TEDxPatras 2018-Values: Ένα Σάββατο-Αναμέτρηση με τις «Αξίες» μας!

>>Οι ομιλητές και οι performers

Κάθε ιστορική περίοδος διέπεται από διαφορετικές, κάθε κοινωνία αναπτύσσει τις δικές της, κάθε άνθρωπος ή ομάδα ανθρώπων διακρίνεται από συγκεκριμένες. Άλλες αμετάβλητες στον χρόνο, ανθεκτικές και κοινά αποδεκτές. Άλλες μεταλλασσόμενες, ιδιαίτερες ή αμφισβητήσιμες. Ατομικές, κοινωνικές, ανθρωπιστικές, πνευματικές ή άλλες. Το φετινό TEDxPatras συνάντησε και αναμετρήθηκε με τις αξίες. Οι ομιλητές που ήρθαν στην Πάτρα και όλες οι παράλληλες εκδηλώσεις (εργαστήρια, διαδραστικά, εκθέματα, γαστρονομικές και άλλες εμπειρίες) μας έφεραν πρόσωπο με πρόσωπο το Σάββατο 3 Νοεμβρίου στο Royal Theater με τις «Αξίες» μας.

Μοιραζόμαστε, άρα, όλοι τις ίδιες; Παραμένουν αμετάβλητες στο πέρασμα του χρόνου; Τι επηρεάζει εν τέλει τις «Αξίες» μας; Το TEDxPatras 2018 τις μελέτησε, τις παρουσίασε, τις ανέδειξε, τις ακτινογράφησε, τις αμφισβήτησε. Αναρωτηθήκαμε όλοι φωναχτά, ομιλητές και κοινό «ποιες απ’ αυτές υποχωρούν, ποιες αντέχουν, ποιες μετασχηματίζονται, ποιες νέες έρχονται να αναπληρώσουν τις παλιές».

Η σημασία του μέτρου ως φιλοσοφικού νοήματος, ως τρόπου ζωής και κυρίως ως μηχανισμού αναζήτησης και κατάκτησης αξιών βρέθηκε στον πυρήνα της ομιλίας του μουσικού και συνθέτη Φίλιππου Τσαλαχούρη. Η συγγραφέας Régine Debatty μας έκανε να αναρωτηθούμε κατά πόσο η τέχνη είναι ικανή να σώσει τον κόσμο, σε μια εποχή όπου η κοινωνία πολώνεται, ενώ ο Ηλίας Παυλόπουλος, Γενικός Διευθυντής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, μας μίλησε για την πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι ανθρωπιστικές ιδέες εν μέσω των σύγχρονων πολεμικών συρράξεων, καθώς η αύξηση της ακραίας βίας και η κατάλυση του διεθνούς δικαίου τείνουν να παγιωθούν.

Την αξία της αποδοχής ανέδειξε με την σειρά του μέσα από απλά και πρακτικά παραδείγματα στην ομιλία του ο Δημήτρης Βυθός, ενώ ο Βασίλης Νάσης εξέτασε την προοπτική μιας «απόλυτης διασύνδεσης των πάντων» (ανθρώπων και μηχανών), ως αποτέλεσμα του «Διαδικτύου των Πραγμάτων». Μια άλλη μορφή της σημερινής τεχνολογίας προσέγγισε ο Νίκος Φλώρος, αυτή της σύγχρονης φυλακής μας, ενώ η Τασούλα Επτακοίλη ήρθε κοντά μας για να διηγηθεί στο κοινό ιστορίες σημαντικών ανθρώπων, οι οποίοι αντιμέτωποι με καθοριστικά διλήμματα, επέλεξαν για οδηγό τους συγκεκριμένες αξίες.

«Ζωντανή τέχνη»: αναγκαιότητα ή πολυτέλεια στην καταναλωτική κοινωνία του σήμερα; Η καλλιτέχνις και εμπνεύστρια του καταστήματος παραστάσεων «The Performance Shop», Λία Χαράκη, εξήγησε γιατί θεωρεί ότι η αξία της άυλης τέχνης πηγάζει μέσα από τις ίδιες τις αξίες της, ενώ ο συγγραφέας Στέφανος Ξενάκης μίλησε για τους χιλιάδες συνανθρώπους μας που παραδίδουν καθημερινά μαθήματα ζωής... μέσα από τη ζωή τους.

Ποια είναι η αξία του γέλιου στη ζωή μας; Ο Sebastien Gendry σε μια άκρως διαδραστική ομιλία μοιράστηκε μαζί μας τη δική του ιστορία, ενώ ο Santi Palacios μας προβλημάτισε για το πώς οι αξίες της Εκπαίδευσης και της Γνώσης διαμορφώνουν ανθρώπους με ελεύθερη βούληση και γνώμονα το γενικό καλό. Η διεθνής αρχιτέκτονας και εικαστικός Άρτεμις Παπαγεωργίου μας ρώτησε αν λέμε αλήθειες και πώς αυτές επηρεάζουν τη ζωή μας σε καθημερινό επίπεδο, ενώ ο Γενικός Διευθυντής της WWF Ελλάδος, Δημήτρης Καραβέλλας κατέταξε την οικουμενική αξία του περιβάλλοντος ανάμεσα σε εκείνες τις αξίες που παραμένουν αναλλοίωτες στον χρόνο.

Εκτός από τους ομιλητές, στην κεντρική σκηνή του TEDxPatras2018, τέσσερις καλλιτεχνικές δράσεις, ένας μουσικός, ένα καλλιτεχνικό σχήμα, μία χορογράφος και μια ραδιοφωνική παραγωγός ένωσαν τις δυνάμεις τους για να δώσουν το δικό τους χρώμα, ύφος και χαρακτήρα στην εκδήλωση. Πρόκειται για τους Πάνο Μπίρμπα, Vocal Patras Ensemble, Όλγα Σπυράκη και Ρουμπίνη Σταγκουράκη, ενώ για δεύτερη χρονιά φέτος, ο Θοδωρής Αναγνωστόπουλος ήταν ο οικοδεσπότης στη σκηνή του TEDxPatras 2018.

Αν και οι εκπλήξεις που περίμεναν το κοινό στο φετινό TEDxPatras2018-Values ήταν μοναδικές και ξεπέρασαν αυτές των προηγούμενων χρόνων, την παράσταση έκλεψε η παράπλευρη φιλανθρωπική δραστηριότητα της φετινής διοργάνωσης με τίτλο, Bring a Book share a Value! Πρόκειται για τη συγκέντρωση βιβλίων, με σκοπό να βρουν νέα στέγη, εκεί όπου ανυπόμονα τα περιμένουν καινούριοι αναγνώστες.

Σκοπός της βιβλιόφιλης αυτής πρωτοβουλίας είναι η ανάδειξη αξιών -φορείς των οποίων είναι τα βιβλία- και φιλοδοξία της ομάδας να επιτευχθεί η συμμετοχή ολόκληρης της πόλης σε αυτή τη δράση. Από τις 20 Οκτωβρίου, το TEDxPatras καλεί την πόλη να προσφέρει βιβλία σε κοινωφελή ιδρύματα, τα οποία έχουν ήδη βιβλιοθήκες, ή επιδιώκουν τη δημιουργία τους, για να ικανοποιήσουν την αγάπη τους για τη γνώση. Στόχος ήταν όλοι μαζί να καλλιεργήσουμε την ψυχή και να ενδυναμώσουμε τον νου των συμπολιτών μας, οι οποίοι ζουν ή επισκέπτονται αυτά τα ιδρύματα, φέρνοντάς τουςέτσι σε επαφή με αξίες που θα αγαπήσουν. Εκδοτικοί οίκοι θα προσφέρουν τα βιβλία τους και Βιβλιοθήκες της πόλης θα συγκεντρώσουν τις δωρεές των πολιτών της Πάτρας, ενώ τα κουτιά συγκέντρωσης των βιβλίων έχουν φιλοτεχνηθεί υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια του ART HOW. Όσοι θέλουν να δωρίσουν βιβλία ας αναζητήσουν τα κουτιά του TEDxPatras στα ακόλουθα σημεία συγκέντρωσης:

- Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης – Πανεπιστήμιο Πατρών,
Πανεπιστημιούπολη Πατρών. Ανοιχτή για το κοινό Δευτέρα έως
Παρασκευή 8:00 – 21:00

-Βιβλιοθήκη Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, Πατρών Κλάους
183, Πάτρα. Ανοιχτή για το κοινό Δευτέρα έως Παρασκευή 7:30 –
19:30, Σαββατο και Κυριακή 10:00 – 16:00

- Santa Roza Café, Αγίου Διονυσίου 23-25, Πάτρα

- Abbey Café-Kitchen-Bar, Aθανασίου Διάκου 31-35, Ψηλαλώνια,
Πάτρα.

- Κατάστημα “Σκιαδαρέσης”, Ρήγα Φεραίου 75 και Αγίου Νικολάου

Το ταξίδι του TEDxPatras 2018 ολοκληρώθηκε, μα παραμένουν οι δυνατές ματιές πάνω στις αξίες που μοιραστήκαμε, οι εποικοδομητικοί προβληματισμοί πάνω στις αξίες που επανακαθορίσαμε και η αισιοδοξία για τις αξίες που αγνοούσαμε, αλλά μάθαμε ότι υπάρχουν μέσα από τις δυναμικές εμπειρίες που ζήσαμε και τις διαφορετικές ιδέες των ξεχωριστών μας προσκεκλημένων. Σας ευχαριστούμε ολόψυχα για τη συμμετοχή, το ενδιαφέρον και τη στήριξή σας όλους αυτούς τους μήνες και ανανεώνουμε το ραντεβού μας για την επόμενη δράση!