Δελτίο Τύπου Πρυτανείας 18 / 2018-2019

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΥΤΑΝΕΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ 18 / 2018-2019

WEBOMETRICS RANKING OF WORLD UNIVERSITIES 2019
(α΄ έκδοση – Ιανουάριος 2019)

Στην παγκόσμια λίστα ταξινόμησης «Webometrics» (έκδοση Ιανουαρίου 2019) το Πανεπιστήμιο Πατρών κατατάσσεται στην 530η θέση ανάμεσα σε περισσότερα από 27.000 συνολικά ιδρύματα παγκοσμίως και στην τέταρτη θέση ανάμεσα στα 76 εκπαιδευτικά ιδρύματα της Ελλάδας που αξιολογήθηκαν τη συγκεκριμένη περίοδο. Η φιλοσοφία του συγκεκριμένου συστήματος βασίζεται στον συνδυασμό δεικτών (presence, visibility, transparency/openness, excellence/scholar) με στόχο την ψηφιακή «παρουσία» της επιστημονικής δραστηριότητας των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΤΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ
Την Τετάρτη, 30 Ιανουαρίου 2019, πραγματοποιήθηκε, στην Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου Πατρών και μέσα σε φορτισμένη συγκινησιακά ατμόσφαιρα, ο καθιερωμένος εορτασμός του Ιδρύματος για τους «Τρεις Ιεράρχες και την Ημέρα των Γραμμάτων». Την εκδήλωση προσφώνησαν η Πρύτανις, Καθηγήτρια Βενετσάνα Κυριαζοπούλου και ο Αν. Πρυτάνεως Καθηγητής Δημοσθένης Πολύζος. Κατά τη διάρκειά της απονεμήθηκαν τιμητικές διακρίσεις στους Καθηγητές του Ιδρύματος: Μπάρλο Κλεομένη, για την ουσιαστική διασύνδεση της έρευνας με την παραγωγική διαδικασία και Πανδή Σπυρίδωνα για την αναγνώριση του ερευνητικού του έργου διεθνώς (most cited). Επίσης, απονεμήθηκαν τιμητικές πλακέτες και διπλώματα σε μέλη ΔΕΠ που αφυπηρέτησαν το προηγούμενο ακαδημαϊκό έτος, 2017-18, ως αναγνώριση της μακρόχρονης προσφοράς τους στην εκπαίδευση και την ανάπτυξη του Ιδρύματός μας. Ο εορτασμός ολοκληρώθηκε με την απονομή των «Φοιτητικών Βραβείων Αριστείας», που συνοδεύονταν από χρηματικά έπαθλα, στους αριστεύσαντες αποφοίτους του Πανεπιστημίου Πατρών το ακαδημαϊκό έτος 2017-18.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας, εκπρόσωποι των Αρχών και της εκκλησίας, της εκπαιδευτικής κοινότητας της πόλης, αλλά και πολλοί συμπολίτες μας. Αναλυτικά το πρόγραμμα της εκδήλωσης στο: https://www.upatras.gr/el/node/8181.

ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ
Την προετοιμασία και τον συντονισμό της νέας πανευρωπαϊκής πρωτοβουλίας, της Κοινότητας Καινοτομίας (Innovation Community) «EIT Manufacturing», η οποία χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Καινοτομίας και Τεχνολογίας (European Institute of Innovation & Technology-EIT), έχουν αναλάβει Έλληνες ερευνητές και πανεπιστημιακοί από το Εργαστήριο Συστημάτων Παραγωγής και Αυτοματισμού του Τμήματος Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών.
Συντονιστής του έργου είναι ο Ομότιμος  Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών Γεώργιος Χρυσολούρης, τον οποίο το Πανεπιστήμιο ευχαριστεί θερμά για την διαχρονική του προσφορά στην έρευνα και την ανάπτυξη του Πανεπιστημίου μας.
Στο διεθνές αυτό εγχείρημα συμμετέχουν 50 εταίροι από 17 χώρες της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα και έχει στόχο την προώθηση των τεχνολογικών και άλλων καινοτομιών στο πεδίο της βιομηχανίας και της μεταποίησης. Θα έχει διάρκεια επτά ετών με δυνατότητα επέκτασης για άλλα επτά έτη. Η συνολική χρηματοδότηση από την ΕΕ θα φθάσει το ποσό των 450 εκατομμυρίων ευρώ και σε αυτό θα πρέπει να προστεθεί η συνεισφορά των επιχειρήσεων και άλλων φορέων που θα συμμετάσχουν.
Αποτελεί πραγματικά ιδιαίτερη τιμή για το Πανεπιστήμιο Πατρών το γεγονός ότι ένα έργο τέτοιας εμβέλειας, το οποίο συνδυάζει την καινοτομία, την εκπαίδευση και την επιχειρηματικότητα, συντονίζεται από το Εργαστήριο Συστημάτων Παραγωγής και Αυτοματισμού του Τμήματος Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών του Πανεπιστημίου μας.
Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να δείτε στο άρθρο της Εφημερίδας Καθημερινής στον παρακάτω σύνδεσμο:
http://www.kathimerini.gr/1006663/article/epikairothta/ellada/ellhnes-er...

ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ
Στο Πανεπιστήμιο Πατρών δραστηριοποιούνται Φοιτητικές Ομάδες, οι οποίες μέσω εκδηλώσεων, ομιλιών και workshops στοχεύουν στη διασύνδεση της  φοιτητικής κοινότητας με την έρευνα, την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα.
Οι φοιτητικές ομάδες που λειτουργούν είναι οι εξής:
Co.Mv.o.S. (Cooperation & MotiVation of Students)
AIESEC
AEGEE (Association des Etats Generaux des Etudiants de L’Europe)
Mindspace
BEST(Board of European Students of Technology)
EESTEC (Electrical Engineering Students’ European Association)
ΙΕΕΕ
ΠΡΑΣΙΝΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ - Γραφείο Περιβαλλοντικής Διαχείρισης του Πανεπιστημίου Πατρών
Student Guru Patras
BiTUP (Bioscientific Team, University of Patras)
HelMSIC (Hellenic Medical Students’ International Committee –Ελληνική Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων Φοιτητικών Ιατρικής)
Αναλυτικές πληροφορίες για τις φοιτητικές ομάδες, καθώς και για τις εκδηλώσεις που πραγματοποιούν  μπορείτε να αντλήσετε στον παρακάτω σύνδεσμο:
https://research.upatras.gr/el/content/draseis-diasyndesis-foititikis-ko...

«ΤΟ ΚΑΦΕ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ» στην Πάτρα
Ανασκάπτοντας τις υποθαλάσσιες αρχαιότητες με ήχους
Το Navarino Environmental Observatory (NEO, navarinoneo.gr) και το Εργαστήριο Φυσικής της Ατμόσφαιρας του Πανεπιστημίου Πατρών (ΕΦΑΠ2, atmosphere-upatras.gr) ενώνουν τις δυνάμεις τους στο Καφέ «Γέφυρες» (cafegefyres.gr) και προσφέρoυν έναν κύκλο δωρεάν και ανοικτών προς το κοινό συναντήσεων με τίτλο «café-NEO».Το «café-NEO» είναι ένα «καφέ της επιστήμης». Τα πρώτα καφέ ξεκίνησαν στο Leeds της Αγγλίας το 1998 και από τότε έχουν εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο. Η είσοδος στο «café-NEO» είναι ελεύθερη και ανοικτή στον κάθε ενδιαφερόμενο και σκοπός της συνάντησης είναι η ενημέρωση σε σύγχρονα επιστημονικά θέματα που αφορούν σε καίρια, τρέχοντα περιβαλλοντικά ζητήματα. Οι συμμετέχοντες έχουν τη δυνατότητα να εξερευνήσουν τις τελευταίες εξελίξεις σε σύγχρονα και επίκαιρα ζητήματα. Ταυτόχρονα οι επιστήμονες γίνονται κοινωνοί των προβληματισμών των πολιτών.
Το θέμα συζήτησης στο «café-NEO» του Φεβρουαρίου έχει τίτλο: «Ανασκάπτοντας τις υποθαλάσσιες αρχαιότητες με ήχους», με προσκεκλημένο εισηγητή τον κ. Γεώργιο Παπαθεοδώρου, Καθηγητή του Τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 9 Φεβρουαρίου 2019 και ώρα: 19.00 στο καφέ «Γέφυρες» (Πατρέως 86).

6η ΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ΘΕΜΑ: ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΩΝ ΔΙΑΦΟΡΙΚΩΝ ΕΞΙΣΩΣΕΩΝ»
Το Σάββατο, 16 Φεβρουαρίου 2019, θα διεξαχθεί στο Τμήμα Μαθηματικών, η 6η Ημερίδα με θέμα:«Εφαρμογές των Διαφορικών Εξισώσεων». Σκοπός της ημερίδας είναι να παρουσιαστούν προβλήματα που αντιμετωπίζονται με διαφορικές εξισώσεις. Οι ενδιαφερόμενοι που επιθυμούν να παρακολουθήσουν την ημερίδα μπορούν να συμπληρώσουν τα στοιχεία τους εδώ μέχρι 10 Φεβρουαρίου 2019.

ΔΩΡΕΑΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΕ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ- ΒΚΠ
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου, η οποία εορτάζεται κάθε χρόνο στις 4 Φεβρουαρίου, ο εκδοτικός οίκος IOP Publishing καθιστά ελεύθερα προσβάσιμα τέσσερα ηλεκτρονικά βιβλία από τις 28 Ιανουαρίου έως τις 11 Φεβρουαρίου με σκοπό να παρέχει στους ερευνητές και καθηγητές ελεύθερα προσβάσιμο περιεχόμενο στην ιατρική φυσική. Παρακάτω μπορείτε να δείτε τους τίτλους των ηλεκτρονικών βιβλίων και τις αντίστοιχες ηλεκτρονικές τους διευθύνσεις.
Global Oncology; Harvard Global Health Catalyst summit lecture notes: http://ow.ly/21Ut50kmDsX
Physics of Cancer Volume 1: http://ow.ly/be5K50kmDsZ
Physics of Cancer Volume 2: http://ow.ly/2Wo730ntwdU
Design and Shielding of Radiotherapy Treatment Facilities: http://ow.ly/ZulL50kmDtl
Μπορείτε να δείτε όλα τα νέα της Βιβλιοθήκης & Κέντρου Πληροφόρησης του Πανεπιστημίου μας στην ιστοσελίδα: https://library.upatras.gr/

ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
Το Πανεπιστήμιο Πατρών μέσα από τα μάτια των φοιτητών

Το Πανεπιστήμιο Πατρών είναι μια μικρογραφία πόλης, στην οποία όλοι, φοιτητές και εργαζόμενοι, περνούν πολλές ώρες καθημερινά. Αφοσιωμένοι στο πρόγραμμά τους, πολλές φορές ξεχνούν να κοιτάξουν γύρω τους, ενώ σίγουρα υπάρχουν πολλά πράγματα να δουν. Γι’ αυτό, η ομάδα του Πράσινου Πανεπιστημίου Πατρών – Green Campus καλεί όλους να σταματήσουν για μια στιγμή και να αποτυπώσουν αυτό που βλέπουν μπροστά τους. Δεν χρειάζεται να έχουν φωτογραφικό εξοπλισμό, το κινητό τηλέφωνο, πολύ όρεξη και φαντασία είναι αρκετά. Από τις φωτογραφίες που θα αποσταλούν, θα επιλεγούν οι 30 καλύτερες για την Έκθεση Φωτογραφίας που θα πραγματοποιηθεί το Μάιο 2019. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να στείλουν τις φωτογραφίες τους στο greencampus@upatras.gr έως 20/04/2019. Αναλυτικές πληροφορίες μπορείτε να αναζητήσετε εδώ.

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΩΤΑΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ «InfoNews»
Το Διαπανεπιστημιακό Δίκτυο "Πολιτική Ανώτατης Εκπαίδευσης" (Higher Education Policy Network - HEPNet) που έχει συγκροτηθεί από τα Πανεπιστήμια Πατρών, Αιγαίου και Πελοποννήσου με έδρα την Πάτρα ανακοίνωσε την έκδοση του τεύχους Δεκεμβρίου 2018 (τεύχους 12/2018) του μηνιαίου ενημερωτικού δελτίου «InfoNews» για την ανώτατη εκπαίδευση στην Ευρώπη και τον Κόσμο. Όλα τα τεύχη του ενημερωτικού δελτίου είναι αναρτημένα στον ιστότοπο του Δικτύου http://hepnet.upatras.gr και πιο συγκεκριμένα στον σύνδεσμο http://hepnet.upatras.gr/index.php/el/infonews/infonews-2018. Μαζί με το τεύχος Δεκεμβρίου 2018 έχουν αναρτηθεί στον ίδιο σύνδεσμο και τα επικαιροποιημένα ευρετήρια για το 2018. Στόχος του Ενημερωτικού Δελτίου InfoNews είναι να ενημερώνει με τρόπο συνοπτικό και εύληπτο την πανεπιστημιακή κοινότητα στην Ελλάδα, αλλά και όποιον άλλο ενδιαφερόμενο, για τις σύγχρονες τάσεις και εξελίξεις και για τα όσα σημαντικά συμβαίνουν στην Ανώτατη Εκπαίδευση έξω και πέρα από τα σύνορα της πατρίδας μας.

Η ΟΠΕΡΑ «ΚΑΡΜΕΝ» ΤΟΥ GEORGES BIZET ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ
Σε ζωντανή μετάδοση από τη Μετροπόλιταν Όπερα της Ν. Υόρκης θα παρουσιαστεί η όπερα του G. Bizet «Κάρμεν», το Σάββατο, 2 Φεβρουαρίου 2019 και ώρα 19.55 στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών. H όπερα Κάρμεν έχει ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο, έχει μεταφραστεί σχεδόν σε όλες τις ευρωπαϊκές γλώσσες αλλά και σε άλλες, όπως Ιαπωνικά και Κινέζικα και θεωρείται από πολλούς ως η πλέον επιτυχημένη όπερα στην ιστορία της μουσικής. Η διεθνώς ανερχόμενη Γαλλίδα μεσόφωνος Clémentine Margaine είναι η ακαταμάχητη πλανεύτρα του έργου  και o Louis Langrée διευθύνει την πολυαγαπημένη παραγωγή της Met, στη φαντασμαγορική σκηνοθεσία του Sir Richard Eyre. Η διοργάνωση γίνεται από την Κινηματογραφική Λέσχη Πάτρας, που συνεχίζει το πρόγραμμα των μεταδόσεων «The Met: Live in HD». Περισσότερα: http://www.cinelesxipatras.gr/home.html

Πάτρα, 1 Φεβρουαρίου 2019
Από την Πρυτανεία - Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων
και Εκδηλώσεων Πανεπιστημίου Πατρών

Επισυναπτόμενα: 
Υπεύθυνος: 
Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων & Εκδηλώσεων