Απώλειες: Δημήτρης Καλπαξής (1951-2018)

Στις 17 Απριλίου έφυγε μετά από πολύμηνη μάχη, ο Καθηγητής Βιοχημείας του Ιατρικού Τμήματος Δημήτρης Καλπαξής. Ο Δ. Καλπαξής είχε
μία αξιοσημείωτη ακαδημαϊκή πορεία. Διετέλεσε διευθυντής σπουδών του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στις Βασικές Ιατρικές Επιστήμες του τμήματος Ιατρικής (2006 - 2010), μέλος της Επιτροπής Μεταπτυχιακών Σπουδών (2006 - 2008) και μέλος του επταμελούς οργάνου της Επιτροπής Ερευνών του Πανεπιστημίου Πατρών (2007 - 2010). Αντιπρύτανης Στρατηγικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης της Ερευνας στο Πανεπιστήμιο Πατρών κατά την περίοδο 2010-2013.
Η Πρύτανις του Πανεπιστημίου μας εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία μεταξύ των άλλων αναφέρει: «Το Πανεπιστήμιο Πατρών και το Ιατρικό Τμήμα πενθούν. Έφυγε ο Δημήτρης Καλπαξής. Αξιος και αγαπημένος συνάδελφος που υπηρέτησε με αφοσίωση το Ιατρικό Τμήμα και το Πανεπιστήμιο». Ο διευθυντής του Εργαστηρίου Βιολογικής Χημείας Δ. Δραΐνας, εκ μέρους του εργαστηρίου, ανέφερε: «Έφυγε από κοντά μας ο πολύτιμος φίλος, άξιος συνεργάτης και αφοσιωμένος δάσκαλος Δημήτρης Καλπαξής. Ο Δημήτρης ήταν από τα ιδρυτικά στελέχη του Εργαστηρίου Βιολογικής Χημείας και του τμήματος Ιατρικής και υπηρέτησε το Πανεπιστήμιο Πατρών από πολλές θέσεις, ανάμεσα στις οποίες και αυτή του αντιπρύτανη, με συνέπεια και ακαδημαϊκό ήθος. Τα μέλη του Εργαστηρίου Βιολογικής Χημείας με βαθιά οδύνη εκφράζουν τα θερμά τους συλλυπητήρια στους οικείους του». Επίσης τα μέλη της πρώην Πρυτανικής αρχής που συνεργάστηκαν στενά με τον εκλιπόντα εξέδωσαν ανακοίνωση. «Ο αγαπημένος μας Δημήτρης έφυγε σήμερα το πρωί. Ένας ακέραιος άνθρωπος, με αγάπη για τη ζωή και αφοσίωση στο δημόσιο πανεπιστήμιο. Η συνείδησή μας στην πιο κρυστάλλινη και αγνή μορφή της. Βρεθήκαμε μαζί στην πρυτανεία, σε μια δύσκολη περίοδο. Ο Δημήτρης από τη θέση του αντιπρύτανη για την έρευνα, αφιέρωσε όλο του το είναι στο πανεπιστήμιό μας. Η καθαρή ματιά του μάς βοηθούσε να βλέπουμε, πέρα από τα προβλήματα, ένα μέλλον πιο αισιόδοξο».