Πρύτανης

Φωτογραφία Πρύτανη Χρήστος Μπούρας

Χρήστος Ι. Μπούρας
Καθηγητής, Τμήμα Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής
email: rector@upatras.gr

Σύντομο βιογραφικό

Ο Χρήστος Ι. Μπούρας είναι Καθηγητής στο Τμήμα Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής με γνωστικό αντικείμενο Αλγόριθμοι και Εφαρμογές σε Δίκτυα και Τηλεματική και Νέες Υπηρεσίες. Επίσης από το 1999 είναι Επιστημονικός Υπεύθυνος της Ερευνητικής Μονάδας 6 στο ΙΤΥ-Ε (Διόφαντος). Στο Τμήμα Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής διδάσκει τα μαθήματα Τηλεματική, Ευρυζωνικές Τεχνολογίες και Δίκτυα Δημόσιας Χρήσης και Διασύνδεση Δικτύων σε προπτυχιακό επίπεδο και Μηχανισμοί Ποιότητας Υπηρεσίας σε Δίκτυα, σε μεταπτυχιακό επίπεδο. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν 5G και Επόμενης Γενιάς Δίκτυα, Ανάλυση της Απόδοσης Δικτυακών και Υπολογιστικών Συστημάτων, Δίκτυα και Πρωτόκολλα Η/Υ, Κινητές και Ασύρματες Επικοινωνίες, Τηλεματική και Νέες Υπηρεσίες, Ηλεκτρονική Μάθηση, Δικτυακά Εικονικά Περιβάλλοντα, Θέματα Χρέωσης και Ποιότητας Υπηρεσιών σε Δίκτυα και Υπηρεσίες, Θέματα Παγκόσμιου Ιστού. Έχει πάνω από 450 δημοσιεύσεις σε διεθνή βιβλία και περιοδικά καθώς και συνέδρια. Είναι μέλος σε εκδοτικές επιτροπές διεθνών περιοδικών και επιτροπών οργάνωσης και προγράμματος και κριτής σε διεθνή περιοδικά και συνέδρια της ερευνητικής περιοχής του. Έχει συμμετάσχει σε αρκετά ερευνητικά και αναπτυξιακά ελληνικά και διεθνή έργα και είναι συγγραφέας 9 βιβλίων στα ελληνικά και εκδότης σε 2 στα αγγλικά. Διαθέτει εκτεταμένη επαγγελματική εμπειρία σε Σχεδιασμό και Ανάλυση Δικτύων και Τηλεματικών Υπηρεσιών, Πρωτοκόλλων Δικτύων, Δίκτυα Υψηλών Ταχυτήτων και Εκπαίδευσης από Απόσταση. Πλήρες βιογραφικό του μπορείτε να δείτε εδώ.

Χαιρετισμός

Αγαπητές και αγαπητοί φοιτήτριες και φοιτητές, συνάδελφοι και συνεργάτες,

Με την έναρξη της νέας χρονιάς και την ολοκλήρωση ενός χρόνου θητείας της Πρυτανικής Αρχής θέλω να σας ευχηθώ καλή ακαδημαϊκή χρονιά καλώντας σας, να συνεχίσουμε και αυτή τη χρονιά την συλλογική προσπάθεια στις ομολογουμένως δύσκολες λόγω πανδημίας συνθήκες. Μια προσπάθεια στηριγμένη στην αξιοκρατία και την αλληλεγγύη, με στόχο την αριστεία και τη θεμελίωση του νέου ακαδημαϊκού ήθους που προσπαθούμε όλοι μαζί να χτίσουμε ώστε να γίνει συνείδηση.

Ο στόχος δεν είναι εύκολος—ιδίως υπό τις παρούσες συνθήκες– και η επίτευξή του είναι υπόθεση συλλογική. Η συμμετοχή όλων, από όποια θέση βρίσκεται ο καθένας, είναι απολύτως απαραίτητη, στη βάση του κοινού μας οράματος για την Παιδεία, τον σημαντικότερο πυλώνα όπου στηρίζεται η ζωή του καθένα μας ξεχωριστά και της κοινωνίας ολόκληρης. Προϋπόθεση της συμμετοχής μας σε ένα κοινό όραμα είναι η ομόθυμη προσπάθειά μας να αντιμετωπίσουμε την πανδημία για να αφοσιωθούμε στην παραγωγή ουσιαστικών πόρων γνώσης και στη χάραξη καινοτόμων στρατηγικών, συμβατών με το Πανεπιστήμιο του 21ου αιώνα.

Σας καλώ να συλλογικά να εργασθούμε για ένα Πανεπιστήμιο που να αποτελεί πηγή ουσιαστικής γνώσης στην εκπαίδευση και έμπνευση στην έρευνα, ενώ, παράλληλα, να τιμά τα μέλη του και την κοινωνία στην οποία απευθύνεται και για χάρη της οποίας υπάρχει. Απαράβατη προϋπόθεση είναι ο σεβασμός στους θεσμούς και η απαρέγκλιτη συνέχεια των στρατηγικών διαφάνειας που χαράξαμε στη διαχείριση, η αμείωτη συνέχιση των προσπαθειών για την άριστη υλοποίηση του νέου Ακαδημαϊκού χάρτη και η επανεκτίμηση του ρόλου που καλείται να παίξει το Πανεπιστήμιο στον 21ο αιώνα.

Είναι προφανές πως απαιτείται η αδιάκοπη συμμετοχή όλων, για την υλοποίηση ενός κοινού οράματος για την Παιδεία, τον πυλώνα- θεμέλιο στον οποίο στηρίζεται η ζωή του καθένα μας ξεχωριστά και της κοινωνίας ολόκληρης. Προϋπόθεση είναι να αφήσουμε πίσω ανταγωνισμούς, ιδεοληψίες, πικρίες και να συσπειρωθούμε συλλογική προσπάθεια με γόνιμο διάλογο και ουσιαστικές προτάσεις νέων στόχων που θα πολλαπλασιάσουν και θα αναδείξουν την αναμφισβήτητη δυναμική του Πανεπιστημίου Πατρών. Όλοι μαζί, δουλεύοντας εντατικά, με σχέδιο και προσήλωση μπορούμε να διορθώσουμε λάθη, να επουλώσουμε τραύματα και να δημιουργήσουμε προοπτικές μιας νέας πραγματικότητας.

Σε μια εποχή που η πανδημία αναδιάταξε τις υπάρχουσες νόρμες και η εξ’ αποστάσεως διδασκαλία επέφερε αλλαγές στη σχέση φοιτητών και διδασκόντων, καλούμαστε τούτη τη χρονιά που επαναφέρει την επιστροφή στην εκπαιδευτικά γόνιμη δια ζώσης διδασκαλία, η οποία συνυφαίνεται με την ζωντανή, ανθρώπινη, ουσιαστική επαφή φοιτητών και δάσκαλων οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι μη διακινδυνεύοντας αυτήν την υπέρτατη σχέση, μη θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή κανενός μας. Ο εμβολιασμός όλων είναι στάση ευθύνης και ζωής. Εμβολιασμένοι όλοι για να προχωρήσουμε επιτέλους και πάλι μαζί με ελπίδα και πίστη τούτη τη δύσκολη χρονιά. Το Πανεπιστήμιο Πατρών θα παρέχει τη δυνατότητα άμεσου εμβολιασμού σε όλους, για να μπορέσει, ακόμη και μέσα στις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας, να ξεκινήσει τη νέα χρονιά με σεβασμό στην ασφάλεια όλων και αλληλεγγύη, με ενσυναίσθηση και με την προοπτική να κερδίσουμε τον χαμένο χρόνο της απομόνωσης.

Σας καλώ να κάνουμε μια νέα αρχή, με στόχο να κρατήσουμε ανοιχτό το Πανεπιστήμιο τηρώντας στάση κοινωνικής ευθύνης και αλληλεγγύης.

Εύχομαι να έχουμε μια Καλή Ακαδημαϊκή Χρονιά με αλληλοκατανόηση για την Παιδεία και τις αξίες του Ανθρωπισμού.

Ο Πρύτανης

Χρήστος Ι. Μπούρας