Η εκδήλωση του Patras ΙQ στο 20ο Forum Ανάπτυξης

Η πρωτοβουλία PatrasIQ συμμετείχε με εκθεσιακό περίπτερο και δίωρη συνεδριακή εκδήλωση με θέμα «PATRAS IQ – 5G (5th Generation Wire-less Systems)» στο 20ο Forum Ανάπτυξης 2017/ Money Show Πάτρας, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο και την Κυριακή 18 και 19 Νοεμβρίου 2017 στο ξενοδοχείο «ΑΣΤΗΡ».
Προσκεκλημένοι ομιλητές της PatrasIQ ανέδειξαν και μίλησαν για τις προοπτικές και τη δυναμική του 5G. Πιο αναλυτικά, στο δίωρο πρόγραμμα της εκδήλωσης συμμετείχαν οι παρακάτω προσκεκλημένοι ομιλητές:
Καθ. Σία Αναγνωστοπούλου, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας, Πρώην Αν. Υπουργός Παιδείας με θέμα: H PATRAS IQ στους νέους δρόμους της τεχνολογίας.
Ευστράτιος Ζαφείρης, ΓΓ Βιομηχανίας, Υπ. Βιομηχανίας & Ανάπτυξης και θέμα: Οι νέες τεχνολογικές εφαρμογές στην επιχειρηματική καινοτομία.
Σοφία Παπαθανασοπούλου, Διπλ. Ηλεκτρολόγος Μηχανικός ΕΜΠ, Στέλεχος Δ/νσης Eυρυζωνικότητας και Δικτύων Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών, Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων με θέμα: Δίκτυα 5G: Η σύγκληση των τεχνολογιών και οι προκλήσεις για το μέλλον.
Καθ. Χρήστος Ι. Μπούρας, Τμήμα Μηχανικών Η/Υ & Πληροφορικής, Αν. Πρυτάνεως Οικονομικών, Προγραμματισμού και Εκτέλεσης Έργων και θέμα: 5G Δυνατότητες και προοπτικές. Αλλαγή παραδείγματος στις κινητές επικοινωνίες.
Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο Καθ. Βασίλης Τριανταφύλλου, Πρύτανης του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας.
Στην εκδήλωση οι ομιλητές υπενθύμισαν πως η Πάτρα και τα Τρίκαλα είναι οι δύο ελληνικές πόλεις στις οποίες θα εφαρμοστεί πιλοτικά το 5G, βάζοντας τη χώρα στο μονοπάτι της ευρωπαϊκής κοινότητας τωνGigabit. Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Patras IQ, Καθηγητής Δημοσθένης Πολύζος, Αν. Πρυτάνεως Έρευνας και Ανάπτυξης, ο οποίος επεσήμανε τον κινδύνο να χαθεί η ευκαιρία του ψηφιακού μετασχηματισμού, αν δεν γίνουν αντιληπτοί οι πραγματικοί ρυθμοί της μεταβατικής αυτής διαδικασίας. Η κ. Σία Αναγνωστοπούλου έθεσε το θέμα της τεχνολογικής επανάστασης που, όπως είπε, θα επέλθει και με το 5G, τονίζοντας την αναγκαιότητα της κοινής πορείας της τεχνολογίας και των ανθρωπιστικών επιστημών. O Γ.Γ. Βιομηχανίας, Ευστράτιος Ζαφείρης, μεταξύ άλλων επεσήμανε πως «ο άνθρωπος πορεύεται στο μέλλον με σχεδιασμό και τύχη. Στην Ελλάδα ανάμεσα σε αυτά τα δύο πάσχουμε στο σχεδιασμό. Έχουμε τη ζήτηση και όχι τη διασύνδεση», και δεσμεύτηκε για διαρκή επικοινωνία με την Πάτρα και τη Δυτική Ελλάδα.
Το στέλεχος της Διεύθυνσης Ευρυζωνικότητας της Γ.Γ. Τηλεπικοινωνιών, κ. Σοφία Παπαθανασοπούλου, αναφέρθηκε στις προκλήσεις του 5G λέγοντας πως έως το 2020 δισεκατομμύρια συσκευές θα συνδεθούν λόγω της τεχνολογίας νέας γενιάς, γεγονός που απαιτεί αύξηση της ευρυζωνικότητας. «Η αύξηση της ευρυζωνικότητας επιφέρει αύξηση του ΑΕΠ και ταυτόχρονα μείωση της ανεργίας», ανέφερε και προσέθεσε πως οι αλλαγές με το δίκτυο νέας γενιάς θα είναι σημαντικές. Η κ. Παπαθανασόπουλου αναφέρθηκε και στη συνεργασία με το Δήμο Πατρέων, ώστε να ξεκινήσει σε λίγους μήνες η πιλοτική εφαρμογή 5G. Τέλος, μίλησε και για τις πρωτοβουλίες διασφάλισης της κυβερνοασφάλειας, λέγοντας πως έχει σχεδιαστεί η ενεργοποίηση ενός μηχανισμού, ο οποίος θα πιστοποιεί προϊόντα και υπηρεσίες που θα φέρουν ειδική σήμανση.
Στις δυνατότητες και τις προοπτικές στις επικοινωνίες στην 5G εποχή αναφέρθηκε ο Αναπληρωτής Πρυτάνεως Οικονομικών, Προγραμματισμού και Εκτέλεσης Έργων, Καθηγητής Χρήστος Μπούρας, ο οποίος επεσήμανε πως η Ελλάδα μπορεί να έχει χάσει την ευκαιρία στο επίπεδο κατασκευής συσκευών, έχει όμως ανοικτό ακόμη ένα παράθυρο που αφορά στη δημιουργία λογισμικού. Όπως εξήγησε ο κ. Μπούρας, το 5G αφορά πολλά πράγματα. Είναι ένα οικοσύστημα, το οποίο χαρακτηρίζεται από μεγάλη αξιοπιστία, υψηλές ταχύτητες, υψηλή χωρητικότητα, δέκα φορές λιγότερη κατανάλωση ενέργειας, ενώ ο πληθυσμός (μηχανές και άνθρωποι) που θα διασυνδέσει αγγίζουν τα 7 δις.
Ενδιαφέρον στοιχείο που κατατέθηκε στην εκδήλωση ήταν πως το 2030 λόγω της τεχνολογικής επανάστασης, το 55% των θέσεων εργασίας θα απαιτεί πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Καθ’ όλη τη διάρκεια της έκθεσης στο εκθεσιακό περίπτερο της «Patras IQ», προβλήθηκαν και προωθήθηκαν η πρωτοβουλία και οι δράσεις της, ενώ παράλληλα ανακοινώθηκε η διοργάνωση της 5ης Έκθεσης Καινοτομίας & Μεταφοράς Τεχνογνωσίας PATRAS IQ στις 27, 28 & 29 Απριλίου 2018 στο Αθλητικό Κέντρο «ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΟΦΑΛΟΣ».