Ο ΛΑΘΡΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ

Η φράση «ελληνικό αυτοκίνητο» μοιάζει σήμερα περισσότερο με σύντομο ανέκδοτο παρά με μια πραγματικότητα που υπήρξε για πολλές δεκαετίες. Είναι δύσκολο να πειστεί κανείς ότι σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από το campus του πανεπιστημίου μας -αλλά πολλές δεκαετίες πίσω- κατασκευάζονταν αμαξώματα, αγροτικά οχήματα ή ατμομηχανές. Σε συνέχεια της Εγκυκλοπαίδειας Ελληνικών Οχημάτων και Αεροσκαφών που εκδόθηκε το 1995, οι Λάμπρος Σκαρτσής και Γιώργος Αβραμίδης συνέλεξαν μνήμες και δημοσιεύματα και αποφάσισαν να προσεγγίσουν το θέμα με ακόμα μεγαλύτερη λεπτομέρεια στο λεύκωμα Made In Greece. Μέσα σε τριακόσιες σελίδες ζωντανεύουν ιστορικά οχήματα όπως το επιβατικό Pony, τα στρατιωτικά τζιπάκια Steyr της δεκαετίας του ’80, τα εναπομείναντα παλιά αστικά λεωφορεία που
ακόμα μας συνοδεύουν από και προς το Πανεπιστήμιο, το κόκκινο InterCity του ΟΣΕ όταν η Πάτρα συνδεόταν σιδηροδρομικά με την Αθήνα και μικρά επανδρωμένα αεροσκάφη που κατασκευάζονταν ή συναρμολογούνταν στη χώρα μας.

Η καταγραφή αυτής της ιδιαίτερης βιομηχανίας και η απεικόνισή της στο εν λόγω λεύκωμα υπενθυμίζει ότι η χώρα μας ήταν από παλιά φυτώριο εξαιρετικών σχεδιαστών, τεχνιτών και μηχανολόγων, αφήνοντας σημαντικό αποτύπωμα στην ελληνική εξωστρεφή επιχειρηματικότητα. Φανερώνει, παρ’ όλα αυτά, και τα λάθη που οδήγησαν στη σταδιακή απαξίωση του κατασκευαστικού κλάδου με φόντο την αποβιομηχάνιση της χώρας και τη δυσκολία προσαρμογής της στις σύγχρονες ανάγκες. Η στήριξη της έκδοσης αυτής από το Επιστημονικό Πάρκο Πατρών εκτός από επιστημονικό χαρακτήρα διαθέτει και έντονο τοπικό άρωμα. Η Πάτρα είναι πανταχού παρούσα στις σελίδες του λευκώματος, κάτι που εξηγεί την αγάπη και την έντονη ενασχόληση φοιτητών και κατοίκων γύρω από τα οχήματα και τον μηχανοκίνητο αθλητισμό.