Μία άκρως περιβαλλοντική συζήτηση γύρω από την κλιματική αλλαγή

Με αφορμή την πρώτη εκδήλωση του Εργαστηρίου Φυσικής της Ατμόσφαιρας του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών για το τρέχον ακαδημαϊκό έτος, είχα την ιδιαίτερη χαρά να συνομιλήσω με τον κ. Ανδρέα Καζαντζίδη, Αναπληρωτή Καθηγητή και Διευθυντή του Εργαστηρίου.

Στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής αυτής συζήτησης, ο κ. Καζαντζίδης μάς ενημέρωσε για τις δράσεις-εκδηλώσεις του Εργαστηρίου, αλλά μας έδωσε και τις απαντήσεις του σε ερωτήσεις σχετικές με ένα από τα πλέον σημαντικά περιβαλλοντικά ζητήματα, την κλιματική αλλαγή.

Την Παρασκευή 01/12/17, το κοινό τι είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει, με αφορμή την πρώτη εκδήλωση του εργαστηρίου για φέτος; Ποιες είναι οι επόμενες;

Είχαμε την ευκαιρία να ακούσουμε από τον κ. Κασσωμένο, Καθηγητή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, για τις τελευταίες εξελίξεις για τις επιπτώσεις στην υγεία του συνδυασμού των φαινομένων της κλιματικής αλλαγής και της αστικοποίησης. Η ομιλία έγινε στο πλαίσιο της μεταπτυχιακής ειδίκευσης με τίτλο «Εφαρμοσμένη Μετεωρολογία και Φυσική Περιβάλλοντος», όπου κάθε λίγες εβδομάδες έχουμε προγραμματίσει διαλέξεις σε επιστημονικά ζητήματα αιχμής. Η επόμενη εκδήλωση έχει προσκεκλημένο τον κ. Γιάνναρο από το Αστεροσκοπείο Αθηνών που θα μας μιλήσει για τα μοντέλα πρόγνωσης καιρού, ενώ μετά τις γιορτές έπεται συνέχεια.

Πώς διαπιστώνεται η ύπαρξη της κλιματικής αλλαγής; Υπάρχουν ορατά σημάδια αλλαγής του κλίματος στην Ελλάδα;

Η ύπαρξη της κλιματικής αλλαγής διαπιστώνεται με μια σειρά από δείκτες που αλλάζουν σε παγκόσμια κλίμακα, όπως η θερμοκρασία ή η βροχόπτωση. Για την Ελλάδα υπάρχουν οι αντίστοιχες ενδείξεις, αλλά θα πρέπει να τονίσουμε ότι το φαινόμενο δεν είναι τοπικό. Δηλαδή, δεν πρέπει να παρασυρόμαστε από ενδείξεις σε μια περιοχή ή μικρή χώρα για να πιστοποιήσουμε ή όχι ότι το κλίμα αλλάζει.

Τι έχετε να πείτε για όλα όσα συνέβησαν στη Μάνδρα Αττικής; Τα ακραία καιρικά φαινόμενα ή ανθρώπινα λάθη από την αυθαιρεσία οδήγησαν στην καταστροφή;

Προφανώς και τα δύο. Από τη μια μεριά, τα ακραία καιρικά φαινόμενα αυξάνονται σε ένταση αλλά και σε συχνότητα. Από την άλλη, θα πρέπει να επανεξετάσουμε τις υποδομές, να δούμε πού υπάρχουν λάθη και ανάλογα με τις προγνώσεις να χαράξουμε σχέδια αφομοίωσης και αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής.

Επιπλέον, θέλετε να μας μιλήσετε για το σύστημα «Αιθέρας»; Πώς είναι η ατμόσφαιρα της Πάτρας; Πρόκειται για ένα υγιές περιβάλλον ή όχι;

Το σύστημα «Αιθέρας» δημιουργήθηκε από την εθελοντική εργασία των φοιτητών μας και τη συμμετοχική χρηματοδότηση από πολίτες της Πάτρας. Στη σελίδα www.patrasair.gr μπορεί να βλέπει κανείς ανά 10 λεπτά την ατμοσφαιρική ρύπανση από τα αιωρούμενα σωματίδια σε 8 περιοχές της πόλης. Είναι ένα πολύτιμο δίκτυο για να καταλάβουμε τι συμβαίνει στην πόλη και θέλουμε να το αναπτύξουμε περισσότερο, γιατί ανάλογα με την περιοχή, τις μετεωρολογικές συνθήκες και τις ανθρώπινες δραστηριότητες, η ρύπανση μπορεί να ξεπερνά τα όρια.

Τι θα ευχηθείτε για το νέο έτος;
Υγεία σε όλους και πολλές επιτυχίες στο Πανεπιστήμιό μας!