Τα δώρα του μυαλού

Βράδυ Κυριακής. Η τρίτη ημέρα του Δεκέμβρη οδεύει προς το τέλος της. Πριν καλά καλά βυθιστούμε στο απόλυτο σκοτάδι, ξεπροβάλει το ολόγιομο και υπέρλαμπρο φεγγάρι. Υπερ-πανσέληνος κοσμεί τον ουρανό ή διαφορετικά Supermoon. Όπως και αν την ονομάσει κανείς, υποκλίνεται στη μεγαλοπρέπειά της.
Κάθε πανσέληνο που απολαμβάνουμε, ταυτόχρονα μας ξυπνά τις μνήμες που έχουμε διαφυλάξει στο διάβα όλων αυτών των ετών στο μυαλό μας. Μνήμες καλές, κακές, ευχάριστες, ιδιαίτερες, ξεχωριστές μαζί με αγαπημένα πρόσωπα που δεν υπάρχουν πια, παρά μόνο σαν σκέψη. Όλα μνήμες είναι κάποιων ημερών που πέρασαν και χάθηκαν. Όμως, οι μνήμες είναι αυτές που μένουν για να μας θυμίζουν πώς βιώσαμε κάθε κατάσταση που μπορεί να στιγμάτισε ή και όχι τη ζωή μας. Οι μνήμες είναι η προσωπική μας κληρονομιά.
Το γενικευμένο αυτό κλίμα των αναμνήσεων ενισχύεται σε συνδυασμό με το γιορτινό χριστουγεννιάτικο κλίμα που έχει απλωθεί παντού τριγύρω μας. Έτσι, κοντά στο χριστουγεννιάτικο δένδρο με φόντο την πανσέληνο, παρέα με τα λαμπιόνια που αναβοσβήνουν και που αντικατοπτρίζονται στο τζάμι της μπαλκονόπορτας ανάβουν σαν πυροτεχνήματα οι μνήμες παλαιότερων χριστουγεννιάτικων ημερών.
Ξαφνικά, ξεχειλίζουν από το μυαλό μου εικόνες με εμένα κάτω από το χριστουγεννιάτικο δένδρο να παίζω ατελείωτες ώρες, χαζεύοντας τις χρυσές και κόκκινες γυαλιστερές μπάλες. Όπως και να ψέλνω τα κάλαντα παρέα με τον Άγιο Βασίλη που στέκονταν στη γωνία του τζακιού. Ακόμα, ηχεί στα αυτιά μου το τρενάκι που σφύριζε κάθε φορά όταν σταματούσε στο σταθμό επιβίβασης/αποβίβασης.
Βέβαια, όλοι μας έχουμε να θυμόμαστε αντίστοιχες εικόνες από τα Χριστούγεννα των παιδικών μας χρόνων. Και ιδιαίτερα όταν αυτές συσχετίζονται με αγαπημένα πρόσωπα που έχεις επίγνωση ότι δεν θα συναντήσεις ποτέ ξανά. Γιατί πολύ απλά δεν είναι στο χέρι σου. Και όμως κάπου εδώ έρχεται η μαγική απάντηση ότι μπορείς, και ότι αυτή η δύναμη κρύβεται μέσα στο μυαλό σου!
Κλείνεις τα μάτια και τα αγαπημένα σου πρόσωπα που κατοικούν στην καρδιά σου έρχονται για να σε επισκεφθούν στα όνειρα, θυμίζοντάς σου την αγκαλιά τους αλλά και το χρώμα των ματιών τους που ποτέ δε ξέχασες. Είναι τα καλύτερα χριστουγεννιάτικα δώρα. Τα δώρα του μυαλού! Και κάπως έτσι συνειδητοποιείς ότι όλους όσους αγάπησες τους κρύβεις μέσα σου.. Και θα συνεχίσεις να τους κρύβεις μέχρι και εσύ ο ίδιος να κρυφτείς στην καρδιά των ατόμων που θα σε αγαπήσουν αληθινά.
Η μαγεία των Χριστουγέννων ας κρατήσει αναμμένες τις μνήμες φωτίζοντας τον δρόμο σας προς το φως όπως φωτίζει η Υπερ-πανσέληνος τον σημερινό ουρανό.