Ο ΛΑΘΡΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ: Philip Kerr (22/02/1956 – 23/03/2018)

Η είδηση του ξαφνικού θανάτου του Φίλιπ Κερ, του μεγαλύτερου σύγχρονου συγγραφέα αστυνομικού βιβλίου, έκανε τον γύρο του κόσμου. Σε ηλικία 62 χρόνων αφήνει πίσω του ένα πλούσιο και πολυσχιδές συγγραφικό έργο το οποίο ξεκινά από το νουάρ αστυνομικό μυθιστόρημα, διαπερνά την εφηβική λογοτεχνία και τη δυστοπική επιστημονική φαντασία και καταλήγει στην ιστορική έρευνα για τα μεγαλύτερα ψέματα και τις διαμάχες της ανθρώπινης ιστορίας.

Ο Κερ γεννήθηκε στη Σκωτία και μεγάλωσε σε μια οικογένεια στενά συνδεδεμένη με τη θρησκεία, η οποία καθόρισε τον ίδιο μέχρι την εφηβεία του. Επιδίωξε όμως να την αποσυνδέσει από τη ζωή του. Στην ηλικία των 12, έχοντας ανακαλύψει ήδη τη χαρά της ανάγνωσης, ξεκλειδώνει από ένα ντουλάπι του σπιτιού του τον «Εραστή της Λαίδης Τσάτερλι». Αυτό ήταν η αφορμή για μια σειρά πορνογραφημάτων τα οποία νοικιάζει στους συμμαθητές του με στόχο, όπως έλεγε ο ίδιος, τη διάπλαση των συμμαθητών του. Ως τιμωρία από τον αυστηρό πατέρα του ο Κερ έπρεπε να διαβάσει τη «Δούκισσα και τις Μαργαρίτες» στη μητέρα του: «Έφυγε τρέχοντας από το δωμάτιο μετά από μερικές προτάσεις, ευτυχώς, αλλά μου έδωσε μια καλή εικόνα για τη δύναμη των λέξεων».

Παρότι θέλησε να σπουδάσει Αγγλική Φιλολογία, η πατρική πίεση τον οδήγησε στη Νομική, με μεταπτυχιακές σπουδές γύρω από το Δίκαιο και τη Φιλοσοφία. Μετά τη Νομική πιάνει δουλειά ως σεναριογράφος διαφημίσεων στη μεγάλη διαφημιστική Saatchi and Saatchi μέχρι το 1989. Έχοντας εμβαθύνει κατά τη διάρκεια των σπουδών του στο φαινόμενο του ναζισμού, αποφασίζει τότε να στραφεί αποκλειστικά στη συγγραφή με τις «Βιολέτες του Μάρτη» και την εμβληματική πλέον «Τριλογία του Βερολίνου», θέλοντας να αναδείξει τι σήμαινε να είναι κανείς ένας συνηθισμένος Γερμανός εκείνη την περίοδο.

Εκεί πρωτοεμφανίζεται ο αγέραστος, απότομος, κυνικός Μπέρνι Γκούντερ που εργάζεται στο Βερολίνο του Χίτλερ και ζει τα τραυματικά γεγονότα του 20ου αιώνα με τον δικό του τρόπο. Ο ήρωας του Κερ παλεύει μέσα του και προσπαθεί να διατηρήσει τις αρχές του την ίδια στιγμή που εντάσσεται όλο και πιο βαθιά στην ναζιστική κρατική μηχανή λόγω της δουλειάς του.

Πέρα από το Βερολίνο, η Ελλάδα, την οποία έχει επισκεφθεί αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια, έχει αποτελέσει πηγή έμπνευσης για τα μυθιστορήματά του. Στο «Χέρι του Θεού», ο προπονητής της Λόντον Σίτι Σκοτ Μάνσον καλείται να βρει τα αίτια θανάτου ενός παίκτη του, ο οποίος πεθαίνει μέσα στο γήπεδο την ώρα που αντιμετωπίζει τον Ολυμπιακό. Στο 13ο βιβλίο της σειράς του Μπέρνι Γκούντερ, το οποίο αναμένεται σύντομα και φέρει τον τίτλο “Greeks Bearing Gifts”, θα δούμε μια αστυνομική έρευνα στην Ελλάδα με φόντο τους διωγμούς των Εβραίων της Θεσσαλονίκης. Τέλος, λίγο πριν τον θάνατό του, ανακοινώθηκε ότι το 14ο βιβλίο της σειράς, με τίτλο “Metropolis”, αναμένεται τον επόμενο χρόνο.