9+1 Λόγοι για να κάνεις πρακτική στο εξωτερικό

Φέτος την άνοιξη, όπως και κάθε χρόνο, ολοκληρώθηκαν οι αιτήσεις συμμετοχής, για το πρόγραμμα Erasmus+, που αφορούν τη φοίτηση σε ευρωπαϊκό πανεπιστήμιο. Εάν, ωστόσο, δεν άρπαξες αυτή την ευκαιρία ή αν βρίσκεσαι πλησιέστερα στο τέλος της ακαδημαϊκής σου φοίτησης, σε ενθαρρύνουμε να τολμήσεις το βήμα της κινητικότητας για πρακτική άσκηση! Οι αιτήσεις έχουν ήδη ανοίξει από τις αρχές του μήνα, και θα παραμείνουν ανοιχτές για όλο το καλοκαίρι και συγκεκριμένα έως τις 06/09. Τι είναι, όμως, αυτό που κάνει την πρακτική άσκηση στο εξωτερικό ξεχωριστή και γιατί σου το προτείνουμε;
1. Έχεις την ευκαιρία να ζήσεις για 2 ή 3 μήνες στο εξωτερικό, χωρίς να χρειαστεί να ξοδέψεις όλες σου τις οικονομίες. Θα λάβεις την απαραίτητη χρηματοδότηση μέσω της ΕΕ, ενώ αν σταθείς τυχερός, μπορεί να πάρεις έξτρα μπόνους και από τον φορέα εργασίας.
2. Συνδυάζεις εργασία και ταξίδια. Η πρακτική άσκηση σίγουρα δεν φέρει την ανεμελιά των σπουδών μέσω Erasmus+, δε φέρει όμως και την πίεση του μεταπτυχιακού ή της μόνιμης εργασίας. Θα έχεις τον χρόνο να γνωρίσεις την πόλη-χώρα που σε φιλοξενεί, να θαυμάσεις εκπληκτικά μέρη και τοπία, ενώ αν κλέψεις λίγο χρόνο μπορείς να ταξιδέψεις σε γειτονικές χώρες.
3. Θα δοκιμάσεις τον εαυτό σου. Είναι ένας καλός τρόπος να δοκιμάσεις τα όριά σου και την προσαρμοστικότητά σου σε ένα ξένο περιβάλλον. Θα σου λύσει την απορία για το κατά πόσο ή όχι θα άντεχες να μείνεις στο εξωτερικό.
4. Θα διευρύνεις τους ορίζοντές σου. Θα έρθεις σε επαφή με ανθρώπους από πολλές διαφορετικές γωνιές του πλανήτη και θα κάνεις φιλίες χτισμένες σε διαφορετικές βάσεις. Θα γνωρίσεις νέες γεύσεις, κουλτούρες και πολιτισμούς και θα μάθεις να αποδέχεσαι και να σέβεσαι τη διαφορετικότητα. Εξάλλου, ποιος δεν θα ήθελε να έχεις φίλους σε διάφορες γωνιές του χάρτη;
5. Θα εξασκήσεις τα αγγλικά σου. Θα αναγκαστείς να χρησιμοποιήσεις τη διεθνή γλώσσα στην καθημερινότητά σου, εντός και εκτός περιβάλλοντος εργασίας. Επιπλέον, μέσω της αλληλεπίδρασής σου με τους άλλους λαούς, δεν αποκλείεται να μάθεις ή να εξασκήσεις και μια ακόμη ξένη γλώσσα.
6. Ενισχύεις το βιογραφικό σου και αποκτάς πλεονεκτήματα ως μελλοντικός εργαζόμενος. Σε μια εποχή που κάθε λεπτομέρεια μπορεί να κάνεις τη διαφορά, αποκτάς ένα τρομερά ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην αγορά εργασίας. Η παραμονή στο εξωτερικό μπορεί να σου ανοίξει πόρτες και να απογειώσει το βιογραφικό σου. Μην ξεχνάς, άλλωστε, ότι έχεις αναπτύξει και γλωσσικές δεξιότητες, όπως αναφέραμε παραπάνω.
7. Υπάρχει η πιθανότητα, εφόσον υπάρχουν θέσεις ανοιχτές, να συνεχίσεις να εργάζεσαι για τον συγκεκριμένο φορέα. Έτσι, θα έχεις καταφέρει να ολοκληρώσεις την πρακτική σου, και να αποφύγεις τη διαδικασία της αναζήτησης.
8. Θα αλλάξεις οριστικά σαν άνθρωπος. Το Erasmus+ είναι αδιαμφισβήτητα η εμπειρία εκείνη που θα σε μετακινήσει από το comfort zone σου, χωρίς επιστροφή. Ίσως να σου ακούγεται λίγο τρομακτικό, αλλά η πραγματική αξία κρύβεται στα πράγματα που μας φοβίζουν περισσότερο.
9. Θα αποκτήσεις μια δεύτερη πατρίδα. Μέσα σε ένα αρκετά σύντομο χρονικό διάστημα, θα αποκτήσεις μια πρωτόγνωρη οικειότητα με αυτή τη χώρα, που θα αναζητάς να επιστρέφεις σε κάθε ευκαιρία.
Μπόνους: Θα γίνεις αυτό το άτομο της παρέας που διηγείται τις πιο ενδιαφέρουσες ιστορίες!
Περισσότερες διαδικαστικές πληροφορίες για την αίτησή σου και τους συνεργαζόμενους φορείς μπορείς να βρεις στην επίσημη σελίδα του Πανεπιστημίου Πατρών https://www.upatras.gr/el/erasmus_placements_mobility.