9ος Πανελλαδικός Μαθητικός Διαγωνισμός Φιλοσοφικού Δοκίμιου

Βιβλιοθήκη Τμήματος Φιλοσοφίας
17/01/2020 - 13:45

Το Τμήμα Φιλοσοφίας του Πανεπιστήμιου Πατρών με την υποστήριξη του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών (Ελλάδος) του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ (ΚΕΣ) και της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων (Π.Ε.Φ.), διοργανώνει για 9η συνεχή χρονιά τον Πανελλαδικό Μαθητικό Διαγωνισμό Φιλοσοφικού Δοκίμου υπό το γενικό θέμα: «Η Ελπίδα». Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε μαθητές Λυκείου όλης της χώρας και του οποίου οι πρωτεύσαντες συμμετέχουν στην Διεθνή Ολυμπιάδα Φιλοσοφίας.

Στόχος του, μεταξύ άλλων είναι η ενίσχυση του φιλοσοφικού προβληματισμού και μεθοδικού στοχασμού στους μαθητές του Λυκείου και η ανάδειξη του φιλοσοφικού λόγου ως βάσης για μια συνεκτική και κριτική κοσμοθεώρηση, αλλά και για την προσωπική συγκρότηση του σημερινού ανθρώπου.

Στο πλαίσιο της Τελικής Φάσης του Διαγωνισμού η οποία διεξάγεται στο Τμήμα Φιλοσοφίας του Πανεπιστήμιου Πατρών την Παρασκευή 17 και το Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2020, θα πραγματοποιηθούν δυο διαλέξεις για το κοινό. Η μια από τον Επίκουρο Καθηγητή του Τμήματος Φιλοσοφίας Γιώργο Σαγκριώτη με τίτλο: «Η ελευθερία ως παιδαγωγικός στόχος.

Για την επικαιρότητα της καντιανής θεωρίας της αγωγής» (Παρασκευή στις 16.30, Βιβλιοθήκη Τμήματος Φιλοσοφίας) και μια ανοιχτή συζήτηση με τους εκπαιδευτικούς για τη θέση της φιλοσοφίας στο curriculum του Λυκείου σήμερα (Σάββατο 9.00-11.00, Βιβλιοθήκη Τμήματος Φιλοσοφίας).

Στη συζήτηση θα μετέχουν μέλη ΔΕΠ του Τμήματος. Για το πλήρες πρόγραμμα του διημέρου, μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του διαγωνισμού.