Σαν σήμερα

Το 2014, Επίτιμος Διδάκτορας της Σχολής Θετικών Επιστημών αναγορεύτηκε ο Serge Haroche, ένας από τους πρωτοπόρους στην πειραματική μελέτη των κβαντικών φαινομένων.
Ο Serge Haroche γεννήθηκε στην Καζαμπλάνκα του Μαρόκου και αργότερα εγκαταστάθηκε στη Γαλλία. Εργάστηκε μεταξύ άλλων στην École Normale Supérieure, στο Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας (CNRS), στην École Polytechnique και στο Collège de France, όπου και βρίσκεται σήμερα. Είναι από τους πρωτοπόρους στην πειραματική μελέτη των κβαντικών φαινομένων.
Ξεκινώντας τη δεκαετία του 1980, ο Serge Haroche σχεδίασε έξυπνα πειράματα για τη μελέτη κβαντικών φαινομένων όπου αλληλεπιδρούν η ύλη και το φως. Έχει επιτύχει να συλλάβει φωτόνια χρησιμοποιώντας ένα άλλο είδος παγίδας ‒ δύο καθρέφτες που μπορούν να αναπηδήσουν μεταξύ τους. Αυτή η συσκευή επέτρεψε στον Serge Haroche να μελετήσει τα φωτόνια, μεταφέροντας άτομα μέσα από την παγίδα. Το 2012, του απονεμήθηκε το Βραβείο Νόμπελ «Για πρωτοποριακές πειραματικές μεθόδους που επιτρέπουν τη μέτρηση και τον χειρισμό των μεμονωμένων κβαντικών συστημάτων».