Ο ΛΑΘΡΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ

Ο κόσμος στα μέτρα του, Χρήστος Χωμενίδης, Εκδόσεις Πατάκη, 2012
ISBN: 978-960-16-4415-8

Τα Χριστούγεννα του 2010 ο Αρθούρος Σιμώτας ανακαλύπτει τυχαία μια βρεφική φωτογραφία του από το πρωτοχρονιάτικο ρεβεγιόν του 1984, μία χρονιά πριν την γέννησή του. Έτσι, καταφεύγει στον πατέρα του, Μάρκο Σιμώτα, προκειμένου να αναζητήσει την αλήθεια πίσω από τη γέννησή του. Απαραίτητος σταθμός, η νήσος Άγιος.
Η νήσος Άγιος βρίσκεται στον Ατλαντικό Ωκεανό και αποτέλεσε το δώρο του Αβραάμ Λίνκολν στην Ελλάδα ως ένδειξη ευγνωμοσύνης για τη συμμετοχή τάγματος Μανιατών στον Αμερικανικό Εμφύλιο. Λίγο μετά την «Αλλαγή», ο νεαρός δικηγόρος Μάρκος Σιμώτας τοποθετείται, με απόφαση του Ανδρέα Παπανδρέου, κυβερνήτης στον Άγιο και η ζωή του αλλάζει για πάντα.
Ο Άγιος θα μπορούσε να αποτελεί το νησιωτικό ταίρι του Λετσόβου στο «Αλαλούμ» του Χάρρυ Κλυνν, ενώ η ζωή του Μάρκου Σιμώτα θα μπορούσε να είναι μια μοναχική περιπέτεια ενός ήρωα από ταινί-α του Σταύρου Τσιώλη. Αυτή η – ακούσια – διακειμενικότητα δημιουργεί μια οικεία ατμόσφαιρα στον αναγνώστη, συνυπάρχοντας με την πολιτική ιστορία και την καλτ κουλτούρα του ’80.
Πέρα από το πάντρεμα ιστορίας και φαντασίας, ο Χωμενίδης έχει χτίσει με επιμέλεια έναν ήρωα που, αξιοποιώντας τις συγκυρίες, προσπαθεί να ξορκίσει τα φαντάσματα ενός φαντασιακού παρελθόντος και να διαχειριστεί τις απώλειες του παρόντος. Στο πρόσωπό του απεικονίζονται τόσο η χώρα και η προσπάθεια της κοινωνίας να σώσει ό,τι σώζεται, όσο και η μάχη του καθενός να αλλάξει τη μοίρα του μέσα από τις καλύτερες και χειρότερες περιστάσεις, φέρνοντας, όσο μπορεί, τον κόσμο στα μέτρα του.