Χρήστος Παπαδόπουλος [ 1956-2017]

Μεγάλη θλίψη στην Πανεπιστημιακή κοινότητα προκάλεσε η είδηση της απώλειας του Χρήστου Παπαδόπουλου, καθηγητή του Τμήματος Μηχανολόγων. Οι συνάδελφοι του από το Τμήμα, μάς έστειλαν ένα μικρό απολογισμό του έργου του.

Ο Χρήστος Παπαδόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1956, όπου και τελείωσε τις γυμνασιακές του σπουδές το 1974. Το ίδιο έτος, μετά από επιτυχείς εισαγωγικές εξετάσεις γράφτηκε στο πρώτο έτος του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών, από το οποίο απεφοίτησε το 1979, αφού έλαβε το δίπλωμα του Μηχανολόγου Μηχανικού καθώς και την αντίστοιχη άδεια ασκήσεως επαγγέλματος. Ήταν παντρεμένος με τη Μηχανολόγο Μηχανικό κα. Ελένη Σταγάκη, με την οποία απέκτησε τρία παιδιά. Υπηρέτησε το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών σε όλες τις ακαδημαϊκές βαθμίδες για περισσότερα από 37 χρόνια. Ήταν ενταγμένος στο Εργαστήριο Στοιχείων Μηχανών του Κατασκευαστικού Τομέα, θέση που υπηρέτησε αδιάκοπα με μεγάλο ζήλο και συνεισφορά.

Διετέλεσε μέλος της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Πατρών, μέλος του Τεχνικού Συμβουλίου του ίδιου Ιδρύματος, και συμμετείχε επίσης σε πολλές επιτροπές του Πανεπιστημίου και του Τμήματος. Επί σειρά ετών διετέλεσε Διευθυντής του Κατασκευαστικού Τομέα και Πρόεδρος του Τμήματος. Το 1980 προσλήφθηκε στο Σχεδιαστήριο Μηχανολογίας της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών ως Επιστημονικός Συνεργάτης, ενώ το 1986 έλαβε εκπαιδευτική άδεια για το Washington University (USA) με την ιδιότητα του Επισκέπτη Ερευνητή, όπου και ολοκλήρωσε την διδακτορική του διατριβή. Το 1987 ανακηρύχθηκε Διδάκτορας του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών. Ακολούθως (1988) εντάχθηκε σε θέση Λέκτορα και αργότερα (1994) σε θέση Επίκουρου Καθηγητή στο ίδιο Τμήμα. Το 1999 προήχθη στη θέση του Αναπληρωτή Καθηγητή. Κατόπιν (2001) έλαβε εκπαιδευτική άδεια για το Joint Research Center (Ispra - Ιταλία) με την ιδιότητα του Visiting Scientist. Το 2010 εκλέχθηκε σε θέση Καθηγητή με γνωστικό αντικείμενο τον Υπολογισμό και Σχεδιασμό Στοιχείων Μηχανών με την βοήθεια ηλεκτρονικού
υπολογιστή.

Ήταν μέλος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, του Πανελληνίου Συλλόγου Διπλωματούχων Μηχανολόγων-Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, του Συλλόγου Μηχανολόγων Μηχανικών Αμερικής (ASME), διετέλεσε μέλος του Συλλόγου Μηχανικών Τριβολογίας και Λίπανσης (STLE), και της Τεχνικής Επιτροπής Δυναμικής Περιστρεφομένων Μηχανών (Technical Committee for Rotordynamics) της Διεθνούς Ομοσπονδίας για την Προώθηση της Επιστήμης των Μηχανισμών και Μηχανών (IFToMM). Τη δεκαετία του 1980 εργάστηκε με την ιδιότητα του ελεύθερου επαγγελματία Μηχανολόγου Μηχανικού σε διάφορες Ελληνικές Βιομηχανίες.

Δίδαξε για περισσότερα από 20 έτη μαθήματα ειδικότητας του προπτυχιακού προγράμματος σπουδών του Τμήματος Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται τα μαθήματα ‘Στοιχεία Μηχανών Ι & ΙΙ’ και ‘Γραφικές Μέθοδοι Σχεδιασμού με Η/Υ’. Επίσης έχει καθοδηγήσει περισσότερες από 100 διπλωματικές και σπουδαστικές εργασίες των προπτυχιακών φοιτητών. Από το ακαδημαϊκό έτος 1998-99 ανέλαβε την διοργάνωση και διδασκαλία ενός μεταπτυχιακού μαθήματος.

Η κύρια επιστημονική συνεισφορά του συνίσταται κατ ́αρχήν στη διερεύνηση της δυναμικής συμπεριφοράς των περιστρεφόμενων αξόνων που φέρουν αστοχίες τύπου ρωγμής και τη συσχέτιση των χαρακτηριστικών της θραύσης με αυτά της απόκρισης, και κατά δεύτερον, στη συμπεριφορά εδράνων που χρησιμοποιούν ηλεκτρορεολογικά λιπαντικά καθώς και στην ανάλυση εδράνων που έχουν μεταβλητά χαρακτηριστικά. Από αυτές τις ερευνητικές του προσπάθειες προέκυψαν σημαντικά ερευνητικά αποτελέσματα τα οποία δημοσιεύθηκαν σε επιστημονικά περιοδικά διεθνούς κύρους. Ως αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας προέκυψε η συγγραφή περισσότερων από 100 ερευνητικών άρθρων σε διεθνή περιοδικά και συνέδρια και τριών ελληνόγλωσσων βιβλίων. Ο Χρήστος Παπαδόπουλος, μεταξύ των άλλων ερευνητικών του προσπαθειών, επέβλεψε τρεις διδακτορικές διατριβές και συμμετείχε σε πολλές τριμελείς συμβουλευτικές και επταμελείς εξεταστικές επιτροπές διδακτορικών διατριβών. Ως ερευνητής συμμετείχε σε πολλά ερευνητικά έργα και ως επιστημονικός υπεύθυνος έλαβε σημαντικές χρηματοδοτήσεις εκπόνησης εφαρμοσμένης έρευνας, κατάρτισης ή ανάπτυξης.