Οδοιπορικό στα Πανεπιστήμια του Ιρακινού Κουρδιστάν: Εκπαίδευση στην ψηφιακή μάθηση

>>Ο κ. Ευθύμιος Κωστόπουλος, Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Erbil, στην Πρωτοχρονιά των Yezidis.

Το οδοιπορικό στα πανεπιστήμια του Κουρδιστάν, στο Βόρειο Ιράκ, είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα ευρωπαϊκά ιδρύματα που κλήθηκαν να πραγματοποιήσουν εκπαιδευτικά σεμινάρια στην ψηφιακή μάθηση τον Απρίλιο του 2019. Στο πλαίσιο του έργου OPATEL, το Πανεπιστήμιο Πατρών και το ISAPB (Instituto Superior de Paços de Brandão) από την Πορτογαλία, συνάντησαν τους συναδέλφους τους από 6 Πανεπιστήμια του Ιράκ και του Ιράν στις πόλεις Erbil και Duhok του Κουρδιστάν, παρουσίασαν τις εμπειρίες τους και αντάλλαξαν απόψεις για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της ηλεκτρονικής μάθησης.
Οι εκπαιδευτικές συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν στο Salahaddin University στο Erbil, το μητρικό πανεπιστήμιο του ιρακινού Κουρδιστάν, και σε δύο ιδρύματα της πόλης Duhok, στο University of Duhok και το Polytechnic of Duhok. To Erbil, που είναι η πρωτεύουσα της Αυτόνομης Περιφέρειας του Ιρακινού Κουρδιστάν, είναι τα αρχαία Ἄρβηλα, γνωστά από την μάχη στη γειτονική περιοχή Γαυγάμηλα μεταξύ του Μεγάλου Αλεξάνδρου και του Δαρείου. To Erbil, με την εντυπωσιακή ακρόπολη, συγκαταλέγεται στις παλαιότερες συνεχώς κατοικούμενες πόλεις του πλανήτη. Το Duhok, μια όμορφη πόλη στο βόρειο ορεινό όγκο του Κουρδιστάν, απέχει 45 Km από την πολύπαθη Μουσούλη και άλλα τόσα από την Τουρκία, έχει δεχθεί ένα μεγάλο αριθμό προσφύγων, κυρίως από τη Συρία. Η περιοχή ελέγχεται πλήρως από την Περιφερειακή Κυβέρνηση του Κουρδιστάν και αποτελεί όαση ασφάλειας στη δύσκολη αυτή περιοχή της Μεσοποταμίας.
Τα Πανεπιστήμια του Ιρακινού Κουρδιστάν, συμμετέχοντας στο έργο OPATEL απορρόφησαν τις εμπειρίες που τους μεταβιβάστηκαν, ιδίως από το Πανεπιστήμιο Πατρών, για την οργάνωση και λειτουργία της ψηφιακής μάθησης στον ακαδημαϊκό χώρο και έχουν κάνει εξαιρετική πρόοδο. Αυτό, όμως, που προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση είναι η φιλοπατρία και η αίσθηση της φιλοξενίας των Κούρδων. «Είστε φίλοι μας και τώρα έχετε και μία οικογένεια στο Κουρδιστάν», ήταν τα συγκινητικά λόγια των Κούρδων συναδέλφων.
Το έργο OPATEL (Online Platform for Academic TEaching and Learning in Iran and Iraq) χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Erasmus+ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με συντονιστή εταίρο το Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών της Λειψίας. Το Πανεπιστήμιο Πατρών συμμετέχει με επιστημονικό υπεύθυνο τον Ν. Καρακαπιλίδη, Καθηγητή ΤΜΑΜ, ενώ στην εκπαίδευση του Κουρδιστάν συμμετείχε η Β. Δασκάλου, Τμ. Οικονομικών Επιστημών, πραγματοποιώντας την ομιλία “Sharing experiences of blended learning in higher education”
Ελληνική παρουσία στην ευαίσθητη περιοχή του Κουρδιστάν
Με χαρά συναντήσαμε τον κ. Ευθύμιο Κωστόπουλο, Γενικό Πρόξε-νο της Ελλάδας στο Erbil. «Η παρουσία της Ελλάδας στο Ιρακινό Κουρδιστάν είναι σημαντική. Πρέπει να παρακολουθούμε τις εξελίξεις στην ευαίσθητη αυτή περιοχή από κοντά», μας είπε ο κ. Κωστόπουλος συζητώντας τις δυσκολίες της περιοχής. Έχοντας μόλις επιστρέψει από την περιοχή Latish, είχε παρακολουθήσει την πρωτοχρονιά των Yezidis. Οι Yezidis, μια ιδιαίτερη εθνο-θρησκευτική ομάδα με ρίζες στις αρχαίες θρησκείες της Μεσοποταμίας, έχουν πληγεί από τον ISIS που ξεκλήρισε ολόκληρα χωριά τους, παίρνοντας σκλάβες τις γυναίκες τους. «Η περσινή απονομή του Νόμπελ Ειρήνης στη Νάντια Μουράτ, η οποία υπέστη τα χειρότερα από τον ISIS, ανέδειξε το πρόβλημα των Yezidis. Περίπου, όμως, 3000 Yezidis αγνοούνται ακόμα και χρειάζονται τη στήριξη της διεθνούς κοινότητας», τόνισε ο κ. Κωστόπουλος.
Ο επικεφαλής του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στο Erbil, εκτός από το έργο του σε πολιτικό επίπεδο, εργάζεται συστηματικά για την ειρηνική συνύπαρξη λαών και εθνοτήτων και τον θρησκευτικό και πολιτισμικό πλουραλισμό της περιοχής. «Με την ξαφνική επέλαση του ISIS σε εκτεταμένες περιοχές της Συρίας και του Βορείου Ιράκ το 2014, οι χριστιανοί της περιοχής εγκατέλειψαν τις πατρογονικές τους εστίες. Εκκλησίες της Συρορθόδοξης Εκκλησίες καταστράφηκαν από τον ISIS και οι χριστιανικές οικογένειες βρήκαν καταφύγιο στο Ερμπίλ. Τώρα είναι δύσκολο να ξαναγυρίσουν στα σπίτια τους. Χρειάζεται χρόνος για να επουλωθούν οι πληγές της περιοχής και η Ελλάδα προσπαθεί να βοηθήσει με όποια μέσα διαθέτει.»
Οι σχέσεις της Ελλάδας με το ιρακινό Κουρδιστάν βελτιώνονται συνεχώς και το άνοιγμα του Γενικού Προξενείου στο Ερμπίλ το 2018 συνέβαλε σημαντικά ως προς αυτό. Υπάρχει, άλλωστε, πολύ καλή διάθεση για τους Έλληνες και την Ελλάδα στην Περιφέρεια του Κουρδιστάν. «Πέρα από τη συστηματοποίηση των πολιτικών επαφών, υπάρχουν πολλά περιθώρια αύξησης των ελληνικών εξαγωγών και, γενικότερα, της ελληνικής επιχειρηματικής παρουσίας και συνεργασίας σε τομείς, όπως ο τουρισμός, η γεωργία και η εκπαίδευση. Επιστημονικές και εκπαιδευτικές αποστολές, όπως η δική σας, αναδεικνύουν τις δυνατότητες που υπάρχουν στη συνεργασία των δύο πλευρών», μας είπε ο κ. Κωστόπουλος.
Ευχόμαστε στον κ. Κωστόπουλο το καλύτερο για το δύσκολο έργο του!
[Βικτώρια Δασκάλου]