Πρύτανης

Φωτογραφία Πρύτανη Χρήστος Ι. Μπούρας

Χρήστος Ι. Μπούρας
Καθηγητής, Τμήμα Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής
email: rector@upatras.gr

Σύντομο βιογραφικό

Ο Χρήστος Ι. Μπούρας είναι Καθηγητής στο Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής με γνωστικό αντικείμενο Αλγόριθμοι και Εφαρμογές σε Δίκτυα και Τηλεματική και Νέες Υπηρεσίες. Στο Τμήμα Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής διδάσκει τα μαθήματα Τηλεματική, Ευρυζωνικές Τεχνολογίες και Δίκτυα Δημόσιας Χρήσης και Διασύνδεση Δικτύων σε προπτυχιακό επίπεδο και Αλγοριθμικά Θέματα Δικτύων και Τηλεματικής σε μεταπτυχιακό επίπεδο. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν 5G και Επόμενων Γενεών Δίκτυα, Ανάλυση της Απόδοσης Δικτυακών και Υπολογιστικών Συστημάτων, Δίκτυα και Πρωτόκολλα Η/Υ, Κινητές και Ασύρματες Επικοινωνίες, Τηλεματική και Νέες Υπηρεσίες, Ηλεκτρονική Μάθηση, Δικτυακά Εικονικά Περιβάλλοντα, Θέματα Χρέωσης και Ποιότητας Υπηρεσιών σε Δίκτυα και Υπηρεσίες, Θέματα Παγκόσμιου Ιστού. Έχει πάνω από 600 δημοσιεύσεις σε διεθνή βιβλία και περιοδικά καθώς και συνέδρια. Είναι μέλος σε εκδοτικές επιτροπές διεθνών περιοδικών και επιτροπών οργάνωσης και προγράμματος και κριτής σε διεθνή περιοδικά και συνέδρια της ερευνητικής περιοχής του. Έχει συμμετάσχει σε αρκετά ερευνητικά και αναπτυξιακά ελληνικά και διεθνή έργα και είναι συγγραφέας 9 βιβλίων στα ελληνικά και εκδότης σε 2 στα αγγλικά. Εχει επιβλέψει 17 Διδακτορικές Διατριβές, 41 Μεταπτυχιακές Διπλωματικές Εργασίες και 179 Διπλωματικές Εργασίες. Διαθέτει εκτεταμένη επαγγελματική εμπειρία σε Σχεδιασμό και Ανάλυση Δικτύων και Τηλεματικών Υπηρεσιών, Πρωτοκόλλων Δικτύων, Δίκτυα Υψηλών Ταχυτήτων, Τεχνοοικονομικών Μοντέλων για Ευρυζωνικές Υποδομές και Υπηρεσιών Εκπαίδευσης από Απόσταση. Εχει διατελέσει Διευθυντής στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Επιστήμη και Τεχνολογία των Υπολογιστών, Μέλος του 7μελούς Οργάνου Διοίκησης του ΕΛΚΕ, Αντιπρόεδρος του ΕΛΚΕ, Αναπληρωτής Πρυτάνεως Οικονομικών, Προγραμματισμού και Εκτέλεσης Εργων, Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρείας Αξιοποίησης και Διαχείρισης της Περιουσίας του Πανεπιστημίου Πάτρας, Πρύτανης και Πρόεδρος της Εταιρείας Αξιοποίησης και Διαχείρισης της Περιουσίας του Πανεπιστημίου Πατρών. Πλήρες βιογραφικό του μπορείτε να δείτε εδώ.

Χαιρετισμός

Αγαπητά μέλη του Πανεπιστημίου Πατρών,

Πρώτα θέλω να σας καλωσορίσω στο Πανεπιστήμιό μας και να ευχηθώ να έχουμε μια ακαδημαϊκή χρονιά γόνιμη, παραγωγική και γεμάτη θετικές εμπειρίες τόσο σε επίπεδο συλλογικό όσο και για τον καθένα χωριστά.

Η χρονιά που πέρασε δεν ήταν εύκολη. Ιδίως οι τελευταίοι μήνες σημαδεύτηκαν από ακραία δυσάρεστα γεγονότα που δοκιμάζουν τη χώρα μας και επηρεάζουν την ψυχική κατάσταση όλων μας. Παρόλα αυτά, το Πανεπιστήμιο Πατρών εξελίσσεται δυναμικά: πολλά σημαντικά έργα ολοκληρώθηκαν, νέες δράσεις ξεκίνησαν, δυσλειτουργίες που χρόνια ταλάνιζαν φοιτητές και διοικήσεις εξομαλύνθηκαν, ενώ, παράλληλα, στον χώρο της έρευνας, το Πανεπιστήμιό μας κερδίζει όλο και καλύτερες θέσεις στις διεθνείς κατατάξεις.

Η επιτυχία αυτή είναι αποτέλεσμα καλού σχεδιασμού, συνεχούς μόχθου και συλλογικής προσπάθειας. Ας μην ξεχνάμε: Κοινότητα σημαίνει κοινό όραμα. Η ευημερία του Πανεπιστημίου μας σε όλα τα επίπεδα–την αριστεία, την αειφόρο ανάπτυξη, την καλλιέργεια της ενσυναίσθησης και της αλληλεγγύης– είναι το κοινό όραμα της δικής μας κοινότητας. Σ’ αυτόν τον αγώνα του Καλού και του Δικαίου, ας μετατρέψουμε τη διαφορετικότητα σε πηγή θετικής ενέργειας. Ας αξιοποιήσουμε την ποικιλότητα –παράγοντα δυναμικής διάδρασης— για την ανάπτυξη κουλτούρας διαλόγου και συνεργασίας.

Ζούμε στην εποχή της ρευστότητας και του τέλους των λογής βεβαιοτήτων. Σ’ αυτόν τον κόσμο που αλλάζει με ιλιγγιώδη ταχύτητα και με απρόβλεπτο τρόπο σας καλώ να συνεργαστούμε, με στόχο ένα πανεπιστήμιο συμβατό με τις προκλήσεις του 21ου αιώνα. Αξιοποιώντας τις όποιες διαφορές μας, αφού η διαφορά είναι η φυσική κατάσταση του ανθρώπου: με αλληλεγγύη, αξιοκρατία, διαφάνεια και αφοσίωση, με σεβασμό στους θεσμούς και τη διαφορετικότητα, με προσήλωση στο κοινό καλό. Εντείνοντας ακόμη περισσότερο τις προσπάθειές μας για τη δημιουργία μιας κουλτούρας υπέρβασης της διαφοράς.

Η εποχή μας έχει καταγραφεί από τους ανθρωπολόγους στην Ιστορία ως μια από τις πιο παρακμιακές περιόδους του ανθρώπινου είδους, λόγω της καταστροφής του φυσικού περιβάλλοντος, του ευτελισμού της ανθρώπινης ζωής, της υποβάθμισης του πολιτισμού, της διαφθοράς υπό την κυριαρχία του χρηματιστικού και πολεμικού χρήματος. Έχουμε δώσει όρκο να υπηρετούμε την Παιδεία, άρα έχουμε χρέος να σταθούμε δίπλα στους νέους ώστε να κτίσουν το δικό τους όραμα για ένα καλύτερο κόσμο και την πίστη τους στον Άνθρωπο.

Σας καλώ, λοιπόν, να συσπειρωθούμε για το Κοινό καλό. Όπως μελωδικά μας παροτρύνει η βασίλισσα του Ροκ εντ Ρολ Τίνα Τέρνερ, «Let’s Stay Together»!

Καλή και δημιουργική χρονιά!

Ο Πρύτανης

Χ. Ι. Μπούρας