Σημαντική διάκριση μέλους ΔΕΠ της Σχολής Θετικών Επιστημών

Η Κοσμητεία της Σχολής Θετικών Επιστημών συγχαίρει θερμά τον κ. Σίνο Γκιώκα, Καθηγητή Εξελικτικής Οικολογίας του Τμήματος Βιολογίας, επιστημονικό υπεύθυνο εκ μέρους του Πανεπιστημίου Πατρών στο Πρόγραμμα LIFE ElClimA, που υλοποιήθηκε στην Ελλάδα, το οποίο έλαβε το φετινό Ευρωπαϊκό βραβείο Natura 2000 στην κατηγορία «Conservation on Land».

Είναι η πρώτη φορά που ελληνικό Πρόγραμμα LIFE βραβεύεται στην κατηγορία διατήρησης της βιοποικιλότητας στα Natura 2000 Awards.

Το Ελληνικό Πρόγραμμα LIFE ElClima «Διαχειριστικές δράσεις για τη διευκόλυνση της προσαρμογής του είδους Falco eleonorae στην κλιματική αλλαγή» υλοποιήθηκε την περίοδο 2014-2019 και αποσκοπούσε στη διευκόλυνση της προσαρμογής του γερακιού Μαυροπετρίτη στην κλιματική αλλαγή, εστιάζοντας στη βελτίωση της αναπαραγωγικής επιτυχίας του είδους, καθώς και συνολικότερα της κατάστασης διατήρησής του σε περιοχές όπου αναπαράγεται και διαχειμάζει.

Οι δράσεις του Προγράμματος LIFE ElClimA υλοποιήθηκαν από το Πανεπιστήμιο Πατρών (ανάδοχος), την Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία και την εταιρεία περιβαλλοντικών συμβούλων NCC, με τη συνεισφορά του χρηματοδοτικού μέσου LIFE της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Πράσινου Ταμείου, καθώς και την υποστήριξη του A.G Leventis Foundation.

Η ομάδα του Προγράμματος συνεχίζει την προσπάθεια προστασίας του Μαυροπετρίτη, ενός από τα πιο εμβληματικά είδη της χώρας, μιας και τα νησιά και νησίδες του Αιγαίου φιλοξενούν πάνω από το 80% του παγκόσμιου πληθυσμού του είδους.

Ευχόμαστε από καρδιάς υγεία και δύναμη για τη συνέχιση της σημαντικής αυτής προσπάθειας που αποδεικνύει το σημαντικό ερευνητικό έργο που επιτελείται στη Σχολή.

———————————

Γεώργιος Παπαθεοδώρου
Κοσμήτορας Σχολής Θετικών Επιστημών
Πανεπιστήμιο Πατρών