Μουσείο Εκπαίδευσης

Το Μουσείο Εκπαίδευσης ανήκει στο τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και Κοινωνικής Εργασίας (πρώην Π.Τ.Δ.Ε.) του Πανεπιστημίου Πατρών. Ιδρύθηκε το 2007 από τον ομότιμο καθηγητή κ. Σήφη Μπουζάκη.

Στον χώρο του Μουσείου εκτίθενται ιστορικά εκπαιδευτικά τεκμήρια που συγκεντρώθηκαν τόσο από σχολεία της περιοχής όσο και από άλλες περιοχές της Ελλάδας από τον 19ο αιώνα έως και σήμερα. Η ξενάγηση διαρκεί περίπου 40 λεπτά, ενώ οι μαθητές χωρίζονται σε ομάδες των 60 περίπου ατόμων ανά επίσκεψη και γίνεται μια λεπτομερής περιήγηση και ιστορική αναδρομή σε όλες τις θεματικές ενότητες που αποτελούν το σχολείο του παρελθόντος όπως:
Εικονική Σχολική Τάξη, Ελληνικά Σχολικά Βιβλία και Σχολικά Βιβλία άλλων χωρών, Εποπτικά Μέσα Διδασκαλίας, Αντικείμενα Σχολικού Περιβάλλοντος, Εκπαιδευτικά νομοσχέδια, διατάγματα, νόμοι, έντυπα, Εκπαιδευτικά – σχολικά – παιδαγωγικά περιοδικά , Φωτογραφικό υλικό από σχολικές εκδηλώσεις, Αντικείμενα από σχολικά συσσίτια κ.α.

Παράλληλα με την ξενάγηση, υλοποιούνται και 5 εκπαιδευτικά προγράμματα:

  • Τα Παιχνίδια στην Αρχαία Ελλάδα
  • Ο Μύθος του Προμηθέα
  • Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων
  • Η Ελιά
  • Το Μουσείο των Μύθων.

Το Μουσείο Εκπαίδευσης στεγάζεται πλέον σε μία αίθουσα 160 τ.μ. στον Πολυχώρο Άθλησης και Πολιτισμού "Προμηθέας" στον Καστελόκαμπο Πάτρας.

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνείτε με την υπεύθυνη του Μουσείου Δρ. Ασκούνη Κωνσταντίνα στο email: museumedu@upatras.gr ή στο τηλ: 2610.425898.

Ο Πρόεδρος του Τμήματος
Νικολάου Γιώργος