Εθελοντισμός και κινητικότητα για νέους

>>Εθελοντισμός και Κινητικότητα στο ΜΕΤ. Φωτογραφία: Κατερίνα Λεκατσά, Πράσινο Πανεπιστήμιο

Αν σάς αρέσουν οι βαλίτσες, οι χάρτες, η δημιουργική δουλειά και η καλή παρέα, αυτό το κείμενο γράφτηκε για εσάς!

Με άρωμα καφέ, γεύση κανέλα και πολλές νότες από την αγαπημένη μας Up FM μουσική, ξεκίνησε η σειρά εκδηλώσεων «Εθελοντισμός και Κινητικότητα», με διοργανωτές το Γραφείο Διασύνδεσης του Πανεπιστημίου Πατρών, το Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας και τον Κόμβο φοιτητών, την Πέμπτη 5 Μαρτίου από τις 12 το μεσημέρι έως και το σούρουπο.

Εκδηλώσεις σε αμφιθέατρο, συνήθως, ισούνται με ένα ατελείωτο «μπλα-μπλα», θα σκεφτόταν κάποιος κακόβουλος (μην με κοιτάτε έτσι, δεν είπα «εγώ»!). Και όμως, θα ήταν μια άτοπη σκέψη, καθώς επρόκειτο για αλληλεπίδραση μεταξύ νέων ανθρώπων, για γνωριμία με πρωτότυπους τρόπους (αν δεν γνωρίσατε τον «Μπίχλα» χάσατε!) και για ουσιαστικό διάλογο πάνω σε θέματα που αφορούν τον κάθε φοιτητή του Π.Π. Έξω από την αίθουσα συνεδριάσεων, ομάδες, όπως το «Πράσινο Πανεπιστήμιο» και οι «Δότες Μυελού των Οστών», κατέβαλαν τη δική τους προσπάθεια, προκειμένου οι φοιτητές να ενημερωθούν για δράσεις, που μπορούν να φανούν ωφέλιμες όχι μόνο για το Πανεπιστήμιό μας, αλλά και για την κοινωνία μας γενικότερα. Μπαίνοντας στην αίθουσα είδαμε…

…εθελοντικές ομάδες όπως η ESN, η AIESEC, η BEST, η AEGEE και η EESTEC που έχουν δημιουργηθεί για να συνεισφέρουν στην ομαλή ένταξη των φοιτητών από πολλές χώρες σε διαφορετικά κράτη, με στόχο τις σπουδές, την πρακτική άσκηση, την παρακολούθηση σεμιναρίων και την ψυχαγωγία. Οι εκπρόσωποι των εθελοντών μάς ενημέρωσαν για τις μοναδικές εμπειρίες που βίωσαν σε χώρες με διαφορετικά πολιτισμικά στοιχεία από τα ελληνικά (χώρες, όπως η Ρουμανία, η Ταϊβάν, η Κροατία κλπ.), ενώ ένας φοιτητής από την Αρμενία που έκλεισε ήδη μία εβδομάδα διαμονής στην Πάτρα, μάς περιέγραψε με χιούμορ τις ομοιότητες του νέου, υποτίθεται, παντελώς διαφορετικού προορισμού με τη χώρα του.

Συζητήσαμε για τη σημασία της κινητοποίησης και της αξιοποίησης ευκαιριών, για το πολιτισμικό σοκ και την προσαρμογή, ενώ γνωρίσαμε τι είναι το «Motivation Letter» και με τη βοήθεια του Γραφείου Διασύνδεσης του Πανεπιστημίου Πατρών μάθαμε πως να συνθέσουμε, από άποψη μορφής, το Ευρωπαϊκό μας Βιογραφικό. Όλα αυτά σε συνεργάσιμο κλίμα και βιωματικό επίπεδο.

Έξω από την αίθουσα με περίμεναν, πια, η πανσέληνος της Πέμπτης, οι χαρούμενοι ρυθμοί του Up FM και αρκετό υλικό για να μελετήσω στο σπίτι ή… σε κάποιο σοκάκι της Γαλλίας/Σερβίας/Ισπανίας/Τουρκίας! Λες;