Διάλεξη/συζήτηση με τον πεζογράφο Δημοσθένη Παπαμάρκο και τον σκηνοθέτη Κωνσταντίνο Ντέλλα, 23/05/2023

Το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών, ΠΜΣ «ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ (ΙΣΤΟΡΙΑ, ΘΕΩΡΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΤΗΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ)», διοργανώνει διαδικτυακή διάλεξη την Τρίτη 23 Μαϊου, ώρα 15.00 μ.μ.

Ο πεζογράφος Δημοσθένης Παπαμάρκος και ο σκηνοθέτης Κωνσταντίνος Ντέλλας θα δώσουν διαδικτυακή διάλεξη την Τρίτη 23 Μαϊου, ώρα 15.00 μ.μ.

Με αφορμή τη συλλογή διηγημάτων Γκιάκ και τη σκηνική της μεταφορά, ο συγγραφέας και ο σκηνοθέτης θα μιλήσουν για το πολεμικό τραύμα, την εθνική και την έμφυλη ταυτότητα.

Η διάλεξη/συζήτηση θα διεξαχθεί διαδικτυακά μέσω Zoom και θα είναι ανοιχτή για όλες και όλους τους ενδιαφερόμενους.

Στοιχεία σύνδεσης Zoom meeting:
https://upatras-gr.zoom.us/j/95910639323?pwd=ODc5aXA0WmJQME9NOFRITlpVTjRLUT09
Meeting ID: 959 1063 9323
Passcode: 466893

Βιογραφικό Δημοσθένη Παπαμάρκου: Γεννήθηκε το 1983 στη Μαλεσσίνα Λοκρίδος. Σπούδασε αρχαία ελληνική ιστορία στην Αθήνα και στην Οξφόρδη. Έχει εκδώσει μυθιστορήματα, διηγήματα και graphic novels. Το 2014 η συλλογή διηγημάτων του Γκιακ απέσπασε το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών-Ίδρυμα Πέτρου Χάρη και το Βραβείο Διηγήματος/Νουβέλας του περιοδικού Ο Αναγνώστης· κυκλοφορεί στα ρωσικά και στα γερμανικά. Επίσης, έχει γράψει για το θέατρο και τον κινηματογράφο και έχει μεταφράσει αρχαίο δράμα για παραγωγές του Εθνικού Θεάτρου στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου.

Βιογραφικό Κωνσταντίνου Ντέλλα: Ηθοποιός και σκηνοθέτης. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Βασίλη Διαμαντόπουλου και διδάσκει στη δραματική σχολή “Δήλος” της Δήμητρας Χατούπη. Ως εισηγητής εργαστηρίων, συνεργάζεται με το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση. Έχει ασχοληθεί με την έρευνα και καταγραφή ελληνικών εθίμων, τραγουδιών και χορών, με έμφαση στο προσφυγικό στοιχείο. Συντονίζει εργαστήρια με θέμα τη συλλογικότητα και την ενδυνάμωση του συνόλου με άξονα τον Χορό της Τραγωδίας. Έχει κάνει workshops ως καλεσμένος εμψυχωτής στο Λύκειο της Επιδαύρου και στην ελληνική θεατρική ομάδα της Ζυρίχης. Ως επιχορηγούμενος ερευνητής από το Υπουργείο Πολιτισμού έχει ασχοληθεί με το θέατρο σκιών. Ως σκηνοθέτης και ηθοποιός έχει συμμετάσχει στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου και σε φεστιβάλ του εξωτερικού. Φέτος σκηνοθέτησε το Γκιακ του Δημοσθένη Παπαμάρκου στο θέατρο 104 στην Αθήνα και το πρωτότυπο κείμενο Οι γριές που μαζεύουν την τσουκνίδα σε παραγωγή του Θεσσαλικού Θεάτρου στη Λάρισα.

______________
Η διδάσκουσα του σεμιναρίου
Αρετή Βασιλείου