να αναπτύσσεις τις δομές σου, ώστε να μας επιτρέψουν να εκφράσουμε τον καλύτερο εαυτό μας".

 

Σύνταξη: