Φυσιογνωμία

Το Πανεπιστήμιο Πατρών αποτελεί ένα πανελληνίως και διεθνώς διακεκριμένο και καταξιωμένο Ίδρυμα Ανώτατης Εκπαίδευσης, χάρη στην πολυσχιδή και καινοτόμα δράση του σε τομείς τόσο των θετικών επιστημών, της μηχανικής και των επιστημών υγείας όσο και των ανθρωπιστικών, κοινωνικών και οικονομικών επιστημών. Η γεωγραφική του θέση επιτρέπει την επαφή του με έναν πλούσιο φυσικό περίγυρο και την πολύπλευρη συμβολή του στην άνθηση της ευρύτερης περιοχής.

Το Πανεπιστήμιο ιδρύθηκε το Νοέμβριο του 1964 με όραμα να αποτελέσει ένα πρότυπο πανεπιστήμιο που να καλλιεργεί το πνεύμα της διεθνούς συνεργασίας και της επιστημονικής προόδου. Ο στόχος σταδιακά επιτυγχάνεται χάρη στην αξιοσημείωτη ερευνητική του δραστηριότητα. Τον Ιούνιο του 2013 στο Πανεπιστήμιο Πατρών εντάχθηκε το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας. Το Μάϊο του 2019 στο Πανεπιστήμιο Πατρών εντάχθηκε η πλειοψηφία των τμημάτων του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Δυτικής Ελλάδας (ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας).

Ο νέος ακαδημαϊκός χάρτης του Πανεπιστημίου Πατρών, που ισχύει από το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023, περιέχεται στο Προεδρικό Διάταγμα 52/2022 (ΦΕΚ 131/Α/7.7.2022).

Τμήματα του Πανεπιστημίου βρίσκονται στην Πάτρα, το Μεσολόγγι και το Αγρίνιο. Η Πανεπιστημιούπολη του Ρίου βρίσκεται σε μία συγκοινωνιακά και τουριστικά αξιόλογη περιοχή. Μικρή απόσταση τη χωρίζει από την ιστορική Πάτρα, την τρίτη πληθυσμιακά μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας, η οποία συνιστά και ένα από τα κυριότερα ελληνικά κέντρα ανάπτυξης νέων τεχνολογιών. Για τη διαχείριση των εγκαταστάσεών του, το Πανεπιστήμιο έχει ενστερνιστεί τις αρχές της αειφόρου ανάπτυξης.

Ήδη από την ίδρυσή του, το Πανεπιστήμιο στράφηκε προς ένα διεθνή προσανατολισμό και υιοθέτησε την Ευρωπαϊκή Στρατηγική. Στο πλαίσιο αυτό βρίσκεται ενταγμένη η συμμετοχή του σε προγράμματα, κοινοπραξίες και συμφωνίες με άλλα πανεπιστήμια, ερευνητικά ινστιτούτα και οργανισμούς του εξωτερικού. Διαθέτει συγκεκριμένη εταιρική ταυτότητα και λογότυπο. Υπό την αιγίδα του λειτουργούν πανεπιστημιακές εκδόσεις, ενώ εκδίδεται και η περιοδική έκδοση @UP.

Χωροθέτηση

Η Πανεπιστημιούπολη απλώνεται στην περιοχή του Ρίου, μιας κωμόπολης που βρίσκεται στα όρια του Δήμου Πατρέων, και η έκτασή της είναι 4,5 τχμ. Η γεωγραφική της θέση είναι πρόσφορη για την επικοινωνία τόσο με την ιστορική και δραστήρια πόλη της Πάτρας, χάρη και στα πυκνά δρομολόγια αστικής συγκοινωνίας και στις διαδρομές με τρένο, όσο και με τη δυναμικά αναπτυσσόμενη κωμόπολη του Ρίου. Συγχρόνως, η Πανεπιστημιούπολη εκτείνεται σε μία περιοχή με αξιοσημείωτη χλωρίδα και πανίδα, στοιχείο που εξασφαλίζει τη δυνατότητα επαφής με το φυσικό περιβάλλον και συνθήκες ηρεμίας για απερίσπαστη σπουδή και εργασία.

Τμήματα του Πανεπιστημίου Πατρών στεγάζονται και σε Μεσολόγγι και Αγρίνιο.

56η επέτειος ίδρυσης του Πανεπιστημίου Πατρών

Με αφορμή τη συμπλήρωση 56 ετών από την ίδρυση του Πανεπιστημίου Πατρών την 11 Νοεμβρίου 2020, στο Λεύκωμα Φωτογραφιών περιέχονται στιγμιότυπα από προηγούμενους εορτασμούς ιδρύσεως. Οι φωτογραφίες προέρχονται από το Ιστορικό Αρχείο του Πανεπιστημίου Πατρών.

“Η γνώση δεν αρκεί χωρίς την απόκτηση Παιδείας”

  • Συνοπτική παρουσίαση του Πανεπιστημίου Πατρών [pdf]
  • Μια γρήγορη ξενάγηση στο Πανεπιστήμιο Πατρών [pdf]