ERASMUS+ Διεθνής Κινητικότητα: Η νέα πρόκληση

>>Από την επίσκεψη μελών του Τμήματος Γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο Darussalam του Μπρουνέι

Tο ακαδημαϊκό έτος 2015-2016 το Erasmus+ επιχείρησε μια τομή στα παραδοσιακά του όρια και ξεκίνησε να εξαπλώνεται εκτός Ευρώπης, διευρύνοντας τη συνεργασία του με ΑΕΙ σε όλον τον πλανήτη: από τις ΗΠΑ έως την Ασία και από τον αραβικό κόσμο και την Αυστραλία μέχρι τη Ρωσία. Σκοπός της δράσης είναι να καταστήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Ευρωπαϊκό Χώρο Ανώτατης Εκπαίδευσης ελκυστικούς σε φοιτητές και προσωπικό Ιδρυμάτων ΑΕΙ ανά τον κόσμο, προωθώντας παράλληλα τη διεθνοποίηση των ίδιων των Πανεπιστημίων της ΕΕ. Τα ελληνικά ΑΕΙ κλήθηκαν να συμμετάσχουν στη νέα αυτή πρόκληση της «Διεθνούς Κινητικότητας» (International Credit Mobility), καταθέτοντας προτάσεις τεκμηριωμένης συνεργασίας, και στην πρώτη πρόσκληση (2015) η χώρα μας κατατάχθηκε πρώτη μεταξύ όλων των συμμετεχουσών χωρών, όσον αφορά στην κάλυψη των διαθέσιμων ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Το Πανεπιστήμιο Πατρών από την πρώτη στιγμή συμμετείχε δυναμικά στη δράση αυτή, έχοντας υποβάλει μέχρι σήμερα τρεις ιδρυματικές προτάσεις (calls 2015, 2016 και 2017). Με την ολοκλήρωση του δεύτερου κύκλου στις 31/5/2018, το Πανεπιστήμιό μας έχει πλέον αποκτήσει μια πολύτιμη διαχειριστική αλλά και ακαδημαϊκή εμπειρία. Τα τρία τελευταία χρόνια οι δραστηριότητές μας μέσω του Erasmus+ εξαπλώθηκαν σε 25 νέες χώρες, όπου είχαμε τη δυνατότητα να συνεργαστούμε με 57 Πανεπιστήμια στις εξής χώρες: Αλβανία, Αργεντινή, Αρμενία, Αυστραλία, Βραζιλία, Γεωργία, ΗΠΑ, Ιορδανία, Ισραήλ, Καζακστάν, Καναδάς, Κίνα, Μαρόκο, Μεξικό, Μοζαμβίκη, Μολδαβία, Μπρουνέι, Νιγηρία, Νότιο Αφρική, Ουκρανία, Πακιστάν, Ρωσία, Σερβία, Σιγκαπούρη και Τυνησία. Από και προς τις χώρες αυτές μετακινήθηκαν διδάσκοντες από όλα σχεδόν τα γνωστικά πεδία που υπηρετεί το Πανεπιστήμιό μας, αλλά και φοιτητές όλων των κύκλων σπουδών: ανταλλάξαμε τεχνογνωσία για τη διαχείριση αθλητικών γεγονότων με χώρες που πραγματοποίησαν πρόσφατα Ολυμπιακούς Αγώνες (Βραζιλία και Ρωσία). Συνομιλήσαμε με τμήματα Φιλοσοφίας σε Ρωσία και Κίνα, Παιδαγωγικά Τμήματα σε ΗΠΑ, Καναδά και Αυστραλία. Οι Επιστήμες Ζωής συνεργάστηκαν με το Ισραήλ, τις ΗΠΑ, τη Ν. Αφρική, χώρες της Ανατολικής Ευρώπης αλλά και της Λατινικής Αμερικής. Συνεργαστήκαμε με το Τμήμα Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αργυροκάστρου στην Αλβανία, ακούσαμε για τις ελληνικές διαλέκτους από ελληνόφωνο καθηγητή της Αγ. Πετρούπολης. Το Τμ. Γεωλογίας εδραίωσε μια σημαντική συνομιλία στην υδρογεωλογία με το Πανεπιστήμιο του Μπρουνέι, ενώ καθηγητές του είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν λίμνες στη Νιγηρία και τη Μοζαμβίκη και να συνεργαστούν σε θέματα γεωλογίας τύρφης και γαιανθράκων. Έγινε σεμινάριο θεάτρου σκιών, όπου ο Πατρινός Καραγκιόζης συνομίλησε με τις Σύγχρονες Σκιές της Βραζιλίας, συνεργαστήκαμε σε θέματα περιβάλλοντος με πανεπιστήμια της Β. Αφρικής, το Τμ. Μαθηματικών επισκέφτηκε το Καζακστάν...

Όπως μας απέδειξε η μέχρι σήμερα εμπειρία μας, η δυναμική της νέας αυτής πρόκλησης των ευρωπαϊκών χωρών διευρύνει την εξωστρέφεια και ενισχύει καθοριστικά την αναγνωρισιμότητα, το έργο και τις συνεργασίες των ανώτατων ιδρυμάτων, ενώ προσέφερε τη δυνατότητα σε διδάσκοντες και φοιτητές να μετάσχουν σε μια αυθεντική urbi et orbi διεθνοποίηση στα πεδία της πανεπιστημιακής μάθησης, της έρευνας και της ανάπτυξης δεξιοτήτων.
Η «Επιτροπή Erasmus+» του Ιδρύματος (υπό την Προεδρεία του Αναπλ. Πρυτάνεως Ακαδημαϊκών & Διεθνών Θεμάτων, Καθηγ. Ν. Καραμάνου) και το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων (με υπεύθυνη της δράσης την κ. Μαρία Κότσαρη) έχουν καταβάλει μέχρι σήμερα ιδιαίτερες προσπάθειες για τη διάδοση και επιτυχή υλοποίηση της νέας αυτής πρό(σ)κλησης!
Αυτή τη στιγμή υλοποιείται το call 2017, ενώ από τον προσεχή Δεκέμβριο περιμένουμε τις προτάσεις σας για τον νέο κύκλο (2019-2021)!