Πρύτανης

Φωτογραφία Πρύτανη Χρήστος Μπούρας

Χρήστος Ι. Μπούρας
Καθηγητής, Τμήμα Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής
email: rector@upatras.gr

Σύντομο βιογραφικό

Ο Χρήστος Ι. Μπούρας είναι Καθηγητής στο Τμήμα Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής με γνωστικό αντικείμενο Αλγόριθμοι και Εφαρμογές σε Δίκτυα και Τηλεματική και Νέες Υπηρεσίες. Επίσης από το 1999 είναι Επιστημονικός Υπεύθυνος της Ερευνητικής Μονάδας 6 στο ΙΤΥ-Ε (Διόφαντος). Στο Τμήμα Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής διδάσκει τα μαθήματα Τηλεματική, Ευρυζωνικές Τεχνολογίες και Δίκτυα Δημόσιας Χρήσης και Διασύνδεση Δικτύων σε προπτυχιακό επίπεδο και Μηχανισμοί Ποιότητας Υπηρεσίας σε Δίκτυα, σε μεταπτυχιακό επίπεδο. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν 5G και Επόμενης Γενιάς Δίκτυα, Ανάλυση της Απόδοσης Δικτυακών και Υπολογιστικών Συστημάτων, Δίκτυα και Πρωτόκολλα Η/Υ, Κινητές και Ασύρματες Επικοινωνίες, Τηλεματική και Νέες Υπηρεσίες, Ηλεκτρονική Μάθηση, Δικτυακά Εικονικά Περιβάλλοντα, Θέματα Χρέωσης και Ποιότητας Υπηρεσιών σε Δίκτυα και Υπηρεσίες, Θέματα Παγκόσμιου Ιστού. Έχει πάνω από 450 δημοσιεύσεις σε διεθνή βιβλία και περιοδικά καθώς και συνέδρια. Είναι μέλος σε εκδοτικές επιτροπές διεθνών περιοδικών και επιτροπών οργάνωσης και προγράμματος και κριτής σε διεθνή περιοδικά και συνέδρια της ερευνητικής περιοχής του. Έχει συμμετάσχει σε αρκετά ερευνητικά και αναπτυξιακά ελληνικά και διεθνή έργα και είναι συγγραφέας 9 βιβλίων στα ελληνικά και εκδότης σε 2 στα αγγλικά. Διαθέτει εκτεταμένη επαγγελματική εμπειρία σε Σχεδιασμό και Ανάλυση Δικτύων και Τηλεματικών Υπηρεσιών, Πρωτοκόλλων Δικτύων, Δίκτυα Υψηλών Ταχυτήτων και Εκπαίδευσης από Απόσταση. Πλήρες βιογραφικό του μπορείτε να δείτε εδώ.

Χαιρετισμός

Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι και συνεργάτες,

Με την έναρξη της νέας χρονιάς και της θητείας της νέας πρυτανικής αρχής θέλω να σας ευχηθώ καλή ακαδημαϊκή χρονιά καλώντας σας να κάνουμε μια νέα αρχή, στηριγμένη στην αξιοκρατία και την αλληλεγγύη, με στόχο την αριστεία και την καλλιέργεια ενός νέου ακαδημαϊκού ήθους.

Η ως τώρα εμπειρία μου από τη Διοίκηση του Πανεπιστημίου μου έμαθε καλά ποιες είναι οι εκ των ων ουκ άνευ προϋποθέσεις για ένα εύρωστο και ανταγωνιστικό Πανεπιστήμιο που να μπορεί να προσφέρει ουσιαστικούς πόρους γνώσης στην εκπαίδευση και την έρευνα, ενώ, παράλληλα, να τιμά τα μέλη του και την κοινωνία στην οποία απευθύνεται και για χάρη της οποίας υπάρχει. Απαράβατη προϋπόθεση είναι ο σεβασμός στους θεσμούς και η χάραξη στρατηγικών με διαφάνεια στη διαχείριση, υπευθυνότητα στην εκτέλεση και επανεκτίμηση του ρόλου που καλείται να παίξει το πανεπιστήμιο στον 21ο αιώνα.

Ο στόχος δεν είναι εύκολος-ιδίως υπό τις παρούσες συνθήκες- και η επίτευξή του δεν μπορεί να είναι υπόθεση ενός ή έστω μιας ομάδας. Απαιτείται η απροκατάληπτη συμμετοχή όλων στη βάση ενός κοινού οράματος για την Παιδεία, το σημαντικότερο πυλώνα όπου στηρίζεται η ζωή του καθένα μας ξεχωριστά και της κοινωνίας ολόκληρης. Προϋπόθεση της συμμετοχής σε ένα κοινό όραμα είναι να αφήσουμε πίσω ανταγωνισμούς, ιδεοληψίες, ή ακόμη και πικρίες και ηττοπάθειες και να συσπειρωθούμε γύρω από μια συλλογική προσπάθεια που θα αναδείξει την αναμφισβήτητη δυναμική του Πανεπιστημίου Πατρών. Ο κοινός τόπος «ισχύς εν τη ενώσει», διαχρονικά κραταιός, δεν χρειάζεται καμιά επεξήγηση. Όλοι μαζί, δουλεύοντας εντατικά, με σχέδιο και προσήλωση μπορούμε να διορθώσουμε λάθη, να επουλώσουμε τραύματα και να δημιουργήσουμε προοπτικές μιας νέας πραγματικότητας για εμάς, τα παιδιά μας, την κοινωνία της Πάτρας.

Σε μια εποχή που η σχέση πανεπιστημίου και κοινωνίας αλλάζει καταιγιστικά και που ο χάρτης της εκπαίδευσης διαρκώς αναδιατάσσεται χρειάζεται μια νέα προσέγγιση της έννοιας της εξωστρέφειας και νέες πρακτικές πραγμάτωσής της. Η επικοινωνία του Πανεπιστημίου Πατρών με την κοινωνία της Πάτρας πρέπει να βρει νέους δρόμους, συμβατούς με τις νέες ανάγκες, σε μια εποχή όπου η τεχνολογία αλλάζει τις δομές και τις σχέσεις θεσμών και ανθρώπων.

Το Πανεπιστήμιο Πατρών μπορεί και αξίζει να διεκδικεί, ακόμη και μέσα στις δύσκολες συνθήκες του δυστοπικού παρόντος, «τα δύσκολα και τ’ ανεκτίμητα Εύγε». Με σεβασμό και αλληλεγγύη, με ενσυναίσθηση και καλή προαίρεση απέναντι στις μειοψηφίες και την ιδιαιτερότητα του κάθε Τμήματος, του κάθε μέλους της ακαδημαϊκής κοινότητας και της κοινωνίας.

Εύχομαι να εγκαινιάσουμε μια νέα, ελπιδοφόρα και αποτελεσματική ακαδημαϊκή περίοδο και να έχουμε μια Καλή ακαδημαϊκή χρονιά.

Ο Πρύτανης

Χρήστος Ι. Μπούρας
Καθηγητής