Ο ΛΑΘΡΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ

Ο Βίος και η Πολιτεία του Σκρουτζ Μακ Ντακ, Ντον Ρόσα
Δύσκολα θα βρεθεί μεγάλος θαυμαστής του σύμπαντος της Λιμνούπολης που να μην έχει διαβάσει το Έπος του Ντον Ρόσα. Το 1947 ο Καρλ Μπαρκς, ένας από τους μεγαλύτερους σχεδιαστές, εμπνέεται από τον Εμπενίζερ Σκρουτζ του Καρόλου Ντίκενς και δημιουργεί τον μεγιστάνα και τσιγκούνη θείο του Ντόναλντ, τον Σκρουτζ Μακ Ντακ, καθώς και τη γνωστή σε όλους μας Λιμνούπολη.
Από τότε ακολούθησαν πολλά, κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωση του Μίκυ Μάους: πολλές εκδό-σεις, ειδικές σειρές κόμικ αφιερωμένες στους Ντακ, πολλοί σχεδιαστές, παρουσία σε δεκάδες χώρες και δημιουργία σειράς κινούμενων σχεδίων στην τηλεόραση.
Το 1991 ο Ντον Ρόσα αντιλαμβάνεται ότι ο ήρωας έχει ξεπεράσει τις διαστάσεις ενός παιδικού χαρακτήρα κόμικ. Συγκεντρώνει όλα τα κεντρικά βιογραφικά στοιχεία του ήρωα όπως τον δημιούργησε και τον εξέλιξε ο Μπαρκς και αποφασίζει να πει την ιστορία από την αρχή. Είναι η ιστορία ενός παιδιού που τον 19ο αιώνα κερδίζει την πρώτη του δεκάρα με τον κόπο του λουστράκου, προσπαθώντας να ξεφύγει από την μιζέρια της δεινής οικονομικής οικογενειακής κατάστασης. Ο Ρόσα είδε στον δύστροπο μεγιστάνα έναν σύγχρονο Οδυσσέα, με τα φανταστικομμύρια να θυμίζουν κάθε περιπέτεια που πέρασε ως νέος για να τα αποκτήσει και ως ηλικιωμένο να αναπολεί τον αιώνιο, ανεκπλήρωτο έρωτα.
Ο Βίος και η Πολιτεία του Σκρουτζ Μακ Ντακ δεν αποτελεί ύμνο στον αλόγιστο πλουτισμό. Ο Σκρουτζ Μακ Ντακ ενσαρκώνει όσα ο Ελύτης θεωρούσε πως είναι συστατικό κάθε επιτυχίας: ταλέντο, τόλμη, τύχη. Για τον Ρόσα, όμως, ο μοναχι-κός ήρωας πρέπει να επωμιστεί το κόστος της επιτυχίας.
Δυστυχώς η κρίση και η μετατόπιση του αναγνωστικού κοινού άφησαν μετέωρη την επανέκδοση του εξαντλημένου βιβλίου, όπως και του σίκουελ που περιλαμβάνει τα «Χαμένα Επεισόδια». Ας ελπίσουμε ότι το 2018 θα μας ξαναβρεί με μια από τις κορυφαίες συναντήσεις της εικονογράφησης με τη μυθοπλασία. Καλή χρονιά!