Η καρδιά... επιστημονικά

Η καρδιά είναι ένα από τα σημαντικότερα όργανα του ανθρώπινου σώματος και υψίστης ζωτικής σημασίας, καθώς από την λειτουργία της καθορίζεται η ζωή του ανθρώπου. Ακούραστα χτυπάει:
 100 χιλιάδες φορές ημερησίως
 35 εκατομμύρια φορές ετησίως
 3 δισεκατομμύρια φορές σε όλη μας την ζωή
Το αίμα είναι στην πραγματικότητα ένας ιστός. Όταν το σώμα είναι σε κατάσταση ηρεμίας, χρειάζονται μόνο έξι δευτερόλεπτα για να περάσει το αίμα από την καρδιά στους πνεύμονες και πίσω, μόνο οκτώ δευτερόλεπτα για να πάει στον εγκέφαλο και πίσω και μόνο δεκαέξι δευτερόλεπτα για να φτάσει στα δάκτυλα και να επιστρέψει στην καρδιά.
Ακόμα, συνολικά χρειάζεται ενάμιση λεπτό μόνο για να ‘ανακυκλώσει’ όλο το αίμα η καρδιά, που σημαίνει ότι το κάνει περίπου 1.000 φορές την μέρα και ο χαρακτηριστικός ήχος της προκύπτει από το κλείσιμο των τεσσάρων βαλβίδων της.
Η καρδιά κάνει την πιο επίπονη εργασία σε σχέση με άλλους μύες κατά τη διάρκεια μιας ζωής. Η ισχύς της καρδιάς κυμαίνεται μεταξύ 1-5 watts. Ενώ οι τετρακέφαλοι, για παράδειγμα, μπορούν να παράγουν 100 watts για λίγα λεπτά, η απόδοση ενός watt για 80 χρόνια είναι ίση με 2,5 gigajoules.
Η καρδιά έχει καθιερωθεί και ως σύμβολο της αγάπης και αυτό μπορεί να τεκμηριωθεί και επιστημονικά. Συνήθως η καρδιά στις γυναίκες χτυπάει πιο γρήγορα από ότι στους άνδρες, παρότι είναι μικρότερη σε μέγεθος και, σύμφωνα με έρευνες, αν δυο ερωτευμένοι άνθρωποι κοιταχτούν στα μάτια για 3 λεπτά, οι χτύποι της καρδιάς τους μπορούν να συγχρονιστούν.
Η καρδιά μας καθημερινά παράγει τόση ενέργεια όση χρειάζεται ένα αυτοκίνητο για να μετακινηθεί 20 μίλια. Αυτή η ενέργεια που συγκεντρώνεται καθόλη την διάρκεια της ζωής μας είναι αρκετή για να καλύψει την απόσταση ενός ταξιδιού από την Γη στο φεγγάρι και πίσω. Οπότε, όταν, όντας ερωτευμένοι, καταφεύγουμε σε υπερβολές τύπου ‘love you to the moon and back’, υποσχόμαστε ουσιαστικά αγάπη εφόρου ζωής, αφού αναφερόμαστε στην συνολική ενέργεια που θα παράξει η καρδιά μας. Μήπως όμως δεν χρειάζεται τόση επιστήμη στην αγάπη τελικά; Μήπως την απομυθοποιεί; (αν αυτό είναι εφικτό φυσικά...)
Αφού εξαντλήσαμε το θέμα επιστημονικά, ο επίλογος οφείλει να είναι φιλοσοφικός. ‘Αν η καρδιά σου είναι ένα ηφαίστειο, πώς περιμένεις να ανθίσουν εκεί λουλούδια;’ (Χαλίλ Γκιμπράν).