Καπερναούμ

Παραγωγή: Λίβανος - Γαλλία - ΗΠΑ Σκηνοθεσία: Ναντίν Λαμπακί Πρωταγωνιστούν: Ζαΐν Αλ Ραφία, Γιορντάνος Σίφεραου, Μπολουατίφ Τρέζορ Μπανκόλ Κατηγορία: Δραματική—Κοινωνική Διάρκεια: 126  Έτος παραγωγής: 2018
Νικητής του μεγάλου βραβείου της κριτικής επιτροπής στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών, το Capernaum («Χάος») της Ναντίν Λαμπάκι λέει την ιστορία του Ζαϊνάλ Ραφέα, ενός δωδεκάχρονου που ζει στις υποβαθμισμένες φτωχογειτονιές του Λιβάνου, προερχόμενος από μια φτωχή και πολυμελή οικογένεια. Εξοργισμένος, κατηγορεί τους γονείς του για το «έγκλημα» που διέπραξαν να του δώσουν ζωή. Το Capernaum ακολουθεί τον Ζαΐν, καθώς δραπετεύει από τους ασεβείς γονείς του, επιβιώνει μόνος του στους δρόμους, και τέλος, επιδιώκει τη δικαιοσύνη σε μια αίθουσα του δικαστηρίου. Η Ναντίν Λαμπάκι πετυχαίνει την αυθεντική απεικόνιση της χαώδους, εκκωφαντικής παραγκούπολης στις παρυφές της Βηρυτού, που η ζωή στοιχίζει φτηνά, τα παιδιά παραπαίουν ανάμεσα σε εγκατάλειψη και εμπορευματοποίηση και η ελπίδα έχει χαθεί προ πολλού. Καταφέρνει, χωρίς λόγια, να αποσπάσει ατόφια συναισθήματα και απροσδόκητες κινήσεις από ανήλικους ερασιτέχνες – ο τρομερά εκφραστικός πρωταγωνιστής λέγεται Ζαΐν στην πραγματικότητα και δούλευε ως delivery boy.
Αν και βρίσκεται στα βάθη της συστηματικής απάνθρωπης συμπεριφοράς της κοινωνίας, το Capernaum είναι τελικά μια ελπιδοφόρα ταινία που αναβλύζει στην καρδιά τόσο βαθιά όσο φωνάζει για δράση.