Μικρές Ειδήσεις

 • Διαγωνισμός σχεδίασης Stand UP: Προαναγγέλλουμε διαγωνισμό σχεδίασης για το σταντ του περιοδικό μας @UP από ευτελή υλικά. Πρόεδρος της επιτροπής δια-γωνισμού θα είναι ο κ. Ηλίας Κωνσταντόπουλος, καθηγητής Αρχιτεκτονικής. Περισσότερες πληροφορίες στο επόμενο τεύχος :-)

 • Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης λέγεται το νέο Πλαίσιο χρηματοδότησης δράσεων από το Ταμείο Συνοχής για την περίοδο 2014-2020 (όπως είναι γνωστότερο ως νέο ΕΣΠΑ). Οι περιφέρειες διαδραματίζουν ολοένα και σημαντικότερο ρόλο στην διαμόρφωση των δράσεων. Το Πανεπιστήμιο αναμένεται να παίξει ρόλο σε αυτό το πλαίσιο, υποστηρίζοντας την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και συμμετέχοντας σε δράσεις με το πλούσιο επιστημονικό και ερευνητικό δυναμικό του. Ενδιαφέρουσα ανοικτή εκδήλωση ενημέρωσης για το Πλαίσιο θα γίνει την Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου.

 • 17 Δεκέμβρη θα παρουσιάσει και η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Πατρών τον απολογισμό του έργου για το πρώτο τετράμηνο της θητείας της. Τον περιμένουμε με ενδιαφέρον.

 • Ασθενείς με λευχαιμία και άλλες αιματολογικές κακοήθειες μπορούν να ιαθούν με μεταμόσχευση μυελού των οστών. Η Μονάδα Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών (ΜΜΜΟ) του ΠΓΝΠ, μια από τις 3 της Ελλάδας, ανακαινίστηκε πλήρως χάρη στη δωρεά του Κοινωφελούς Ιδρύματος Λάτση. Η καινούρια ΜΜΜΟ που εγκαινιάστηκε την Δευτέρα 17 Νοεμβρίου, διαθέτει πλέον έξι μεταμοσχευτικές κλίνες και θάλαμο ημερήσιας νοσηλείας, επαυξάνοντας σημαντικά την ικανότητα της στην αντιμετώπιση των δύσκολων περιστατικών.

 • Μια μικρή ομάδα φοιτητών εμπόδισε φέτος να γιορταστεί η επέτειος του Πολυτεχνείου στο Πανεπιστήμιό μας. Ντροπή ένιωσαν για το γεγονός όσοι βρέθηκαν στην αίθουσα τελετών για να τιμήσουν την επέτειο και να παρακολουθήσουν την ομιλία του Δημήτρη Βεργίδη, καθηγητή της Σχολής Ανθρωπιστικών σπουδών, ο οποίος συμμετείχε  ενεργά στην εξέγερση του Νοεμβρίου 1973 στην Πάτρα. Το γεγονός ότι μια ομάδα φοιτητών δεν σεβάστηκε την εκδήλωση και τον ομιλητή έγινε αισθητή ως ύβρις απέναντι στον αγώνα των αγωνιστών του Πολυτεχνείου, αλλά και απέναντι σε ολόκληρη την κοινότητά μας.

 • 16 έχουν πια φτάσει τα τμήματα που έχουν συνδεθεί στην ηλεκτρονική γραμματεία και παρέχουν υπηρεσίες μέσω του https://progress.upatras.gr/. Τα μέλη τους, φοιτητές και καθηγητές, γρήγορα αντιλήφθηκαν τα πλεονεκτήματα της υπηρεσίας αυτής, ιδιαίτερα για τις εγγραφές των φοιτητών και την αλληλεπίδραση με τη γραμματεία, την πρόσβαση στην καρτέλα του φοιτητή και οι καθηγητές με την καταχώρηση βαθμολογίων και την πρόσβαση σε ιστορικά στοιχεία. Ελπίζουμε σύντομα και το υπόλοιπο Πανεπιστήμιο να αποκτήσει την ηλεκτρονική του γραμματεία.

 • Η πρόταση που έγινε από τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών, για ηλεκτρονικές ψηφοφορίες σε κρίσιμα θέματα που αφορούν μεγάλους αριθμούς φοιτητών ή μελών της Πανεπιστημιακής κοινότητας έρχεται ως συνέχεια της εμπειρίας χρήσης τέτοιων μέσων στα Πανεπιστήμια για τις εκλογές των πρυτάνεων, των μελών των συμβουλίων,κλπ. Κάποιοι αντιμετώπισαν την πρόταση με επιφύλαξη. Ο όρος μάλιστα "τεχνοφασισμός" χρησιμοποιήθηκε για ένα μέσο που έχει  ευρύτατη χρήση και αποδοχή στην επικοινωνία και στη συνεργασία μεταξύ των μελών κοινοτήτων παγκόσμια. 

 • Τα ηλεκτρονικά μέσα είναι πολύ αποτελεσματικά σήμερα στο ρόλο τους ως εργαλεία επικοινωνίας, ιδιαίτερα σε κοινότητες νέων ανθρώπων. Πόσες μικρές και μεγάλες διαδικτυακές κοινότητες υπάρχουν και είναι ιδιαίτερα ενεργές στα Πανεπιστήμια μας ήδη! Τα μέλη τους ανταλλάσσουν απόψεις και πληροφορίες για θέματα της σχολής τους και των σπουδών τους, αλλά και ευρύτερα ενδιαφέροντα, χρησιμοποιώντας μέσα όπως το facebook, κ.α. Ένα βήμα ακόμη είναι να χρησιμοποιηθούν τα μέσα αυτά για να παίρνονται αποφάσεις από όλους, αφού μάς αφορούν όλους. 

 • Στο Τμήμα της Πολυτεχνικής που ταλαιπωρήθηκε φέτος από μακροχρόνιες "καταλήψεις", ο διάλογος που ξεκίνησε μεταξύ καθηγητών και φοιτητών ήταν αρκετά ουσιαστικός. Δεν έγινε μέσα από τα θεσμικά όργανα, αφού ούτε στη Γενική Συνέλευση του Τμήματος οι εκπρόσωποι των φοιτητών εμφανίστηκαν, ούτε στην Επιτροπή που δημιουργήθηκε συμμετείχαν, ενώ στις συνελεύσεις του φοιτητικού συλλόγου είναι δύσκολο να ακουστούν ψύχραιμες φωνές ανεξάρτητων φοιτητών. Όμως πολλοί φοιτητές αντάλλαξαν ηλεκτρονικά μηνύματα και έγραψαν τις απόψεις τους προς τους καθηγητές και πολλοί καθηγητές ανταποκρίθηκαν και είπαν τις δικές τους. Ο ηλεκτρονικός γραπτός λόγος κάποιες φορές είναι πιο ψύχραιμος και αναλυτικός ως μέσο διατύπωσης επιχειρημάτων από την δια ζώσης επικοινωνία. Εξάλλου τα γραπτά μένουν.

 • Το προηγούμενο τεύχος μας έσπασε κάθε ρεκόρ αναγνωσιμότητας, καθώς πάνω από 2600 επισκέψεις καταγράφηκαν στη σελίδα του περιοδικού. Η μέρα με την μεγαλύτερη αναγνωσιμότητα ήταν, βεβαίως, η μέρα κυκλοφορίας (5 Νοεμβρίου) που οι επισκέψεις άγγιξαν τις 1000.

 • Στην εκδήλωση για τα 50 χρόνια του Πανεπιστημίου αίσθηση προσκάλεσε η ομιλία  της ποιήτριας Μαρίας Λαϊνά, η οποία τιμήθηκε στην εκδήλωση. Η μεγάλη μας ποιήτρια είπε ότι έζησε την παλιά αρχοντιά της πόλης και ζήτησε να υπερισχύσει το «καλό γούστο». Το Πανεπιστήμιο μπορεί να παίξει ένα σημαντικό ρόλο σε αυτό.

 • ο νέο Κέντρο Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας και Πολυμέσων κάνει την πρώτη του εκδήλωση αυτό το μήνα. Στην αίθουσα σεμιναρίων της Βιβλιοθήκης, στις 12 Δεκεμβρίου, ανοικτή συνάντηση εργασίας με θέμα «Τεχνολογίες Μάθησης στο Πανεπιστήμιο Πατρών». Η εκδήλωση αφορά καθηγητές που ενδιαφέρονται να χρησιμοποιήσουν νέα μέσα στα μαθήματά τους.

 • Διογένεια (http://diogeneia.lis.upatras.gr/) ονομάζεται η νέα ψηφιακή συλλογή τεκμηρίων μνήμης που δημιούργησε η Κεντρική Βιβλιοθήκη μας. Πρόκειται για υλικό με υψηλή ιστορική σημασία για το Πανεπιστήμιο Πατρών, την Πάτρα, και την Ελλάδα. Η ενότητα που είναι αφιερωμένη στα 50 χρόνια του Πανεπιστημίου μας, μάς γεμίζει συγκίνηση. Αχαΐα και την Ελλάδα. Η ενότητα που είναι αφιερωμένη στα 50 χρόνια του Πανεπιστημίου μας, μάς γεμίζει συγκίνηση.