“Στην υγειά” του Πανεπιστημίου μας

Ο Σύλλογος Ελληνικών Παραδοσιακών Χορών του Πανεπιστημίου Πατρών συμμετείχε με ένα τμήμα φοιτητών και φοιτητριών, μετά από σχετική πρόσκληση, στα γυρίσματα της δημοφιλούς ψυχαγωγικής τηλεοπτικής εκπομπής του ΣΚΑΪ «Στην υγειά μας ρε παιδιά» του Σπύρου Παπαδόπουλου, την Τρίτη 13 Φεβρουαρίου 2018 στην Αθήνα. Η εκπομπή ήταν αφιερωμένη στην Ελληνική μουσική παράδοση, με τιμώμενο πρόσωπο τον μεγάλο παραδοσιακό ερμηνευτή της Θράκης Χρόνη Αηδονίδη.

Ο Σύλλογος Ελληνικών Παραδοσιακών Χορών του Πανεπιστημίου Πατρών παρουσίασε ένα παραδοσιακό χορευτικό πρόγραμμα της Πελοποννήσου και της Στερεάς Ελλάδος (Μωριά και Ρούμελη) με παραδοσιακές ενδυμασίες. Για την παρουσίαση αυτή επιλέχθηκαν παραδοσιακά τραγούδια, μουσική και χορός από την Αχαΐα (τόπος έδρας του Πανεπιστημίου Πατρών), την ευρύτερη Πελοπόννησο, την κεντρική και δυτική Ρούμελη. Ειδικότερα, κατά την διάρκεια του τηλεοπτικού γυρίσματος του προγράμματος του Συλλόγου Ελληνικών Παραδοσιακών Χορών, η συγκεκριμένη τηλεοπτική εκπομπή, εκτός από το αφιέρωμα στον Χρόνη Αηδονίδη, εξελίχθηκε σε ένα παραδοσιακό τηλεοπτικό γλέντι όπου οι συρτοί, οι καλαματιανοί και οι τσάμικοι ξεσήκωσαν τόσο τους καλεσμένους της εκπομπής, όσο και τις υπόλοιπες χορευτικές ομάδες. Τα τραγούδια για το πρόγραμμα του Συλλόγου Ελληνικών Παραδοσιακών Χορών του Πανεπιστημίου ερμήνευσε ο δημοφιλής τραγουδιστής παραδοσιακών τραγουδιών Παναγιώτης Λάλεζας. Στα παραδοσιακά κλαρίνα συνόδευαν ο Ν. Φιλιππίδης, Γ. Κωτσίνης, στο λαούτο ο Κ. Φιλιππίδης, στα κρουστά ο Κ. Μερετάκης. Συμμετείχαν επίσης ο δημοφιλής μουσικός της Θράκης Β. Δημούδης, η ερμηνεύτρια βυζαντινών ύμνων και δημοτικών τραγουδιών Ν. Καραντζή και ο αξιόλογος ερμηνευτής παραδοσιακών τρα-
γουδιών Χ. Μητροπάνος. Η τηλεοπτική και παραδοσιακή βραδιά έφτασε στην κορύφωσή της όταν ο Χρόνης Αηδονίδης, 90 και πλέον ετών, τραγούδησε αρκετά από τα πιο γνωστά τραγούδια της Θράκης. Η παραπάνω εμφάνιση του Συλλόγου Ελληνικών Παραδοσιακών Χορών του Πανεπιστημίου Πατρών αποτέλεσε και μία καλή ευκαιρία για την εξωστρέφεια των πολιτιστικών ομάδων του Πανεπιστημίου Πατρών και του πολιτισμού του Πανεπιστημίου μας γενικότερα. Την καλλιτεχνική και χορευτική επιμέλεια της παρουσίασης του προγράμματος του Συλλόγου Ελληνικών Παραδοσιακών Χορών του Πανεπιστημίου Πατρών είχε ο χοροδιδάσκαλος του Συλλόγου και Ε.Ε.Π. Φυσικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Γρηγόριος Μικρώνης.