5ο Μεταπτυχιακό σχολείο - συνέδριο «Μαθηματική μοντελοποίηση πολύπλοκων συστημάτων»

Ό πως και οι παρελθούσες διοργανώσεις, που ξεκίνησαν από την Πάτρα τον Ιούλιο του 2011 και συνεχίσθηκαν στο Πανεπιστήμιο της Πεσκάρα στην Ιταλία το 2012, στα ΤΕΙ Ηρακλείου Κρήτης τον Ιούλιο 2013, και στην «Κρητική Εστία» στην Αθήνα το 2014, έτσι και εφέτος το 5ο Μεταπτυχιακό Σχολείο Πολύπλοκων Συστημάτων της Πάτρας πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία 20 – 30 Ιουλίου 2015 στο Συνεδριακό Κέντρο του Πανεπιστημίου μας.
60 μεταπτυχιακοί φοιτητές, 30 από την Ελλάδα και 30 από χώρες της Ευρώπης, το Μεξικό, την Κίνα, το Ιράν και το Καζακστάν παρακολούθησαν 56 ώρες διαλέξεων και φροντιστηρίων (αντίστοιχες με 6 μονάδες ECTS) με θέμα την κατασκευή, μελέτη και επίλυση μαθηματικών μοντέλων πολύπλοκων προβλημάτων όλων των επιστημών. Η θεματολογία αφορούσε σε Θεμελιώδεις Έννοιες Πολυπλοκότητας, Επιστήμη Ολικών Συστημάτων και Πολύπλοκα Δίκτυα, Πολύπλοκα Φυσικά και Χημικά Συστήματα, και Πολυπλοκότητα στις Βιολογικές και Κοινωνικές Επιστήμες, και παρουσιάσθηκε σε σειρές διαλέξεων από διακεκριμένους επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Η Επιστημονική Οργανωτική Επιτροπή αποτελείτο από διακεκριμένους επιστήμονες της Ελλάδας και του εξωτερικού, ενώ η Τοπική Οργανωτική Επιτροπή αποτελείτο από τους: Kαθ. Τάσος Μπούντης (Πανεπιστήμιο Πατρών), Δρ. Γεώργιος Κανελλόπουλος, Χρήστος Κατσίβελος και Ευάγγελος Μητσοκάπας.
Μέρος της διοργάνωσης αποτέλεσε 3ήμερο συνέδριο στο πλαίσιο Έργου «ΘΑΛΗΣ» με τίτλο «Μαθηματική μοντελοποίηση πολύπλοκων συστημάτων με εφαρμογές στην βιοϊατρική φυσική και τεχνολογία υλικών», το οποίο απέσπασε ιδιαίτερα θετικά σχόλια από τους συμμετέχοντες. Πολλοί εξέφρασαν την πεποίθηση ότι αυτά που άκουσαν και έμαθαν θα τους φανούν ιδιαίτερα χρήσιμα για τις σπουδές τους, στη συγκεκριμένη επιστήμη τους.
Στο πλαίσιο ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν τη συναυλία της 4-φωνης χορωδίας του Ι. Ναού Παντανάσσης «Γεώργιος Ν, Τριάντης», το βράδυ της Παρασκευής 24 Ιουλίου στο Συνεδριακό Κέντρο, ακολουθούμενη από το γεύμα της εκδήλωσης στο Πάρκο της Ειρήνης, ενώ πολλοί φοιτητές ξεναγήθηκαν την Κυριακή 26 Ιουλίου στο χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας και κολύμπησαν στην όμορφη παραλία της Κουρούτας.
Ο τόμος Πρακτικών του συνεδρίου έχει γίνει ήδη δεκτός από το διεθνούς φήμης περιοδικό European Physics Journal Special Theme της Springer.
Η οργανωτική επιτροπή της διοργάνωσης εκφράζει τις θερμές ευχαριστίες της στην European Complex Systems Society, την Ελληνική επιχείρηση ΑΔΜΗΕ, το Πανεπιστήμιο Πατρών και το Κέντρο Κβαντικής Πολυπλοκότητας και Νανοτεχνολογίας της Κρήτης για την οικονομική τους ενίσχυση, χωρίς την οποία δεν θα ήταν δυνατή η πραγματοποίηση και η επιτυχία του φετινού 5ου Σχολείου – Συνεδρίου Πολυπλοκότητας στο Πανεπιστήμιό μας.