@UP: Πολυχρόνης Μπακόμητρος

Ο ΛΑΘΡΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ

Τα χρυσόψαρα και άλλα 49 ανεκδιηγήματα, Θάνος Αθανασόπουλος, Εκδόσεις Πικραμένος, 2018ISBN: 978-618-5342-03-6

Ο ΛΑΘΡΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ:

>>Σχολάρχης στην Αίγινα – Παναγής Ν. Ηρειώτης, 1854-1930, Ελένη Σταμπόγλη, Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο – Καλειδοσκόπιο, 2015  ISBN: 978-960-471-101-7

Ο ΛΑΘΡΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ: Philip Kerr (22/02/1956 – 23/03/2018)

Η είδηση του ξαφνικού θανάτου του Φίλιπ Κερ, του μεγαλύτερου σύγχρονου συγγραφέα αστυνομικού βιβλίου, έκανε τον γύρο του κόσμου.

Ο ΛΑΘΡΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ

Ο κόσμος στα μέτρα του, Χρήστος Χωμενίδης, Εκδόσεις Πατάκη, 2012
ISBN: 978-960-16-4415-8

Ο ΛΑΘΡΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ

Ο Βίος και η Πολιτεία του Σκρουτζ Μακ Ντακ, Ντον Ρόσα
Δύσκολα θα βρεθεί μεγάλος θαυμαστής του σύμπαντος της Λιμνούπολης που να μην έχει διαβάσει το Έπος του Ντον Ρόσα. Το 1947 ο Καρλ Μπαρκς, ένας από τους μεγαλύτερους σχεδιαστές, εμπνέεται από τον Εμπενίζερ Σκρουτζ του Καρόλου Ντίκενς και δημιουργεί τον μεγιστάνα και τσιγκούνη θείο του Ντόναλντ, τον Σκρουτζ Μακ Ντακ, καθώς και τη γνωστή σε όλους μας Λιμνούπολη.

Ο ΛΑΘΡΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ

Το Φάντασμα της Όπερας η επιστήμη στον πολιτισμό μας, Στέφανος Τραχανάς, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, 2014. ISBN: 978-960-524-416-3
Τ ο «Φάντασμα της Όπερας» δεν αποτελεί ένα ακόμα βιβλίο με εκλαϊκευμένη επιστήμη, με έντονη ή ισχνή την παρουσία του ποιητικού λόγου. Όσοι από τον τίτλο νομίζουν ότι ο Τραχα νάς παντρεύει τη Κβαντομηχανική με τη Μουσική σίγουρα θα μπερδευτούν.

Ο Λαθραναγνώστης

Συνήθως είμαστε επιφυλακτικοί στον έρωτα με την πρώτη ματιά. Σίγουρα ο γράφων είναι επιφυλακτικός στην αγορά βιβλίου με την πρώτη ματιά. Όταν, όμως, διάβασε την ατάκα «Μπορούμε, αλήθεια, να κόψουμε ένα μήλο σε πέντε κομμάτια, να τα ξαναενώσουμε και να φτιάξουμε δύο μήλα ολόιδια με το αρχικό», τότε όλα άλλαξαν.

Ο Λαθραναγνώστης

Το τέλος του καλοκαιριού -όχι η αρχή του φθινοπώρου, επιδιώκουμε να παρατείνουμε το καλοκαίρι μήπως και ξεγελώντας τις εποχές ξεγελάσουμε κι εμάς τους ίδιους- βρίσκει τους εκδοτικούς οίκους και τα βιβλιοπωλεία σε νέες εκδόσεις και αλλαγή προθηκών, αντίστοιχα. Κάνοντας μια σύντομη βουτιά, αντί για τσούχτρες μάς τσίμπησαν βιβλία που αναμένουμε μέσα στους επόμενους μήνες με μεγάλο ενδιαφέρον.

Τέτα Παπαδοπούλου (επιμ.), Για τον Κορνήλιο Καστοριάδη: Είμαστε υπεύθυνοι για την ιστορία μας, Εκδόσεις Κριτική, 2017 (ISBN μη διαθέσιμο προς το παρόν).

Ο Λαθραναγνώστης

Η θέα των μικρών θριάμβων, Yannick Grannec (μτφρ.: Τεύκρος Μιχαηλίδης), Εκδόσεις Αλεξάνδρεια, 2016. 
[ISBN 978-960-221-713-9]

Ο Λαθραναγνώστης

Με φόντο την πολυτάραχη ιστορία και την παγκόσμια λογοτεχνική παραγωγή του περασμένου αιώνα, ο Κώστας Αρκουδέας καταγράφει τις συνθήκες που οδήγησαν στη μη βράβευση του Νίκου Καζαντζάκη με το Νόμπελ Λογοτεχνίας, φέρνοντας στην επιφάνεια γνωστές και άγνωστες πτυχές της ζωής του. Παράλληλα επιχειρεί μία συνολική αξιολογική κρίση του έργου του, απομυθοποιώντας χωρίς να αποκαθηλώνει. Οι είκοσι δύο σελίδες παράθεσης βιβλιογραφίας και παραπομπών φανερώνουν το μέγεθος της προσήλωσης του συγγραφέα στο σκοπό της δίκαιης και πλήρους καταγραφής.

Σελίδες