Πρακτική Άσκηση Πανεπιστημίου Πατρών

>>Κύριος χώρος του ΕΚΦΕ Πατρών όπου πραγματοποιούνται επιμορφωτικά σεμινάρια

Η πρακτική άσκηση του Πανεπιστημίου Πατρών αποτελεί μια πολύτιμη δυνατότητα που οι περισσότεροι φοιτητές μπορούν να έχουν. Είναι συνήθως τρίμηνη και πραγματοποιείται σε κάποιο φορέα της Πάτρας ή άλλης πόλης.  Επιβάλλεται μια επίσκεψη στην γραμματεία της σχολής σου για να ενημερωθείς για τα διαδικαστικά και να μάθεις περισσότερες λεπτομέρειες. Ας μην ξεχνάμε, όμως, πως υπάρχει και η δυνατότητα για πρακτική στο εξωτερικό μέσω του Erasmus (Erasmus Placement). Είναι μια δυνατότητα που αδίκως δεν είναι διαδεδομένη και δυστυχώς αποφεύγεται εκούσια από τους φοιτητές με την δικαιολογία των συσσωρευμένων μαθημάτων. Η εμπειρία είναι αξέχαστη και άκρως διδακτική, αφού πλέον οι γνώσεις που απέκτησες στην σχολή σου περνούν σε βιωματικό επίπεδο. Εντάσσεσαι σε έναν εργασιακό χώρο ενδεχομένως για πρώτη φορά  και συνεργάζεσαι με ανθρώπους με πολυετή πείρα και εμπειρίες που μπορούν να σταθούν αρωγοί στον προσανατολισμό σου και την επιλογή του τομέα που θα ήθελες να ακολουθήσεις. Θα αποτελέσει μεγάλη αλλαγή πως θα βρεθείς από το αμφιθέατρο μέσα σε έναν εργασιακό χώρο και θα σε κινητοποιήσει να αντιμετωπίσεις διαφορετικά  το διάβασμα για την σχολή σου. Αν αποφασίσεις να συμμετάσχεις, να είσαι σίγουρος πως στην εκπνοή του τριμήνου θα εύχεσαι να μην τελειώσει και θα έχεις δεθεί με τους ανθρώπους που έχουν γίνει η καθημερινότητα σου.

Για να ενημερωθούμε πλήρως επί του θέματος συνομιλήσαμε με τον Ιδρυματικό Υπεύθυνο της πρακτικής άσκησης στο Πανεπιστήμιο Πατρών Καθηγητή Αντώνη Αλεξανδρίδη.

Ποια η σημασία της πρακτικής άσκησης και η αξία της για τους φοιτητές;

Η πρακτική άσκηση προετοιμάζει τον τελειόφοιτο για την ένταξη του στο εργασιακό περιβάλλον που σχετίζεται με τη γνώση που απέκτησε στο Πανεπιστήμιο. Τα οφέλη είναι πολλά. Πρώτα απ’ όλα δίνει τη δυνατότητα της δοκιμής σε αντικείμενα εργασίας που μπορεί να αποτελούν και τη μελλοντική του επιλογή και συμβάλλει στην ανάπτυξη επαγγελματικής συνείδησης και ωρίμανσης. Σημειώνω ότι υπάρχει ένα σημαντικό ποσοστό ασκούμενων που στη συνέχεια προσελήφθησαν μετά το πέρας των σπουδών τους σε μονιμότερη βάση, πράγμα πολύ σπουδαίο, ιδιαίτερα για τους χαλεπούς καιρούς της κρίσης που ζούμε.

Ποια η σημασία της πρακτικής άσκησης για το Πανεπιστήμιο και τους φορείς;

Για το Πανεπιστήμιο η πρακτική άσκηση αποτελεί έναν πραγματικό δείκτη αξιολόγησής του από τον χώρο της εργασίας και των επιστημονικών αναγκών που καλείται με τους απόφοιτούς του να καλύψει. Η ικανοποιητική διεξαγωγή της στους φορείς είναι πολύ σημαντικό γεγονός και ουσιαστικά αποτελεί ένα σκαλοπάτι στη σύνδεση της γνώσης με την παραγωγή, τη δημιουργία, και μια ευκαιρία ανάπτυξης δεσμών του Πανεπιστημίου με το χώρο της εργασίας και της επιχειρηματικότητας.

Όλα τα παραπάνω φαίνονται πράγματι θετικά. Ποια τα δύσκολα σημεία και τι πρέπει να προσέξει ο φοιτητής για την Πρακτική Άσκηση;

Ναι, τα θετικά είναι πολλά και πολύ περισσότερα απ’ αυτά που σε μια περιορισμένη συνέντευξη μπορούμε εν τάχει να περιγράψουμε. Υπάρχουν βέβαια και τα αρνητικά που πρέπει οι φοιτητές να προσέξουν, αλλά και κεντρικά μπορούμε να προλάβουμε. Ποια είναι αυτά; Κυρίως είναι η κατάλληλη αξιοποίηση των τελειόφοιτων από τους φορείς σύμφωνα με τις επιστημονικές τους δυνατότητες και τις γνώσεις που κατέχουν. Η πρακτική άσκηση επ’ ουδενί δεν προσφέρει φθηνά εργατικά χέρια για πάσης φύσεως εργασία. Πρέπει να εντάσσεται σαφώς στους κυρίως στόχους που περιγράψαμε και πλέον διεθνώς θεωρείται μέρος της εκπαίδευσης του αυριανού επιστήμονα. Φαινόμενα απασχόλησης σε υποβαθμισμένα για έναν επιστήμονα αντικείμενα παρατηρούνται δυστυχώς ακόμη, όμως συνεχώς περιορίζονται αφού λειτουργούν οι ασφαλιστικές δικλείδες της αξιολόγησης αλλά και της καταχώρησης των αξιολογήσεων αυτών σε βάσεις δεδομένων μέσω πληροφοριακού συστήματος που υποστηρίζει την πρακτική άσκηση. Στόχος είναι η δημιουργία μιας βάσης δεδομένων με φορείς που αντιλαμβάνονται την πρακτική άσκηση στην πραγματική της διάσταση με ταυτόχρονο αποκλεισμό φορέων που καιροσκοπούν.

Δύο λόγια για την Πρακτική Άσκηση από τη φοιτήτρια του ΤΕΕΑΠΗ Κόγγου Βασιλική (4847), η οποία πραγματοποίησε την Πρακτική της στο Πειραματικό Νηπιαγωγείο Πατρών:

«Η εμπειρία που αποκόμισα από τη συμμετοχή μου στο Πρόγραμμα Πρακτικής Άσκησης ήταν εμπειρία ζωής. Βίωσα ολοκληρωτικά την χαρά, έστω για τέσσερις μήνες, να μπορώ να βρίσκομαι κοντά σε παιδιά προσχολικής ηλικίας, κάτι που με την απλή πρακτική άσκηση είχε διάρκεια μόνο 4 ημερών. Πρόκειται για μια ευκαιρία, την οποία θα πρέπει όλοι οι φοιτητές/φοιτήτριες του τμήματος να κυνηγήσουν αν θέλουν να βιώσουν την πραγματική διάσταση του επαγγέλματος, η οποία μπορεί να κατανοηθεί μόνο με την εργασία για αρκετό χρόνο στο νηπιαγωγείο. Η χαρά, η πληρότητα με την οποία με γέμισαν τα παιδιά, οι εμπειρίες, τα «μαθήματα» που έπαιρνα καθημερινά ήταν και είναι ανεκτίμητης αξίας για εμένα.»

Την εμπειρία του από την πρακτική άσκηση μοιράζεται μαζί μας και ο Γιώργος Σαχπατζίδης του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών: 

«Προς το τέλος των σπουδών μου στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, μου δόθηκε η δυνατότητα να κάνω πρακτική άσκηση σε μία εταιρεία πληροφορικής, στα πλαίσια της διπλωματικής μου εργασίας.  Για να είμαι ειλικρινής δεν είχα ιδιαίτερα υψηλές προσδοκίες, καθώς είχα ακούσει ότι συχνά στην πρακτική άσκηση καταλήγεις να ασχολείσαι με εργασίες άσχετες με το αντικείμενο σου (βλέπε χειρισμός καφετιέρας και φωτοτυπικού!). Ήταν μία ευχάριστη έκπληξη για μένα, όταν είδα πως όχι μόνο δεν ίσχυε τίποτα από τα παραπάνω, αλλά επιπλέον υπήρχε μεγάλο ενδιαφέρον για την εξέλιξη και εκπαίδευση των ατόμων που κάναμε πρακτική άσκηση. Τρία χρόνια μετά, εργάζομαι ακόμα στην συγκεκριμένη εταιρεία και έχω να πω μόνο καλά λόγια για αυτή την εμπειρία. Μέσω αυτής απέκτησα πρακτικές γνώσεις στο αντικείμενο που με ενδιέφερε και επιπλέον μου δόθηκε μία σημαντική ώθηση ώστε να ξεκινήσω την επαγγελματική μου πορεία.»

Την χρονιά που μας πέρασε είχα την χαρά και εγώ να πραγματοποιήσω την τρίμηνη πρακτική άσκηση του Πανεπιστημίου Πατρών στο Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών της Πάτρας (ΕΚΦΕ), που ανήκει στις υποστηρικτές δομές της δημόσιας Δ/θμιας Εκπ/σης και είναι κέντρο έρευνας, τεχνικής και παιδαγωγικής υποστήριξης της εργαστηριακής διδασκαλίας των μαθημάτων Φυσικών Επιστημών. Συμμετείχα βοηθητικά στις δράσεις του, δηλαδή στη συντήρηση και επισκευή οργάνων και συσκευών σχολείων, διεξαγωγή επιμορφωτικών σεμιναρίων για την διδασκαλία των Φυσικών Επιστημών και βελτίωση, δοκιμή και εφαρμογή νέων πειραματικών διατάξεων και πειραμάτων. Η εμπειρία ήταν αξέχαστη και άκρως διδακτική, αφού οι γνώσεις που είχα από την σχολή αυξήθηκαν σε μεγάλο βαθμό, πέρασαν σε βιωματικό επίπεδο και έμαθα πολλά πράγματα για την εκπαιδευτική διαδικασία που προηγείται πριν απο ένα μάθημα. Αποτελεί το κομμάτι των φοιτητικών μου χρόνων που θα θυμάμαι πάντα πιο έντονα και με μεγαλύτερο χαμόγελο για τις γνώσεις που απέκτησα, άλλα και τις υπέροχες στιγμές καθημερινότητας που πέρασα. Δεν θα μπορούσα να μην ευχαριστήσω τον υπεύθυνο του ΕΚΦΕ Πατρών κ. Ξανθόπουλο, τον καθηγητή Φυσικής κ. Τελιτζίδη και τον καθηγητή Χημείας κ. Παπαχριστόπουλο που με τόση υπομονή και αφοσίωση στάθηκαν δίπλα μου και με έκαναν να ξαναγαπήσω την επιστήμη που επέλεξα να σπουδάσω. Ένα μεγάλο ευχαριστώ για το πιο όμορφο τρίμηνο της φοιτητικής μου ζωής!

Τολμήστε το, αξίζει!