Το Πανεπιστήμιο Πατρών στο Aarhus της Δανίας

Το Πανεπιστήμιο Πατρών, μέλος του Πανεπιστημιακού Δικτύου των Πολιτιστικών Πρωτευουσών της Ευρώπης, συμμετείχε στο “11th Conference of the University Network of European Capitals of Culture (UNeECC)” που πραγματοποιήθηκε στο Aarhus της Δανίας, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2017, στις 8-11 Νοεμβρίου 2017.

Στο συνέδριο “Re-Value”, με θεματικές ενότητες Art and Urban Spaces, European Capitals of Culture, Evaluation of Culture, Museum Research και Aarhus 2017, παρουσιάστηκαν σύγχρονοι προβληματισμοί για επαναξιολόγηση με επίκεντρο τον πολιτισμό, διαφόρων κοινωνικών, οικονομικών και πολιτιστικών συμπεριφορών.

Το Πανεπιστήμιο Πατρών εκπροσωπήθηκε από την Πρόεδρο του Τμήματος Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών, Θ. Μονιούδη-Γαβαλά, αναπληρώτρια καθηγήτρια, και τον Θ. Κουτσομπίνα, επίκουρο καθηγητή του Τμήματος, οι οποίοι παρουσίασαν το θέμα “Culture-led Urban Regeneration for the Creative Class in Greek Cities: The case of Waterfront Development in Patras, Greece”, αναλύοντας τη σημασία της προώθησης της εικόνας της πόλης και ειδικότερα τις δυνατότητες του παράλιου μετώπου της Πάτρας. Η συμμετοχή του Πανεπιστημίου Πατρών στο συνέδριο ενίσχυσε τις σχέσεις του με τα υπόλοιπα Πανεπιστήμια- μέλη UNeECC, σε περίοδο κατά την οποία η χώρα μας βρίσκεται στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος λόγω της προσφυγικής και οικονομικής κρίσης.

Το Πανεπιστημιακό Δίκτυο των Πολιτιστικών Πρωτευουσών της Ευρώπης δημιουργήθηκε το 2006 στο Pécs της Ουγγαρίας με σκοπούς τόσο την προώθηση ακαδημαϊκών και μορφωτικών συνεργασιών των Πανεπιστημίων, όσο και την διεύρυνση του ρόλου τους για τη βελτιστοποίηση της απόδοσης του θεσμού στις διαδικασίες των πόλεων-πολιτιστικών πρωτευουσών. Το Πανεπιστήμιο του Aarhus ιδρύθηκε το 1928 και είναι το μεγαλύτερο της Δανίας.