Sightseeing Upatras: Ο ραδιοφωνικός σταθμός UP FM

>>Ο Κώστας Παπαδάκης, Πρόεδρος της Επιτροπής και παραγωγός του UP FM με τον Βίκτωρα Φορλίδα, ηχολήπτη και παραγωγό του σταθμού.

Ήταν 13 Φεβρουαρίου του 1946, όταν λειτούργησε για πρώτη φορά το ραδιόφωνο του ΟΗΕ. Αρκετά χρόνια αργότερα και έχοντας καθιερωθεί η μέρα αυτή ως η Παγκόσμια Ημέρα του Ραδιοφώνου, βρεθήκαμε στην παλιά Γραμματεία του Τμήματος Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών, όπου στεγάζεται ένα σύγχρονο στούντιο, επαγγελματικών προδιαγραφών, που δύσκολα συναντά κανείς σε πόλη της επαρχίας. Βρεθήκαμε στους χώρους του ραδιοφωνικού σταθμού του Πανεπιστημίου Πατρών, του UP FM, του «σταθμού της καρδιάς μας».

Το πρώτο πρόσωπο που συναντήσαμε ήταν ο Βίκτωρας Φορλίδας, παραγωγός του σταθμού, ο οποίος ταυτόχρονα «εκτελεί» και χρέη ηχολήπτη, ενώ πίσω από το τζάμι διακρίναμε και τους υπόλοιπους συμφοιτητές μας και ραδιοφωνικούς παραγωγούς του σταθμού. Με το που εισέρχεσαι στο χώρο τους, κατανοείς την προσπάθειά τους να προσφέρουν κάτι νέο, κάτι διαφορετικό, κάτι που τους εκφράζει στο χώρο του ραδιοφώνου και άθελά σου παρασύρεσαι από όλο αυτό το αισιόδοξο ρεύμα. Ακούγοντας, λοιπόν, τις μελωδίες του σταθμού, συζητήσαμε με την Χριστίνα Κουϊμουντζή και την Δήμητρα Αλεξανδράκου, παραγωγούς του UP FM, για τις εμπειρίες που έχουν αποκομίσει από την πορεία τους στο ραδιοφωνικό σταθμό του Πανεπιστημίου Πατρών.

1. Τί σας οδήγησε να μυηθείτε στον κόσμο του ραδιοφώνου;

Xρ. Κ.: Η ανάγκη μου να μοιραστώ και να υπερασπιστώ τις μουσικές επιλογές και τα ενδιαφέροντά μου.

Δημ. Αλ.: Εμένα με μάγευε από μικρή, όταν έψαχνα «το ανθρωπάκι που μιλά μέσα στο γκρι τρανζιστοράκι».

2. Ποιές είναι οι προκλήσεις ενός ραδιοφωνικού παραγωγού; Είναι ένα επάγγελμα με το οποίο θα μπορούσατε να ασχοληθείτε βιοποριστικά;

Χρ. Κ.: Η εξοικείωση με την έκθεση, η διαχείριση του ραδιοφωνικού χρόνου και η σταθερή ενημέρωση είναι κάποιες από τις κύριες προκλήσεις που συναντά οποιοσδήποτε αποφασίσει να ασχοληθεί με το ραδιόφωνο ως παραγωγός. Το αν θα το ακολουθούσα ως καριέρα, δεν είναι κάτι που το έχω αποφασίσει ακόμη. Αυτό που γνωρίζω είναι πως θα ήθελα  να το περικλείω στη ζωή μου, για όσο μου δίνεται αυτή η δυνατότητα.

Δημ. Αλ.: Προσωπικά θα το ήθελα πολύ, αλλά ξέρω πως είναι δύσκολο. Θα προσπαθήσω να το συνδυάσω με τα άλλα επαγγελματικά μου σχέδια.

3. Ήδη μια μεγάλη μερίδα της φοιτητικής, και όχι μόνο, κοινότητας περιγράφει με πολύ θετικά σχόλια το εγχείρημά σας. Με βάση τις μέχρι στιγμής εμπειρίες σας, ποιά κατά τη γνώμη σας είναι η συνταγή της επιτυχίας;

Xρ. Κ.: Ο UP FM είναι μία απόφαση του 2002, που υλοποιήθηκε το 2003, συνεπώς δεν είναι κάτι που συνέβη τυχαία από τη μία μέρα στην άλλη. Έχει εργαστεί και προσφέρει πολύς κόσμος, με διαφορετικούς τρόπους, αφιλοκερδώς με κινητήριο δύναμη την αγάπη για το ραδιόφωνο. Σεβόμενοι τη δουλειά των προηγούμενων συνεχίζουμε να υπάρχουμε και να κάνουμε βήματα προόδου με την όρεξη και τις ιδέες των επόμενων.

4. Η δουλειά σας εκ των πραγμάτων έχει ως αποδέκτη τον κόσμο. Σε ένα πρώτο επίπεδο υπάρχει αλληλεπίδραση με το κοινό. Ωστόσο, από την δική σας πλευρά, γίνονται απόπειρες προσέγγισης και ανοίγματος του προγράμματος προς αυτή την κατεύθυνση;

Χρ. Κ.: Η αλληλεπίδραση με τον κόσμο είναι σκοπός κάθε ραδιοφωνικού σταθμού. Ο UP FM, συγκεκριμένα, έχει στόχο την αλληλεπίδραση της πανεπιστημιακής κοινότητας με την πόλη. Γι’ αυτό και η εικοσιτετράωρη μετάδοση του προγράμματός μας στα ερτζιανά ήταν στο νούμερο ένα της “do list” των επιθυμιών μας και φέτος χάρη στη φιλοξενία του «Ημέρα FM» στους 90,4 fm Πάτρας, μπορέσαμε να την εκπληρώσουμε. Τώρα, ως απόπειρες προσέγγισης και ανοίγματος προς το κοινό θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε τις διαφορετικές και πολυάριθμες κληρώσεις που πραγματοποιούμε για τους ακροατές μας κάθε βδομάδα (στις κατηγορίες, π.χ. Κινηματογράφος, Θεατρικές παραστάσεις, Συναυλίες, Panic room κλπ.), τις συνεντεύξεις προσώπων που μας κεντρίζουν το ενδιαφέρον, την υποστήριξη πολιτιστικών και διαδραστικών δράσεων και εκδηλώσεων τόσο στο Πανεπιστήμιο, όσο και στην πόλη, την ανοιχτή συζήτηση που προσφέρεται μέσω της ιστοσελίδας: upfm.upatras.gr στην επιλογή «Ακούστε Ζωντανά», την ενεργή ύπαρξη μας σε social media (Facebook, Twitter, Instagram και Ello), την πολυμορφία της ομάδας, την ποικιλομορφία των μουσικών επιλογών, την διεύρυνση των ζωντανών εκπομπών, καθώς και την εδραίωση των “mixtapes”.Αυτά είναι μόνο μερικά από τα αποτελέσματα της προσπάθειάς μας.

5. Σίγουρα θα υπήρξαν στην πορεία και κάποιες ιδιαίτερες στιγμές˙ μια πολύ σημαντική συνέντευξη, την οποία δεν πιστεύατε ποτέ ότι θα παίρνατε, ένα όμορφο ή και άσχημο μήνυμα, μια παράξενη αφιέρωση. Θα μπορούσατε να ανακαλέσετε τέτοιου είδους γεγονότα;

Χρ. Κ.: Όταν έχουμε να διαχειριστούμε τον ανθρώπινο παράγοντα, ξέρουμε πως είναι πιθανό να υπάρξουν απρόοπτα. Θυμάμαι συνεντευξιαζόμενη να «παγώνει» τη στιγμή που κλήθηκε να απαντήσει on air. Ωστόσο υπήρχε, ευτυχώς, και άλλο πρόσωπο που εκπροσωπούσε τη δράση της ομάδας τους, το οποίο και αντέδρασε άμεσα, οπότε και δεν ακούστηκε κάποιο πρόβλημα στη ροή. Το άγχος που αντιμετώπισε δεν ήταν τίποτε περισσότερο από φυσική απόρροια της άγνοιας στην εσωτερική-τεχνική διαδικασία μιας ραδιοφωνικής εκπομπής.

Δημ. Αλ.: Το πιο ωραίο και συγκινητικό που θυμάμαι από τον σταθμό, είναι η επικοινωνία που είχαμε με τον κ. Γιώργο, που μας έπαιρνε κάθε μεσημέρι τηλέφωνο. Εμείς ήμασταν η μοναδική του συντροφιά και εκείνος η απόδειξη του πόσο κοντά φέρνει το ραδιόφωνο τους ανθρώπους. Δεν είναι απλά μια συσκευή που διακοσμεί το σαλόνι μας. Ωστόσο, θυμάμαι και ένα αρκετά αστείο περιστατικό, όπου δυο φίλοι βρίσκονταν καθ’ οδόν με τα αυτοκίνητά τους και έκαναν αλλεπάλληλες αφιερώσεις ο ένας στον άλλον μέσω του UP FM, σε σημείο που οι παραγωγοί άρχισαν να ανησυχούν και να συνιστούν ασφάλεια στο δρόμο.

6. Υπάρχει κάτι, το οποίο θα αλλάζατε ή πιστεύετε ότι θα μπορούσε να γίνει καλύτερα ή ακόμη και ευκολότερα;

Χρ. Κ.: Σε έναν ραδιοφωνικό σταθμό υπάρχουν πολλές ανάγκες και προκύπτουν μονίμως καινούριες (υλικές, τεχνικές, τεχνογνωσίας). Απαρτιζόμαστε από μία ομάδα που προσπαθεί να μην μένει στάσιμη και έτσι από παντού ξεπηδούν νέες ιδέες.

7. Αυτή τη στιγμή ο UP FM έχει το προνόμιο να εκπέμπει 24 ώρες το εικοσιτετράωρο, επτά ημέρες την εβδομάδα. Ποιό είναι το περιεχόμενο των καθημερινών εκπομπών και σε τι είδους μουσικά ακροατήρια απευθύνονται;

Δημ. Αλ.: Γενικά γίνεται μια προσπάθεια ικανοποίησης όλων των μουσικών ακροατηρίων. Ωστόσο, όπως είναι φυσικό, κάθε εκπομπή έχει το δικό της ύφος και τη δική της μουσική χροιά. Δεν έχετε παρά να μπείτε και εσείς στην παρέα μας και να μας γνωρίσετε.

8. Σύντομα στον UP FM ανοίγει η περίοδος υποβολής των αιτήσεων για τις θέσεις των νέων μουσικών παραγωγών. Τί θα συμβουλεύατε τους ενδιαφερόμενους και ποιές κατά τη γνώμη σας είναι οι αρετές που πρέπει να κατέχει ένας μουσικός παραγωγός;

Χρ. Κ.: Όταν θα συμπληρώνουν την αίτηση να σκέφτονται πως μιλούν σε έναν φίλος τους.

Δημ. Αλ.: Πρόκειται για μια πολύ φιλική διαδικασία, επομένως, δεν χρειάζεται άγχος. Τα δύσκολα, ίσως, ξεκινούν μετά τη διαδικασία της επιλογής. Δεν χρειάζονται απαραίτητα εξεζητημένες μουσικές γνώσεις. Αυτό που χρειάζεται είναι κέφι, όρεξη, αγάπη για το ραδιόφωνο και θα προσέθετα επιμονή και υπομονή στις δυσκολίες. Η μουσική παραγωγή δεν είναι μια αυτόματα επιτυχής διαδικασία˙ είναι μια διαδικασία όπου μπαίνεις, μαθαίνεις, εξελίσσεσαι.

9. Ως κατακλείδα, τί θα μπορούσατε να πείτε ότι σημαίνει ο UP FM για σας;

Χρ. Κ.: Έμπνευση, κίνητρο, ενθουσιασμός, χαρά…

Δημ. Αλ.: Έρωτας, δημιουργία, εθισμός.

 

Πέρα όμως από τον αυθορμητισμό και την καλή διάθεση που διακρίνεις στους παραγωγούς των εκπομπών, αξίζει να αναφερθούμε και σε όλους εκείνους που παλεύουν για την οργάνωση του σταθμού, προσφέροντάς μας το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Συγκεκριμένα, ρωτώντας τον κ. Παπαδάκη για το πώς φαντάζεται το σταθμό μελλοντικά, μάς απάντησε:

«Ο UP FM, ο ραδιοφωνικός σταθμός του Πανεπιστημίου μας, άρχισε να εκπέμπει τον Ιούνιο του 2003. Χρόνο με το χρόνο, βελτιώνοντας τις υποδομές του και αποκτώντας πλούσια εμπειρία, δημιουργεί ένα δικό του στίγμα στο καλό, ζωντανό, μουσικό ραδιόφωνο. Αυτά τα 13 χρόνια λειτουργίας του στηρίχτηκε από τους εκατοντάδες φοιτητές και φοιτήτριες, προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς μουσικούς παραγωγούς, ταξιδεύοντας στα ερτζιανά για λίγες ώρες την ημέρα, μέσα από τις συχνότητες της «ΕΡΑ Πάτρας» και πέρυσι από τον «Δυτικό». Από φέτος όμως, για πρώτη φορά, ο UPFM από το νέο στούντιο του (στην παλιά γραμματεία του Φαρμακευτικού), εκπέμπει σε 24ωρη βάση με περισσότερες ώρες ζωντανών εκπομπών, μέσα από την συχνότητα 90.4 του «Ημέρα FM» και φυσικά από τη δικτυακή διεύθυνση "upfm.upatras.gr". 

Ο UP FM φιλοδοξεί, αποκτώντας κάποια στιγμή τη δική του συχνότητα, να παίξει το ρόλο για τον οποίο δημιουργήθηκε: Να γίνει το μέσο που έχει σαν σκοπό την προβολή της πολιτιστικής, εκπαιδευτικής, ερευνητικής και εν γένει της συνολικής δραστηριότητας της Πανεπιστημιακής κοινότητας στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Ελλάδας, αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα, μέσα από το διαδίκτυο. Ο UP FM, παρά τις δυσκολίες, μπορεί και θα προσπαθήσει με περισσότερες ζωντανές εκπομπές λόγου και μουσικής, προβάλλοντας το κλασικό, αλλά και το νέο και διαφορετικό, να γίνει «όχι άλλος ένας ραδιοφωνικός σταθμός, αλλά ένας άλλος ραδιοφωνικός σταθμός»