Συνέντευξη Κυβέλης Καστοριάδη

H Κυβέλη Καστοριάδη (κόρη του Κορνήλιου Καστοριάδη) βρέθηκε στην Πάτρα, στον χώρο του Πολύεδρου, για μια μουσική παράσταση στις 24 Απριλίου. Με αφορμή το live, συνομιλήσαμε στον ραδιοφωνικό σταθμό του Πανεπιστημίου Πατρών UP FM περί ελληνικής και γαλλικής μουσικής, ρεπερτορίου και αγαπημένων τραγουδιών. Μαζί της στην κιθάρα ο νέος τραγουδοποιός Ορέστης Καλαμπαλίκης.

Mε ποια αφορμή θα σας δούμε στην Πάτρα;

Θα δείτε μια συναυλία για κιθάρα και φωνή, θα ακούσετε τραγούδια σε 5 γλώσσες, από πολύ διαφορετικά είδη, διασκευασμένα για κιθάρα και φωνή. Ο Ορέστης Καλαμπαλίκης κι εγώ θα σας παρουσιάσουμε και τον δίσκο που βγάλαμε από τη μικρή Άρκτο, το «Songs for a Blue Cloud».

Από τον δίσκο σας «Sous le ciel de Paris» με την Ντόρα Μπακοπούλου τι έχετε κρατήσει;

Ο δίσκος αυτός βγήκε επίσης από τη Μικρή Άρκτο. Είναι ένα αφιέρωμα στην εξέλιξη του γαλλικού τραγουδιού, με την Ντόρα Μπακοπούλου στο πιάνο και τον Ηρακλή Βαβάτσικα στο ακορντεόν. Αφορούσε καθαρά δεκαετία ’50-’70, Barbara, Brel, την πιο γνωστή εποχή του γαλλικού τραγουδιού.

Τι μουσική θα ακούσουμε στο live στο Πολύεδρο;

Κάποια γαλλικά τραγούδια, μπλουζ, ελληνικά, Χατζιδάκι και Αγγελάκα, Ισπανικά τραγούδια και άλλα, σε ένα ρεπερτόριο ανοιχτό προς όλους τους ακροατές. Προσπαθήσαμε να προσαρμόσουμε τα τραγούδια αυτά σε ένα αρκετά λιτό σχήμα: μια κιθάρα και φωνή. Στην κιθάρα θα βρίσκεται ο Ορέστης Καλαμπαλίκης.

Η συνεργασία σας με τον Ορέστη Καλαμπαλίκη πώς προέκυψε;

Γνωριστήκαμε στο Παρίσι σε μια ομάδα Ελλήνων καλλιτεχνών, με τους οποίους παίζαμε μουσική. Κάναμε μια παράσταση μαζί και σιγά σιγά αναπτύχθηκε αυτό το πρόγραμμα και συνεχίστηκε η συνεργασία μας.

Μένετε στο Παρίσι, αλλά το τελευταίο διάστημα ταξιδεύετε στην Ελλάδα συχνότερα από ό,τι στο παρελθόν. Ένα πράγμα που αγαπάτε στην Ελλάδα και θα θέλατε να παίρνατε πίσω στο Παρίσι στο ταξίδι της επιστροφής;

Το φως.

Πως ξεκίνησε η επαφή σας με τη μουσική;

Ακούγαμε πολλή μουσική στο σπίτι. Ο πατέρας μου έπαιζε πιάνο, η μητέρα μου τραγουδούσε, κι εγώ από μικρή άκουγα δίσκους από το πικάπ. Έτσι αποφάσισα αρκετά γρήγορα ότι θέλω να ασχοληθώ με το τραγούδι, να γίνω τραγουδίστρια.

Ένα τραγούδι που συνηθίζετε να σιγοτραγουδάτε συχνά;

Είναι ένα τραγούδι που συνηθίζω να λέω συχνά όταν είμαι πολύ χαρούμενη. Θα σας πω τα λόγια μόνο: « Ένα μύθο θα σας πω» (Μάνος Χατζιδάκις).
Στην Ελλάδα υπάρχει μια έντονη σχέση μεταξύ μουσικής και ανθρώπων. Η μουσική βρίσκεται στην καθημερινότητα των ανθρώπων. Οι Έλληνες απολαμβάνουν την ποίηση καθημερινά, μέσω των τραγουδιών, χωρίς να το καταλαβαίνουν. Πως αντιλαμβάνεστε αυτή τη σχέση στην Ελλάδα και στη Γαλλία; Τη σχέση μεταξύ μουσικής και ανθρώπων;
Καταρχάς δεν υπάρχουν στην Γαλλία πρόσωπα σαν τον Χατζιδάκι και τον Θεοδωράκη, άνθρωποι ταυτόχρονα δημοφιλείς, αλλά και άνθρωποι που έχουν πραγματικά βοηθήσει τον λαό και παράλληλα, είχαν και μια παιδεία και κουλτούρα. Στην Γαλλία δεν υπάρχει αυτό. Ή κάποιος θα γράφει σοβαρή μουσική ή απλά θα γράφει τραγούδια. Και δεν ξέρω εάν υπάρχουν όλα αυτά τα είδη στο γαλλικό τραγούδι, όπως υπάρχουν στο ελληνικό, το δημοτικό τραγούδι, το λαϊκό, το έντεχνο, όλα αυτά.

Ένα αγαπημένο ελληνικό τραγούδι;

Τα Μπλε Παράθυρα (Μάρκος Βαμβακάρης).

 

Σύνταξη: