Μάνα μου Ελλάς

Οι Πατρινοί φίλοι του θεάτρου είχαν την τύχη να παρακολουθήσουν την μουσικοθεατρική παράσταση Μάνα μου Ελλάς σε σκηνοθεσία Βασίλη Κόκκαλη για λίγες ακόμη παραστάσεις. Λόγω της μεγάλης απήχησης και των συνεχόμενων sold out ολοκληρώθηκε ένας δεύτερος κύκλος παραστάσεων της Θ.Ο.Ε.Π.Π. από τις 21 Μαρτίου 2019 έως την 1 Απριλίου 2019 στο Θέατρο Αγορά.
Η παράσταση Μάνα μου Ελλάς αποτελεί ένα οδοιπορικό μνήμης στα ιστορικά γεγονότα, τα οποία σχετίζονται με την Μικρασιατική Καταστροφή. Βασίζεται στον Κοινό Λόγο της Έλλης Παπαδημητρίου, σε αποσπάσματα από τα Ματωμένα Χώματα της Διδώς Σωτηρίου, στην Αιολική Γη του Ηλία Βενέζη, όπως και σε ποιήματα σχετικά με το προσφυγικό ζήτημα. Αποτελεί μία πηγή προβληματισμού και αναστοχασμού της ιστορίας με φανερές προεκτάσεις στη σημερινή εποχή. Ειδικότερα, ο σκηνοθέτης της παράστασης, Βασίλης Κόκκαλης, υπογραμμίζει: «Δημιουργήσαμε ένα κείμενο - παρτιτούρα με αναφορές στα γεγονότα πριν και μετά την Μικρασιατική Καταστροφή. Οι θεατές ακούν τις αφηγήσεις υπαρκτών προσώπων της υπαίθρου και της πόλης της Σμύρνης. Οι αφηγήσεις ξεκινούν το 1914 και φτάνουν ως το 1922, δίνοντας το στίγμα της ζωής αυτών των ανθρώπων πριν και μετά την λαίλαπα του ξεριζωμού. Ο διωγμός και η προσφυγιά των προγόνων μας δεν απέχουν πολύ από το σημερινό δράμα των προσφύγων που έρχονται στη χώρα μας και τα γεγονότα της Γιουγκοσλαβίας που συνέβησαν πριν από κάποια χρόνια».
Η παράσταση δεν αποσκοπεί μονάχα να συγκινήσει επιτυγχάνοντας την αριστοτελική κάθαρση, αλλά παράλληλα να δώσει στο κοινό τροφή για σκέψη. Διάφορα ερωτήματα εγείρονται όπως: ποιά είναι άραγε η κοινή συνισταμένη των γεγονότων του 1922 με την σύγχρονή μας ιστορική πραγματικότητα ή πώς η ξενοφοβία και η δυσκολία μας να δεχτούμε καθετί το διαφορετικό μπορεί να γεννήσει τον ρατσισμό; Μέσα από τα πάθη και τα λάθη των προγόνων του ο θεατής του σήμερα μπορεί να αποκρυπτογραφήσει τα σύγχρονά του ιστορικά γεγονότα.
Η παράσταση ενδέχεται να επαναληφθεί τον Ιούλιο στο Ανοικτό Θέατρο Κρήνης για δύο ακόμη παραστάσεις ανοικτές στο κοινό.
Ευχαριστώ πολύ τον Βασίλη Κόκκαλη για τη μικρή συνέντευξη που μου παραχώρησε.