Ο Λεωνίδας Καβάκος στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών

Την Κυριακή 14.01.2018 στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών έλαβε χώρα συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, με σολίστ τον διεθνούς φήμης βιολιστή αλλά και διευθυντή ορχήστρας κ. Λεωνίδα Καβάκο. Τη συναυλία διοργάνωσε η Λέσχη Φίλων Κλασσικής Μουσικής, με την ευγενική υποστήριξη του Πανεπιστημίου Πατρών. Άλλωστε, η συγκεκριμένη συναυλία ήταν η πρώτη από τις προγραμματισμένες της Λέσχης Φίλων Κλασσικής Μουσικής για το έτος 2018.

Το Διαδικτυακό Κανάλι του Πανεπιστημίου Πατρών UP web TV είχε την τιμή να φιλοξενήσει στην κάμερά του τον κ. Καβάκο σε μία άκρως ενδιαφέρουσα συζήτηση, μέρος της οποίας παρατίθεται παρακάτω. Ο κ. Καβάκος μοιράζεται μαζί μας πολύ ωραίες σκέψεις που αφορούν τα όνειρα, τα νέα άτομα καθώς και τη μουσική. Για ολόκληρη τη συνέντευξη, αλλά και για να κρατήσετε επαφή με το Διαδικτυακό Κανάλι, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα https://uptv.upatras.gr/.
Σας περιμένουμε!

Θέλετε να μας πείτε δύο λόγια για την εμφάνισή σας στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών;

Γύρισα στην Πάτρα μετά από 20-25 χρόνια. Είχα έρθει εδώ πολύ μικρός, στα πρώτα μου βήματα. Με τη Λέσχη των Φίλων Κλασσικής Μουσικής έχω μία πολύ μεγάλη συναισθηματική σύνδεση και θεώρησα ότι θα ήταν όμορφο, μετά από τόσα χρόνια, να υπάρξει μία εμφάνιση εδώ, για να στηρίξουμε τη Λέσχη με τη συναυλία αυτή. Χαίρομαι πάρα πολύ που αυτή η συναυλία εντάσσεται στο project αυτό. Έχουμε με την Κρατική Ορχήστρα να πάμε συναυλίες τέτοιου επιπέδου στην επαρχία και σε πιο μικρές πόλεις, έτσι ώστε να μπορέσει όλος ο κόσμος να βιώσει την εμπειρία της ζωντανής συναυλίας, που είναι κάτι πολύ δυνατό και όμορφο. Βέβαια, εδώ η αίθουσα είναι πολύ όμορφη με πάρα πολύ καλή ακουστική και αυτό μας βοήθησε πάρα πολύ, μας ενέπνευσε θα έλεγα. Άλλωστε η ακουστική για εμάς είναι πολύ σημαντική στη σκηνή και μας βοήθησε πάρα πολύ.

Ποια είναι τα τρία κύρια χαρακτηριστικά που πρέπει να διαθέτει ένας νέος που θέλει να κυνηγήσει το όνειρό του;

Αυτή είναι μία πολύ καλή ερώτηση, η οποία δεν απαντάται έτσι εύκολα. Ο κάθε άνθρωπος έχει τη μοναδικότητά του, την ιδιαιτερότητά του, αλλά και διαφορετικές συνθήκες (...) Για μένα, αν θα μπορούσα να δώσω μία συμβουλή, εκείνο το οποίο χρειάζεται είναι ένας συνδυασμός στόχευσης και επαγρύπνησης. Είμαι κατά της ειδικότητας, με την έννοια του εμβαθύνω τόσο πολύ που μπαίνω στο κέντρο αυτού που κάνω, χωρίς να έχω συναίσθηση του τι συμβαίνει γύρω μου - κάτι που συμβαίνει πολύ στην Επιστήμη σήμερα και είναι ένα πρόβλημα. Από την άλλη, βεβαίως δεν μπορεί να διασπάται κανείς, έχοντας δεκαπέντε χιλιάδες ενδιαφέροντα, και να μην έχει προσήλωση σε αυτό που θέλει να ακολουθήσει. Σίγουρα πρέπει να υπάρχει ένας συνδυασμός, ο οποίος είναι πολύ δύσκολος κυρίως σήμερα, διότι έχουμε βομβαρδισμό μηνυμάτων από όλα τα σημεία, είτε είναι οπτικά, είτε είναι ακουστικά είτε είναι φωνητικά. Αλλά αυτός ο συνδυασμός θεωρώ ότι είναι ένας πολύ βασικός παράγων για να μπορέσει κανείς να πετύχει το στόχο του, παραμένοντας άνθρωπος. Ο,τιδήποτε κάνουμε πρέπει να είναι ανθρωποκεντρικό, δεν μπορεί να είναι ο,τιδήποτε άλλο, διότι ο,τιδήποτε ξεφεύγει από τον άνθρωπο είναι επικίνδυνο για τον ίδιο τον άνθρωπο - και δεν εννοώ στην προσωπική του ζωή να αποτύχει, αλλά είναι επικίνδυνο για τον άνθρωπο ως είδος (...)

Τι ήταν, τι είναι και τι θα είναι η μουσική για εσάς;

Η μουσική δεν είναι αυτό που εμείς πιστεύουμε, δηλαδή ένα ακουστικό αποτέλεσμα. (...) Μουσική είναι ο,τιδήποτε κάνει κανείς με αρμονία. Θα έχετε παρατηρήσει σίγουρα ότι πάρα πολλά από αυτά που λέμε καθημερινά είναι απολύτως μουσικοί όροι, όπως φράση, ρυθμός, αρμονία, μέτρο και πολλά άλλα παραδείγματα. Όροι οι οποίοι είναι σημαντικοί για τη ζωή μας πέρα από τη μουσική. Αυτή είναι η μουσική στη ζωή μας. Όταν μπορούμε να βάλουμε αυτούς τους όρους και να τους φέρουμε σε μία αναλογία και αρμονία στη ζωή μας, θεωρώ ότι τότε κάνουμε μουσική. Η μουσική είναι ζωή. Η ζωή μάλλον είναι μουσική, διότι η ζωή στηρίζεται στις αναλογίες, στην αρμονία, στο ρυθμό, στις φράσεις. Όλα αυτά είναι καθαροί όροι μουσικής, αλλά είναι και καθαροί όροι οι οποίοι έχουν τεράστια σημασία στη ζωή. Άρα, όταν στη ζωή κανείς μπορεί να βρει αυτή τη συχνότητα μεταξύ των πράξεων του, των σκέψεων του, των δράσεων του, των ονείρων του, τότε υπάρχει η μουσική στη ζωή μας (...)