Γιάννης Σκαρίμπας, ένας ιθαγενής του μοντερνισμού

Η ειδίκευση Νεοελληνικών Σπουδών του Τμήματος Φιλολογίας, με την υποστήριξη των εκδόσεων «Νεφέλη» και την πολύτιμη συνδρομή του ΕΛΚΕ του Πανεπιστημίου Πατρών, διοργάνωσε στις 4 και 5 Νοεμβρίου 2014, στο Συνεδριακό Κέντρο του Πανεπιστημίου, στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων για τα 50 χρόνια λειτουργίας του Πανεπιστημίου Πατρών, μια ξεχωριστού ενδιαφέροντος Ημερίδα με τίτλο: «Γιάννης Σκαρίμπας, ένας ιθαγενής του μοντερνισμού».

Αφορμή, βεβαίως, γι’ αυτήν την αφιερωματική εκδήλωση στάθηκε η συμπλήρωση τριάντα χρόνων από τον θάνατο του Γιάννη Σκαρίμπα, του ποιητή, πεζογράφου, θεατρικού συγγραφέα και εκδότη από τη Χαλκίδα, που τάραξε τα νερά της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας, πραγματώνοντας την πιο ριζοσπαστική εκδοχή του ελληνικού λογοτεχνικού μοντερνισμού.

Την αυλαία της αφιερωματικής εκδήλωσης του διημέρου άνοιξε η αξιόλογη θεατρική παράσταση «Το Θείο Τραγί» σε σκηνοθεσία, δραματουργική επεξεργασία και ερμηνεία του Τάσου Δαρδαγάνη και της Μαρίας Φλωράτου. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δύο καλλιτέχνες ανέβασαν αφιλοκερδώς την παράσταση, δίνοντας την δυνατότητα στους φοιτητές του Πανεπιστημίου Πατρών και στο ευρύτερο κοινό να την απολαύσουν δωρεάν.  Το μινιμαλιστικό σκηνικό με χάρτινους κύβους που αναδιευθετούνταν συνεχώς, η εξαιρετική ερμηνεία των ηθοποιών, η χιουμοριστική διάσταση του κειμένου, ο λειτουργικός φωτισμός και η ζωντανή μουσική, όχι μόνο ενθουσίασαν, αλλά παράλληλα κατάφεραν να εξοικειώσουν το κοινό με τον αναρχικό, δύσκολο και ρηξικέλευθο λόγο του Σκαρίμπα.

Η ενδιαφέρουσα και πρωτότυπη προσέγγιση του σκαριμπικού έργου αποτέλεσε την βάση, ώστε την δεύτερη μέρα της αφιερωματικής εκδήλωσης να ξεκινήσει ένας κύκλος συζητήσεων γύρω από το, πάντα, επίκαιρο, πολύσημο και ανοιχτό σε ποικίλες ερμηνείες έργο του Γιάννη Σκαρίμπα. Στην επιστημονική συνάντηση συμμετείχαν ειδικοί μελετητές της Νεοελληνικής και Συγκριτικής Λογοτεχνίας που διερεύνησαν την σχέση του Σκαρίμπα με τη μοντερνιστική γραφή  και πιο συγκεκριμένα: οι κ. Βαρελάς Λάμπρος, Επίκουρος καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας ΑΠΘ, Γαραντούδης Ευριπίδης, Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας ΕΚΠΑ, Kόλλια Ελένη, Υπ. Διδάκτωρ Νεοελληνικής Φιλολογίας ΠΠ, Νικολακοπούλου Χαρά, της οποίας η μεταπτυχιακή εργασία αφορά στην παράδοξη γλώσσα του Σκαρίμπα (Παν/μιο Μακεδονίας), Παπαργυρίου Έλενα, Διδάκτωρ Νεοελληνικής Φιλολογίας Παν/μίου της Οξφόρδης, Παπαχριστόπουλος Νίκος, ψυχολόγος-ψυχαναλυτής και διδάσκων του Παντείου Παν/μίου, Ρεμούνδου Μαγδαληνή, Υπεύθυνη Σπουδών του ακαδημαϊκού προγράμματος Σκηνοθεσίας Κινηματογράφου και Δημοσιογραφίας του Μητροπολιτικού Κολλεγίου, Φαλαγκάς Νίκος, Διδάκτωρ Νεοελληνικών Σπουδών του King’s College London, Φιλοκύπρου Έλλη, Αναπληρώτρια καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας Τμ. Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης ΕΚΠΑ. 

Η Ημερίδα ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση της μελοποιημένης ποίησης του Γ. Σκαρίμπα, από τη φωνή της Μαρίας Παναγοπούλου και τους μουσικούς Παναγιώτη Σχοινά και Μαριβάσια Κολλιοπούλου.

Συντονίστρια της εκδήλωσης ήταν η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας του Τμ. Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, κ. Κατερίνα Κωστίου, η οποία πήρε την πρωτοβουλία  και με κόπο οργάνωσε μια πρωτότυπη εκδήλωση, αφιερωμένη σε έναν εκκεντρικό και απαιτητικό συγγραφέα που πρόσφατα άρχισε να βρίσκει τη θέση που του αξίζει στην Ιστορία της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας.