Ταξίδι στο Χρόνο – Διαδραστική Επίσκεψη φοιτητών Erasmus στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών

>>Στιγμιότυπα από την ξενάγηση των φοιτητών Erasmus στις αίθουσες του Αρχαιολογικού Μουσείου Πατρών

Το Εργαστήριο Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού του Πανεπιστημίου Πατρών, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας και το Αρχαιολογικό Μουσείο, οργάνωσε μία διαδραστική επίσκεψη των φοιτητών Erasmus στο πλαίσιο του μαθήματος «Εισαγωγή στον ελληνικό πολιτισμό». Τους 22 φοιτητές υποδέχτηκε η μουσειολόγος Γεωργία Μανωλοπούλου, στο αμφιθέατρο του Μουσείου, όπου προβλήθηκαν σύντομα βίντεο αναφορικά με την ιστορία της Πάτρας και τα κυριότερα μνημεία της. Ακολούθως, οι φοιτητές περιηγήθηκαν από την αρχαιολόγο Ελένης Σιμώνη, μέλος ΕΔΙΠ του Πανεπιστημίου, στις αίθουσες του Μουσείου. Η εκπρόσωπος του δήμου Πατρέων Χρύσα Γεραγά, καλωσόρισε τους φοιτητές στην Πάτρα, τους μίλησε για την ευρωπαϊκή εβδομάδα κατά του ρατσισμού και τη δραστηριοποίηση του δήμου Πατρέων στο Διεθνές Δίκτυο «Διαπολιτισμικές πόλεις» (InterCultural Cities-ICC). Στη συνέχεια οι φοιτητές επισκέφθηκαν την έκθεση «Φάροι και Φανοί», όπου συντηρητές και αρχιτέκτονες της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Δ. Ελλάδας, Πελοποννήσου και Ν. Ιονίου συζήτησαν μαζί τους για τη συντήρηση των φάρων στη Δυτική Ελλάδα και την αξιοποίησή τους.
Εκεί, εντυπωσιάστηκαν από τα εκθέματα, έβγαλαν φωτογραφίες και προχώρησαν στην ψηφιακή αποτύπωσή τους στο Instagram. Μερικές από τις ευρηματικές λεζάντες που χρησιμοποίησαν ήταν: «Spread equally in all directions, like φάρος and Greek culture» και «Patras, a window to the
world!» .
Η δράση μας στο Μουσείο εντάχθηκε στο Πολιτιστικό Δίκτυο με τίτλο: «Μουσείο-Πάτρα-Μνημείο. Πάτρα, μια πόλη μια διαδρομή με πολλαπλές αφηγήσεις» καθώς και στο πλαίσιο εορτασμού της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας κατά του Ρατσισμού 2019 στην οποία συμμετείχε ο δήμος Πατρέων. Την υποστήριξη της δράσης από την πλευρά του Εργαστηρίου ανέλαβε η Ελένη Γεωργουδάκη, υπάλληλος του Πανεπιστημίου. Ευχαριστούμε θερμά τη Διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αχαΐας, Αναστασία Κουμούση, για τη συνεργασία, την Γεωργία Μανωλοπούλου για το υπέροχο εκπαιδευτικό υλικό, τη σχεδίαση της δράσης και την ζεστή υποδοχή των φοιτητών στο Μουσείο, την εκπρόσωπο του δήμου Πατρέων Χρύσα Γεραγά, καθώς και τους υπεύθυνους της έκθεσης για τη θερμή υποδοχή και ξενάγηση.