Δελτίο Τύπου Πρυτανείας 22 / 2018-2019

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΥΤΑΝΕΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ 22 / 2018-2019
 

QS RANKINGS BY SUBJECT 2019: 12 ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΠΕΔΙΑ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΕΠΙΚΡΑΤΕΣΤΕΡΩΝ ΔΙΕΘΝΩΣ
Το σύστημα QS World Rankings / Top Universities του οργανισμού QS Quacquarelli Symonds δημοσίευσε τον διεθνή πίνακα κατάταξης των πανεπιστημίων ανά θεματικό πεδίο για το έτος 2019.
Στην έκδοση αυτή, κατετάγησαν 1.222 ΑΕΙ βάσει συγκεκριμένης μεθοδολογικής προσέγγισης με κριτήρια: academic and employer reputation, research citations per paper και h-index. Για το σκοπό αυτό, ο οργανισμός QS  κατέγραψε την άποψη 83.000 ακαδημαϊκών και 42.000 εργοδοτών, καθώς και την ανάλυση των επιστημονικών δημοσιεύσεων και βιβλιογραφικών παραπομπών (citations) της έγκυρης επιστημονικής βάσης δεδομένων Scopus, όπου υπολογίστηκαν δεδομένα πενταετίας.
Το Πανεπιστήμιο Πατρών σημείωσε σημαντικές επιτυχίες μιας και 12 θεματικά πεδία κατατάσσονται για το 2019 στα επικρατέστερα διεθνώς, με εισαγωγή πέντε (5) νέων θεματικών πεδίων σε σχέση με το 2018. Συγκεκριμένα:
1. Στην ευρύτερη θεματική περιοχή Engineering & Technology (συνολικό score 67,8), το Παν. Πατρών καταλαμβάνει τη θέση 315 παγκοσμίως. Ειδικότερα, τα θεματικά πεδία του Ιδρύματός μας διατηρούν τη δυναμική τους παρουσία συγκριτικά με τις κατατάξεις της περσινής χρονιάς ενισχύοντας παράλληλα το συνολικό τους score ως εξής: το πεδίο των «Πολιτικών Μηχανικών» (Engineering – Civil & Structural) κατατάσσεται στις θέσεις 151-200 (συνολικό score 66,9), παραμένοντας μεταξύ των αντίστοιχων καλύτερων σε παγκόσμιο επίπεδο. Το πεδίο των «Μηχανολόγων Μηχανικών & Αεροναυπηγών» (Engineering – Mechanical, Aeronautical & Manufacturing) με συνολικό score 62,1 και το πεδίο των «Χημικών Μηχανικών» (Engineering – Chemical) με συνολικό score 61,7 κατατάσσονται στις θέσεις 201-250. Το πεδίο των «Ηλεκτρολόγων Μηχανικών» (Engineering – Electrical & Electronic) με συνολικό score 61,6 κατατάσσεται στις θέσεις 251-300. Σημαντική αύξηση του συνολικού score παρουσίασε το θεματικό πεδίο των Μηχανικών Η/Υ & Πληροφορικής (Computer Science & Information Systems) με συνολικό score 59,6 (αύξηση 6%) το οποίο κατατάσσεται στις θέσεις 301-350.
2. Στην ευρύτερη θεματική περιοχή Natural Sciences, το θεματικό πεδίο Chemistry (συνολικό score 55,2) κατατάσσεται στις θέσεις 401-450. Τα θεματικά πεδία Materials Science και Physics & Astronomy του Παν. Πατρών εισάγονται για πρώτη φορά στα επικρατέστερα διεθνώς. Συγκεκριμένα, το πεδίο Materials Science με συνολικό score 61,1 κατατάσσεται στις θέσεις 351-400 και το πεδίο Physics & Astronomy με συνολικό score 51,4 κατατάσσεται στις θέσεις 551-600.
3. Στην ευρύτερη θεματική περιοχή Life Sciences & Medicine (συνολικό score 51,0, αύξηση 7%), το θεματικό πεδίο Medicine με συνολικό score 55,3 (αύξηση 9,3%), κατατάσσεται στις θέσεις 401-450. Για πρώτη φορά το θεματικό πεδίο Agriculture & Forestry (συνολικό score 48,1) κατατάσσεται στις θέσεις 251-300.
4. Αξιοσημείωτη είναι η επιτυχία της κατάταξης των πεδίων Economics & Econometrics και Business & Management Studies της ευρύτερης θεματικής περιοχής Social Sciences & Management ως επικρατέστερα διεθνώς. Συγκεκριμένα, για πρώτη φορά κατατάσσονται τα θεματικά πεδία Economics & Econometrics (συνολικό score 53,3) και Business & Management Studies (συνολικό score 52,9) καταλαμβάνοντας τη θέση 401-450.
Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι στο Πανεπιστήμιο Πατρών η συστηματική αποτύπωση και υποβολή στοιχείων στους οργανισμούς διεθνών κατατάξεων που πραγματοποιείται σε συνεργασία με τα Τμήματα, τη  ΜΟΔΙΠ και το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων μας επιτρέπει να διευρύνουμε τις δυνατότητες στοχευμένων δράσεων για την ενίσχυση της θέσης μας διεθνώς τόσο στις γενικές όσο και στις ειδικές κατατάξεις του Ιδρύματός μας.
Το Παν. Πατρών συγχαίρει τα Τμήματα για τις επιδόσεις και τη δυναμική παρουσία τους στις διεθνείς κατατάξεις.
Για περισσότερες σχετικές πληροφορίες:http://mkto-lon030269.com/U7fb00N0RI0VpU016h000gJ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΔΩΡΕΑΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ ΣΤΗ JEC 2019
Το Εργαστήριο Τεχνικής Μηχανικής και Ταλαντώσεων του Τμήματος Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών του Πανεπιστημίου μας, έλαβε πρόσκληση δωρεάν φιλοξενίας στο Education Hub της παγκόσμιας έκθεσης JEC 2019 ως αναγνώριση της προσφοράς του στην Επιστήμη και την Τεχνολογία των Συνθέτων Υλικών. Η δημιουργία του Education Hub της JEC 2019 έχει ως σκοπό τα συμμετέχοντα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα και Ερευνητικά Κέντρα να παρουσιάσουν τα αποτελέσματα των ερευνητικών τους προγραμμάτων και να προσελκύσουν νέους συνεργάτες, τόσο για την παροχή υπηρεσιών όσο και για τη συμμετοχή σε νέα ερευνητικά προγράμματα. Η έκθεση αυτή, που αποτελεί τη μεγαλύτερη ετήσια διοργάνωση στον χώρο των Συνθέτων Υλικών με πάνω από 45.000 επισκέπτες από 115 χώρες, είναι το σημείο αναφοράς όλων των μεγάλων εταιρειών του χώρου των Συνθέτων Υλικών, πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και ερευνητικών ινστιτούτων, όπου επιδεικνύονται καινοτόμα προϊόντα, διαδικασίες παραγωγής όσο και νέες εξελίξεις στον τομέα των Συνθέτων Υλικών. Η JEC 2019, διοργανώνεται στο Παρίσι από τις 12 έως 14 Μαρτίου 2019 και το Εργαστήριο Τεχνικής Μηχανικής και Ταλαντώσεων του Τμήματος Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών θα αποτελέσει τον εθνικό εκπρόσωπο του Πανεπιστημίου Πατρών συμμετέχοντας για 6η χρονιά. Στον ίδιο χώρο το Πανεπιστήμιο Πατρών θα συμμετάσχει στο Composite Challenge (PhD Poster Session) με σκοπό την ανάδειξη του καλύτερου PhD, και ταυτόχρονα οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Πατρών που θα επισκεφθούν τη JEC 2019 θα έχουν δωρεάν είσοδο και θα έχουν τη δυνατότητα συμμετοχής σε workshops που θα αφορούν νέες τεχνολογικές εξελίξεις στον Τομέα των Συνθέτων Υλικών.

10ος ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ – EBEC PATRAS 2019
Τη περίοδο 20 έως 23 Μαρτίου 2019 η τοπική ομάδα BEST (Board of European Students of Technology) του Πανεπιστημίου Πατρών διοργανώνει τον 10ο Διαγωνισμό Μηχανικής EBEC Patras (European BEST Engineering Competition), όπου θα συμμετέχουν 80 φοιτητές πολυτεχνικών ή θετικών επιστημών.  Ο EBEC Patras είναι σχεδιασμένος έτσι ώστε να μη δίνει έμφαση μόνο στο ακαδημαϊκό υπόβαθρο των συμμετεχόντων, αλλά στη δημιουργικότητα, τις διοικητικές ικανότητες, την ομαδική δουλειά καθώς και άλλα χρήσιμα στοιχεία για τους μελλοντικούς μηχανικούς. Οι συμμετέχοντες επιλέγουν να διαγωνιστούν ανάμεσα στις κατηγορίες του Case Study και του Team Design. Η κατηγορία του Case Study περιλαμβάνει την ανάλυση και τη παρουσίαση μιας θεωρητικής λύσης σε ένα πραγματικό επιχειρησιακό πρόβλημα, ενώ το Team Design απαιτεί το σχεδιασμό και τη κατασκευή ενός πρωτότυπου μοντέλου με συγκεκριμένες προδιαγραφές. Οι νικητές κάθε κατηγορίας θα διαγωνιστούν σε εθνικό επίπεδο στην Πάτρα το Μάιο στον Εθνικό Διαγωνισμό Μηχανικής EBEC Greece, διεκδικώντας μία θέση στον τελικό γύρο του διαγωνισμού, EBEC Final, τον Αύγουστο στο Τορίνο. Οι συμμετέχοντες διαγωνίζονται σε ομάδες των τεσσάρων (4) ατόμων. Παρ' όλα αυτά σε περίπτωση που η αίτηση συμμετοχής αφορά λιγότερα άτομα, θα προστεθούν τόσα ώστε η ομάδα να αποτελείται από τέσσερα (4). Η επιλογή των ατόμων γίνεται από την ομάδα του BEST Patras.
Ο BEST δραστηριοποιείται σε 95 Πολυτεχνεία & Πανεπιστήμια σε 33 χώρες και απευθύνεται σε 1.300.000 φοιτητές. Έχοντας ως όραμα την «ενίσχυση της διαφορετικότητας» και ως αποστολή την «εξέλιξη των φοιτητών» στοχεύει στην συμπληρωματική εκπαίδευση των φοιτητών μηχανικής σε νέες τεχνολογίες μέσω ποικίλων εκδηλώσεων.
Δηλώσεις συμμετοχής EBEC Patras έως 03/03/2019
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε:https://bit.ly/2RUq3rc, https://www.facebook.com/BESTpatras/

PERFORMANCE WRITING - ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ (επιλογής)
Το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Πατρών διοργανώνει δωρεάν Σεμινάριο με θέμα: Την ανάπτυξη δεξιοτήτων επιτελεστικής σύνθεσης, γραφής/ performance writing. Το σεμινάριο (διάρκειας ενός ακαδημαϊκού εξαμήνου – 3 εβδομαδιαίες ώρες διδασκαλίας), απευθύνεται σε φοιτητές και φοιτήτριες των Τμημάτων του Πανεπιστήμιου Πατρών και δεν προσφέρει πιστωτικές μονάδες. Οι συμμετέχοντες φοιτητές που θα ολοκληρώσουν το σεμινάριο θα λάβουν βεβαίωση παρακολούθησης, η οποία μπορεί να συμπεριληφθεί στο παράρτημα πτυχίου τους.
Οι θέσεις είναι περιορισμένες: (30)
Υπεύθυνη: Δρ Μάρω Γαλάνη, Μέλος ΕΕΠ του ΠΤΔΕ
Δηλώσεις συμμετοχής στο: galani@upatras.gr

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΕΚΟ
Στο πλαίσιο της δράσης «Υποστήριξη Παρεμβάσεων Κοινωνικής Μέριμνας Φοιτητών του Πανεπιστημίου Πατρών» το Κέντρο Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης του Πανεπιστημίου Πατρών διοργανώνει επιμορφωτικά σεμινάρια σε θέματα υποστήριξης φοιτητών οι οποίοι ανήκουν στις Ευπαθείς / Ευαίσθητες Κοινωνικές Ομάδες. Τα σεμινάρια έχουν ως στόχο την εκπαίδευση εθελοντών της Πανεπιστημιακής κοινότητας στην κοινωνική και ακαδημαϊκή υποστήριξη των φοιτητών που ανήκουν στις Ευαίσθητες Κοινωνικές Ομάδες. Στην επιμόρφωση μπορούν να συμμετέχουν όλα τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας (ακαδημαϊκό, διοικητικό προσωπικό, προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές). Τα σεμινάρια ξεκινούν την Τρίτη 5/3/2019 ώρα 17:30 στην αίθουσα Α013 (ισόγειο Κτιρίου Α) και θα διαρκέσουν όλο το εαρινό εξάμηνο. Το αναλυτικό πρόγραμμα μπορείτε να το βρείτε εδώ. 
Τα μέλη της Πανεπιστημιακής κοινότητας που ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν τα σεμινάρια θα πρέπει να αποστείλουν e-mail στη διεύθυνση: eko@upatras.gr, στο οποίο θα αναγράφεται το ονοματεπώνυμό τους και η ιδιότητά τους. Επιπλέον πληροφορίες για τη δράση υποστήριξης μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα http://eko.upatras.gr

COLLOQUIUM ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗΣ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ
Συνεχίζεται και για το εαρινό εξάμηνο 2018-2019 ο επιτυχημένος κύκλος των ανοικτών διαλέξεων του Τμήματος Φιλολογίας για θέματα λογοτεχνίας. Η πρώτη διάλεξη στο Colloquium Νεοελληνικής και Συγκριτικής Φιλολογίας, το οποίο πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών της ειδίκευσης Νεοελληνικής Φιλολογίας και του Εργαστηρίου Αρχειακών Τεκμηρίων και Τύπου θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 6 Μαρτίου 2019, από τον κ. Σωκράτη Νιάρο, δρ. Νεοελληνικής Φιλολογίας-διδάσκων στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ο οποίος θα μιλήσει με θέμα: «Βραβεία, μετάλλια, παράσημα: Η θεσμική διαχείριση των λογοτεχνικών αξιών στην Ελλάδα (1910-1942)». Συνομιλήτρια: Ελένη Παπαργυρίου, Επίκουρη καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας,  Τμήμα Φιλολογίας.  Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 18.15 σε αίθουσα της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Πατρών.

ΕΓΚΑΙΝΑ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ «ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΤΟΥ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ» ΣΤΟ ΜΕΤ
Το Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας, το Γαλλικό Ινστιτούτο Πάτρας και η Ελληνική Εταιρεία για τις Νευροεπιστήμες, διοργανώνουν το Σάββατο, 2.3.19 και ώρα 18.30, εκδήλωση – εγκαίνια της έκθεσης «Στην καρδιά του εγκεφάλου», η οποία πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Γαλλοφωνίας και της Παγκόσμιας Εβδομάδας για τον Εγκέφαλο (Brain Αwareness Week). Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει  δρώμενο της ομάδας μαθητών του 12ου Γενικού Λυκείου Πατρών, ομιλίες με θέμα τον εγκέφαλο και θα ολοκληρωθεί με συναυλία της  Παιδικής Χορωδίας Αντηχώ.
Η έκθεση «Στην καρδιά του Εγκεφάλου» διοργανώνεται από το Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας, το Γαλλικό Ινστιτούτο Πάτρας και την Ελληνική Εταιρεία για τις Νευροεπιστήμες, με επιστημονική υπεύθυνη την κ. Μαριγούλα Μαργαρίτη, Αν. Καθηγήτρια Φυσιολογίας Ανθρώπου και Ζώων του  Τμήματος Βιολογίας Πανεπιστημίου Πατρών και την υποστήριξη της «Βραδιάς του Ερευνητή» (Researchers’ Night).  Έχει σχεδιαστεί και παραχωρηθεί από τη Γαλλική Ομοσπονδία για την Έρευνα του Εγκεφάλου FRC και φιλοξενείται στο Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας από 20/2-3/5/2019.
Για περισσότερες πληροφορίες:
https://www.facebook.com/Museum-of-Science-and-Technology-109823479058588/
https://www.dropbox.com/sh/i0qrv2szbgx508w/AACZSItHdOY5o5oumeUNGzQ1a?dl=0

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Η Κινηματογραφική Ομάδα της Φοιτητικής Εστίας συνεχίζει τις ημέρες αυτές τις βραδινές προβολές στον χώρο της. Μπορείτε να βρείτε το αναλυτικό πρόγραμμα των προβολών στο: http://www.provoles.net/

Πάτρα, 1 Μαρτίου 2019
Από την Πρυτανεία - Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων
και Εκδηλώσεων Πανεπιστημίου Πατρών

Επισυναπτόμενα: 
Υπεύθυνος: 
Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων & Εκδηλώσεων