Συνέντευξη Κατερίνα Αποστολοπούλου: Μια φοιτήτρια Ιατρικής στη συχνότητα του UPFM

>>Κατερίνα Αποστολοπούλου, μια φοιτήτρια Ιατρικής που μοιράζει τον χρόνο της στην αγάπη για την επιστήμη και το ραδιόφωνο.

Κατερίνα, πώς αποφάσισες να ασχοληθείς με αυτήν τη δραστηριότητα;

Ήθελα να ασχοληθώ με κάτι καινούριο, το οποίο να με βγάζει από το "comfort zone" μου. Σκεφτόμουν ότι ήθελα μια καινούργια ενασχόληση και εκτός σχολής. Τότε είδα τις αιτήσεις για τον ραδιοφωνικό σταθμό του Πανεπιστημίου.

Παρουσιάζεις ενα είδος που ομολογουμένως δεν θεωρείται ιδιαίτερα επιλέξιμο από τη νεολαία. Αναμφίβολα, ανήκει στον τομέα της μουσικής,όπως έλεγαν οι αρχαίοι, δηλαδή όλων των δραστηριοτήτων κάτω από την προστασία των μουσών. Τι ήταν αυτό που σε ώθησε να
ασχοληθείς με το συγκεκριμένο είδος;

Από μικρή άκουγα αυτό το είδος μουσικής. Γενικά, ο ήχος από τα παραδοσιακά και τα λαικά όργανα μου αρέσει πολύ. Επίσης μου αρέσει το ρεμπέτικο, γιατί ειναι συνδεδεμένο με μια ολόκληρη γενιά καλλιτεχνών, αλλά και με ένα κομμάτι της πολιτικής και κοινωνικής ιστορίας της νεότερης Ελλάδας. Το ρεμπέτικο αφηγείται ιστορίες για τη ζωή των ανθρώπων τότε και το λαϊκό τραγούδι, όπως λέει και το όνομά του, είναι κομμάτι του λαού. Αντικατοπτρίζει τις ανάγκες, τους πόθους και τους καημούς του ανθρώπου σε κάθε χρονική περίοδο. Μάλιστα, το ρεμπέτικο έχει ανέβει στις προτιμήσεις των νέων ανθρώπων ιδίως τα τελευταία χρόνια.

Ποια είναι η ανταπόκριση των φοιτητών;

Η ανταπόκριση των φοιτητών ειναι αρκούντως ικανοποιητική. Οι φοιτητές, θα έλεγα ότι ακούν ρεμπέτικο και είναι αρκετοί αυτοί που το ψάχνουν, πέραν από τα πολύ γνωστά ονόματα συνθετών, όπως του Βαμβακάρη και του Τσιτσάνη.

Ποια είναι η προετοιμασία που χρειάζεται για την κάθε σου εκπομπή και πόση ενέργεια απαιτείται για αυτό; Υπάρχουν πράγματα που θυσιάζεις για αυτήν την ενασχόληση;

Μια ώρα μουσικής εκπομπής θέλει περίπου 15 τραγούδια. Κάθε εκπομπή χρειάζεται προετοιμασία, για να ταιριάξουν τα κομμάτια μεταξύ τους. Προσωπικά, μου αρέσει πολύ να ψάχνω και να αναμεταδίδω ιστορίες πίσω από τα τραγούδια και τους δημιουργούς τους. Αυτό αν και είναι ευχάριστο, ομολογουμένως απαιτεί χρόνο, μπορεί και 2 ή 3 ώρες. Στη φάση που βρίσκομαι τώρα, θυσιάζω κυρίως χρόνο απο το προσωπικό μου διάβασμα. Πάντως, όσο περνάει ο καιρός, η προετοιμασία της εκπομπής γίνεται ολοένα και ευκολότερη.

Θα επιθυμούσες στο μέλλον να ασχοληθείς παράλληλα με την Ιατρική και το ραδιόφωνο;

Αναγνωρίζω ότι η επαγγελματική ενασχόληση με οτιδήποτε απαιτεί αφοσίωση. Στη φάση που είμαι τώρα, προτεραιότητα έχει για μένα η σχολή. Το ραδιόφωνο έχει μπει κατά κάποιον τρόπο στη ζωή μου σα μια ευχάριστη ενασχόληση και αυτό δε θα ήθελα να αλλάξει. Αν στο μέλλον είναι εφικτός ο συνδυασμός, θα το προσπαθούσα.

Ασχολείσαι με μια δραστηριότητα που θεραπεύει το νου,όπως λέει ο Πλάτωνας, παράλληλα με τις σπουδές σου, που θεραπεύουν το σώμα. Αυτή η ενασχόληση βοηθάει και εσένα ως άνθρωπο;

Θα έλεγα ότι βοηθάει πολύ. Αρχικά, το κλίμα στον πανεπιστημιακό σταθμό είναι πολύ καλό, πολύ ομαδικό. Έχω γνωρίσει αξιόλογους ανθρώπους και έχω έρθει σε επαφή και με άλλα είδη μουσικής. Το ραδιόφωνο με έχει κάνει σίγουρα πιο δημιουργική.

Υπάρχει πίεση ως προς το χρονοδιάγραμμά σου προσπαθώντας να εκτελέσεις άρτια και εμπεριστατωμένα τις υποχρεώσεις σου και με τη σχολή σου,αλλά και με την οργάνωση της εκπομπής σου;

Και τα δύο απαιτούν χρόνο και η σχολή σίγουρα περισσότερο. Στην ομάδα του πανεπιστημιακού ραδιοφώνου συμμετέχουν ως επι το πλείστον φοιτητές και έτσι υπάρχει πολλή κατανόηση,όταν λόγω της σχολής δεν μπορείς να ανταπεξέλθεις σε ακαδημαϊκές υποχρεώσεις, όπως η εξεταστική. Βέβαια, από τη στιγμή που μιλάμε για πανεπιστημιακό σταθμό με μια τόσο αξιοπρεπή παρουσία και στα ερτζιανά,
είναι πολύ σημαντική η συνέπεια. Γενικά, προσπαθώ να προγραμματίζω έτσι τις υποχρεώσεις μου, ώστε να τις φέρω εις πέρας.

Ποια είναι τα οφέλη που πιστεύεις πως έχουν οι νέοι αυτού του είδους της μουσικής; Να τονιστεί βεβαίως πως η γνώση της παράδοσης αποτελεί, εφαλτήριο για τη κατανόηση του ίδιου του πολιτισμού μας. Σωστά;

Όσον αφορά στα οφέλη, η μελέτη του ρεμπέτικου δίνει τη δυνατότητα ανακάλυψης μοναδικών μουσικών μονοπατιών με ρίζες από το Βυζάντιο, τη βαλκανική μουσική και τη μουσική άλλων ανατολικών λαών. Πλέον, το εν λόγω είδος μπορεί να θεωρηθεί κομμάτι της παράδοσής μας. Είναι, μάλιστα, εφικτό να εμπνεύσει καλλιτεχνικά τους ανθρώπους να δημιουργήσουν μουσική, συνδυάζοντας τον παλιό ήχο και ήχους από νεότερα όργανα. Όπως προαναφέρθηκε, μέσα απ'τα ρεμπέτικα και λαϊκά τραγούδια, οι νέοι μπορούμε να καταλάβουμε τι υπήρχε στη χώρα μας μουσικά και κοινωνικά αρκετές γενιές πριν και πώς προέκυψε η δική μας σημερινή πραγματικότητα.

Τι θα έλεγες σε όσους θα ήθελαν μελλοντικά να ασχοληθούν με τα ερτζιανά του πανεπιστημιακού ραδιοφωνικού σταθμού;

Σε όποιον θέλει να το δοκιμάσει, θα έλεγα να το κάνει! Αποτελεί ξεχωριστή εμπειρία το να ανήκεις σε αυτήν την ομάδα και να συνεργάζεσαι για ένα τόσο όμορφο σκοπό και ένα τόσο ενδιαφέρον μέσο ενημέρωσης. Το πανεπιστημιακό μας ραδιόφωνο παρ’ότι δεν είναι επαγγελματικό προσφέρει όχι μόνο μια ευκαιρία γνωριμίας με το εν λόγω μέσο, αλλά και τη συμμετοχή ενός νέου ή ενός φοιτητή σε μια υπέροχη ομάδα, η οποία έχει πολλά να διδάξει και να μοιραστεί.

Σύνταξη: