Συμμετοχή φοιτητών του τμήματος στο διαγωνισμό Chem-E-Car

Ο διαγωνισμός Chem-E-Car διοργανώνεται κάθε χρόνο από το AIChE. Στο πλαίσιο του διαγωνισμού αυτού, προπτυχιακοί φοιτητές Χημικής Μηχανικής καλούνται να σχεδιάσουν και να κατασκευάσουν ένα όχημα που κάνει χρήση χημικής ενέργειας για τη μεταφορά ενός φορτίου συγκεκριμένου βάρους και για συγκεκριμένη απόσταση. Μετά τους φοιτητές από τα τμήματα Χημικών Μηχανικών Αθήνας (Ε.Μ.Π.) και Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.), είναι η σειρά των φοιτητών του Τμήματός μας να δοκιμάσουν την τύχη τους στον καθιερωμένο πλέον διαγωνισμό.

Φέτος ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί στα πλαίσια του 2018 Annual AIChE Student Conference στο Πίτσμπουργκ των Η.Π.Α, τις ημερομηνίες 26- 29 Οκτωβρίου 2018. Μετά από εσωτερικό διαγωνισμό στον οποίο παρουσιάστηκαν ολοκληρωμένες προτάσεις από δύο ομάδες, αποφασίστηκε το Τμήμα να εκπροσωπηθεί από τους τριτοετείς φοιτητές: Βασίλη Καζάκο, Δημήτρη Λαμπρόπουλο, Νάσο Μπαλαχτσή, Γιώργο Μπαμπούνη, Ανδρέα Τζιώλα και Μάρα Χαβάνη.

Η ιδέα της ομάδας έχει τίτλο «Hydrogen PEM fuel cell» και χωρίζεται σε δύο στάδια. Αρχικά, από χημική αντίδραση ηλεκτρόλυσης θα παραχθεί υδρογόνο, το οποίο θα συλλεχθεί σε κυλινδρική φιάλη ώστε να τροφοδοτήσει το fuel cell και να κινηθεί το αμαξίδιο. Η κίνηση θα διακοπεί βάσει της αντίδρασης Iodine clock reaction που πραγματοποιείται σε κωνική φιάλη και έχει ως οπτικό αποτέλεσμα τη μετατροπή του χρώματος του διαλύματος από διαφανές σε σκούρο μπλέ. Συγκεκριμένα, ένας photosensor με φως LED θα εντοπίσει τη διαφορά στο χρώμα και θα μεταδώσει το σήμα στον επεξεργαστή. Σε ρόλο ‘’επεξεργαστή’’, μία πλακέτα Arduino θα επιφέρει ακινητοποίηση των τροχών. Όσον αφορά τον χρόνο κίνησης του αμαξιδίου, συμπίπτει με το χρόνο αλλαγής χρώματος του διαλύματος και θα εξαρτηθεί από τις συγκεντρώσεις των αντιδρώντων. Ευχόμαστε στους φοιτητές καλή επιτυχία σε αυτό τoυς το εγχείρημα και ελπίζουμε να επιστρέψουν με βαλίτσες γεμάτες γνώσεις και εμπειρίες.