Χαιρετισμός Πρύτανη

Αγαπητοί πρωτοετείς,

Πρώτα θέλω να σας εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια για την επιτυχία ενός ακόμη στόχου σας. Σας καλωσορίζω στο Πανεπιστήμιο Πατρών και σας εύχομαι να έχετε μια χρονιά αντάξια των προσδοκιών σας. Η συγκυρία είναι δύσκολη. Η πανδημία έχει κρατήσει φοιτητές, διδάσκοντες και όλα τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας μακριά από τον φυσικό τους χώρο, το Πανεπιστήμιο. Ιδίως για τους φοιτητές των δύο τελευταίων ακαδημαϊκών ετών, που περίμεναν να ξεκινήσουν μια νέα φάση ζωής, τη φοιτητική, πολύ σημαντική για τη μετέπειτα ζωή τους, επιστημονική, κοινωνική, προσωπική, το πλήγμα ήταν μεγάλο. Γι’ αυτόν τον λόγο πρέπει να βγούμε από τον κλοιό της απομόνωσης όπου μας έχει περιορίσει η πανδημία. Στο Πανεπιστήμιο Πατρών θα λειτουργήσει σύντομα  εμβολιαστικό κέντρο. Επομένως, με υπευθυνότητα και ενσυναίσθηση, ας ανταποκριθούμε στο κάλεσμα της επιστήμης και ας εμβολιαστούμε για να συνεχίσουμε τη ζωή μας εντός της κοινωνίας και της ακαδημαϊκής κοινότητας και για να βοηθήσουμε και τους συνανθρώπους μας να συνεχίσουν τη δική τους ζωή, με ασφάλεια και ελπίδα. Επιβάλλεται να μην διχαστούμε, αλλά να παραμείνουμε ενωμένοι, δημιουργικοί και ασφαλείς στο ταξίδι για την «Ιθάκη».

Η περίοδος των φοιτητικών σας χρόνων είναι σταθμός για τη μετέπειτα ζωή σας. Όχι μόνον γιατί θα αποκτήσετε γνώσεις πάνω σε ένα συγκεκριμένο γνωστικό πεδίο προετοιμάζοντας με  καθοριστικό τρόπο την ποιότητα της ζωής σας ως ενηλίκων, αλλά και γιατί θα δημιουργήσετε τις προϋποθέσεις της κοινωνικής σας αντίληψης και της συναισθηματικής σας υπόστασης. Η μεταξύ σας δυναμική διάδραση και η αλληλεπίδρασή σας με όλα τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας είναι ένας σημαντικός άξονας συγκρότησης της ταυτότητάς σας. Εκμεταλλευτείτε αυτή την περίοδο της «ανακάλυψης» του κόσμου και της επαναστατικής σας προδιάθεσης, για να δημιουργήσετε τους καλύτερους δυνατούς όρους κοινωνικοποίησης και εξωστρέφειας.

Αντιμετωπίστε δυναμικά τις δυσκολίες, με εγρήγορση απέναντι στα κοινά μας προβλήματα αλλά και με σεβασμό στις αξίες του Ανθρωπισμού. Ως Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών σας υπόσχομαι πως όλοι μας θα σταθούμε δίπλα σας με ορθολογισμό και πνεύμα αλληλεγγύης.

Και αυτό το ακαδημαϊκό έτος θα τα καταφέρουμε όλοι ΜΑΖΙ. Με αίσθημα κοινωνικής ευθύνης, ενότητας, στοχοπροσήλωσης, επιμονής και υπομονής ανοίγουμε το Πανεπιστήμιο, επιστρέφουμε στα αμφιθέατρα, στα εργαστήρια με ασφάλεια για όλους μας εμβολιασμένοι.

Μη διστάσετε να ανοίξετε διάπλατα τους ορίζοντες…να μας αμφισβητήσετε. Δείτε πέρα από τις γραμμές, στους Ορίζοντες! Εκεί είναι η Ζωή!

Σας εύχομαι ένα θαυμάσιο ταξίδι όχι μόνον στον κόσμο της Γνώσης, αλλά και της Παιδείας που όπως  λέει ο Ζαν-Πωλ Σαρτρ, «είναι ό,τι μένει όταν φεύγουν οι γνώσεις», είναι αυτό που εν τέλει αναβαθμίζει το επίπεδο ποιότητας της ζωής και κατά συνέπεια όλης της κοινωνίας.

Με εγκάρδιους χαιρετισμούς,
O Πρύτανης
Χρήστος Ι. Μπούρας
Καθηγητής Τμήματος Μηχανικών Η/Υ & Πληροφορικής