Άνοιξη και αλλεργίες στο αναπνευστικό. Η θεωρία της ενοποιήσεως των αεραγωγών.

>>Πηγή: Andrea Levy, The Plain Dealer

Η άνοιξη είναι η εποχή της ανθοφορίας, αλλά και των αλλεργιών. Δεκάδες συμπολίτες μας πάσχουν από κάποιου βαθμού αλλεργικά συμπτώματα του δέρματος, των βλεννογόνων ή και του αναπνευστικού. Έχει από παλιότερα αναγνωριστεί η σχέση της αλλεργικής ρινίτιδας με το βρογχικό άσθμα. Το 40% των ασθενών με άσθμα έχουν αλλεργική ρινίτιδα και αντίστροφα. Ο ανοσολογικός μηχανισμός είναι ίδιος, άλλα η θεραπεία διαφέρει μερικώς.

Πολλές θεωρίες προσπάθησαν να εξηγήσουν αυτή τη συσχέτιση. Δεδομένου ότι το επιθήλιο της ρινός και των αεραγωγών είναι παρόμοιο, αναμένονται ανάλογες αντιδράσεις σε αλλεργικά ερεθίσματα. Επίσης, οι ασθενείς με «κλειστή μύτη» ανασαίνουν από το στόμα και έτσι χάνουν τις ευεργετικές ιδιότητες του ρινικού φίλτρου (ύγρανση, ζέσταμα, καθαρισμό από σωματίδια του αέρα), πράγμα που μπορεί να οδηγήσει σε ασθματικό παροξυσμό. Μια ακραία μορφή χρόνιας, αλλεργικής, ρινικής φλεγμονής είναι οι ρινικοί πολύποδες. Η ρινική πολυποδίαση απαντάται στο 1% του γενικού πληθυσμού, αλλά βρίσκεται στο 13% των ασθενών με άσθμα και στο 36% των ασθενών με δυσανεξία στα σαλικυλικά.

Οι θεραπευτικές επιλογές είναι πολυεπίπεδες. Ο περιορισμός της αλλεργικής φλεγμονής στη μύτη μειώνει και την ένταση των συμπτωμάτων στο κατώτερο αναπνευστικό. Στο αλλεργικό άσθμα και την αλλεργική ρινίτιδα βασικό στοιχείο της θεραπείας είναι η αποφυγή του αλλεργιογόνου, τα τοπικά (στη μύτη) και τα εισπνεόμενα κορτικοειδή (για τους κατώτερους αεραγωγούς), τα αντισταμινικά και άλλα, εξειδικευμένα, εισπνεόμενα φάρμακα.

Συμπερασματικά, οι αλλεργίες στο αναπνευστικό παρουσιάζoνται κυρίως με τη μορφή του αλλεργικού άσθματος και της αλλεργικής ρινίτιδας και εκδηλώνονται κυρίως σε περιόδους αυξημένης ανθοφορίας και εξάρσεων των ιώσεων. Το οικονομικό βάρος της θεραπείας και οι χαμένες ανθρωποώρες εργασίας καθιστούν αναγκαία την έγκαιρη διάγνωση και την αποτελεσματική θεραπεία.

Για περισσότερες πληροφορίες από ειδικούς μπορείτε να απευθύνεστε στην πνευμονολογική κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών τηλ. 2610 999523. 

[Κείμενο: Δρ. Φώτης Σαμψώνας, Πνευμονολόγος, Πανεπιστημιακός υπότροφος Πνευμονολογικής κλινικής Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών. Επιμέλεια: Απόλλων Ζυγομαλάς]