Βραβεύσεις

Λίστα κατάταξης Research.com για το 2023

Σχετική ανακοίνωση

Tο Research.com, αποτελεί μια σημαντική ακαδημαϊκή πλατφόρμα για τους ερευνητές όλου του κόσμου. Για τo 2023 το Πανεπιστήμιο Πατρών εμφανίζεται να καταλαμβάνει την θέση 570 μεταξύ 2000 Πανεπιστημίων που  συμπεριλαμβάνονται στην συγκεκριμένη λίστα κατάταξης παρουσιάζοντας εξαιρετικές επιδόσεις σε ένα αριθμό θεματικών ενοτήτων όπως Electronics and Electrical Engineering, Mechanical and Aerospace Engineering, Mathematics, Computer Science, Ecology and Evolution, Earth Science, Engineering and Technology, Environmental Sciences, Materials Science, Chemistry, Neuroscience, Biology and Biochemistry. Σε εθνικό επίπεδο το Πανεπιστήμιο Πατρών κατέχει την 4η θέση μεταξύ 23 Ελληνικών Πανεπιστημίων που συγκαταλέγονται στο εν λόγω σύστημα κατάταξης. Η συνολική επίδοση του Πανεπιστημίου Πατρών στην κατάταξη του 2023 μπορεί να βρεθεί στο σύνδεσμο: https://research.com/university/university-of-patras 

Κατάταξη του Πανεπιστημίου Πατρών στα κορυφαία 800 Πανεπιστήμια του κόσμου κατά το Shanghai Ranking – Academic Ranking of World Universities

Σχετική ανακοίνωση

Ανακοινώθηκε η κατάταξη Πανεπιστημίων «Shanghai Ranking – Academic Ranking of World Universities». Η θέση του του Πανεπιστημίου Πατρών εμφανίζεται ιδιαίτερα βελτιωμένη, καθώς πλέον κατατάσσεται στη θέση 701-800, ύστερα από τρία χρόνια απουσίας από τα πρώτα 1000 καλύτερα Πανεπιστήμια παγκοσμίως. Η τελευταία παρουσία του Ιδρύματος ήταν το 2019 στη θέση 901-1000, γεγονός που καθιστά την εντυπωσιακή αυτή επάνοδο του Πανεπιστημίου Πατρών, ορόσημο που αντικατοπτρίζει τις σημαντικές πρωτοβουλίες και μεταρρυθμίσεις που έλαβαν και θα συνεχίζουν να λαμβάνουν χώρα.

Το Πανεπιστήμιο Πατρών στη θέση 571 μεταξύ 12000 Πανεπιστημίων στο κόσμο και 4ο στην Ελλάδα

Σχετική ανακοίνωση

Ανακοινώθηκε η κατάταξη Πανεπιστημίων «Webometrics Ranking of World Universities», η οποία καταρτίζεται από τη Cybermetrics (CCHS), μια μονάδα του Ισπανικού Εθνικού Κέντρου Ερευνών (Spanish National Research Council – CSIC), που αποτελεί και το κύριο ερευνητικό ίδρυμα της Ισπανίας. Η συγκεκριμένη κατάταξη περιλαμβάνει περίπου 12.000 Πανεπιστήμια παγκοσμίως και προκυπτει μετά από την εξέταση 31.000 Πανεπιστήμιων από 200 χώρες βάσει της παρουσίας τους στο διαδίκτυο και την απήχηση του ερευνητικού τους έργου. Ανάμεσα σε αυτά, βρίσκονται συνολικά 66 Ελληνικά πανεπιστήμια, δημόσιοι οργανισμοί εκπαίδευσης, αλλά και κολλέγια και ιδιωτικοί φορείς κατάρτισης.

Το Πανεπιστήμιο Πατρών έλαβε το International Diamond Prize for Excellence in Quality 2023

Το Πανεπιστήμιο Πατρών βραβεύτηκε από την European Society for Quality Research με το International Diamond Prize for Excellence in Quality 2023 in the Diamond Category, ως ένδειξη αναγνώρισης του συνόλου των πρωτοβουλιών του Πανεπιστημίου Πατρών σε στρατηγικές ποιοτικής διαχείρισης σε όλα τα επίπεδα λειτουργίας του Ιδρύματος. Η τελετή βράβευσης έλαβε χώρα την Κυριακή 9 Ιουλίου 2023 στις Βρυξέλλες.

Το Πανεπιστήμιο Πατρών στη θέση 791-800 μεταξύ 2963 ιδρυμάτων στον κόσμο στην QS World University Rankings

Σχετική ανακοίνωση

Μετά από αξιολόγηση συνολικά 2963 ιδρυμάτων, το Πανεπιστήμιο Πατρών κατατάχθηκε στη θέση 791-800 παγκοσμίως και την πέμπτη θέση σε εθνικό επίπεδο. Η εν λόγω σειρά κατάταξης διαμορφώνεται βάσει συγκεκριμένης μεθοδολογίας, αλλά είναι σημαντικό να υπογραμμιστεί ότι το Πανεπιστήμιο Πατρών επέδειξε πολύ καλή επίδοση στον δείκτη της βιωσιμότητας και στο ποσοστό αλλοδαπών φοιτητών που φοιτούν στο Πανεπιστήμιο.

Βράβευση της Αναστασίας – Μαρίας Μόσχοβη απόφοιτης του Πανεπιστημίου Πατρών

Η Δρ. Αναστασία-Μαρία Μόσχοβη είναι απόφοιτη του Τμήματος Επιστήμης των Υλικών του Πανεπιστημίου Πατρών και κάτοχος διδακτορικού τίτλου από το Τμήμα Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών. Εργάζεται ως επικεφαλής του Τμήματος Έρευνας & Καινοτομίας της εταιρείας Μονόλιθος και ανακηρύχθηκε ως 2023 “Woman in Energy” λαμβάνοντας το αντίστοιχο βραβείο από την Ευρωπαϊκή Ένωση (European Sustainable Energy Awards – EUSEW) https://sustainable-energy-week.ec.europa.eu/awards/eusew-2023-awards-winners_enΟι υποψήφιες για το βραβείο θα έπρεπε να ανακαλύψουν τρόπους απεξάρτησης της ευρωπαϊκής οικονομίας από «κρίσιμα υλικά» τα οποία προέρχονται από Τρίτες χώρες. Η υποψηφιότητα της κ. Μόσχοβη αφορούσε σε μια πρωτοποριακή μέθοδο που ανακάλυψε στην εταιρείας ανακύκλωσης Μονόλιθος σύμφωνα με την οποία προβλέπεται η ανάκτηση πολύτιμων μετάλλων, όπως πλατίνα, ρόδιο και παλλάδιο από κελιά καυσίμου και άλλες συσκευές καύσης που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ενέργειας από υδρογόνο.

Το Πανεπιστήμιο Πατρών στη θέση 824 μεταξύ 20531 ιδρυμάτων στον κόσμο

Σχετική ανακοίνωση

Το Πανεπιστήμιο Πατρών κατέλαβε την 824η  θέση παγκοσμίως και την 6η θέση σε εθνικό επίπεδο. Η εν λόγω λίστα κατάταξης δεν βασίζεται στην κατάθεση δεδομένων από τα υπό αξιολόγηση ιδρύματα αλλά από δεδομένα που συλλέγονται απευθείας από τους αξιολογητές χρησιμοποιώντας εξωτερικές πηγές. Το Κέντρο Παγκόσμιας Κατάταξης Πανεπιστημίων CWUR αξιολογεί την ποιότητα της εκπαίδευσης των φοιτητών, την επαγγελματική τους επιτυχία, το κύρος των μελών ΔΕΠ και την ποιότητα της έρευνάς τους.

Επίτιμος Διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο της Αρμενίας ο Σωτήριος Μπασκούτας

Επίτιμος διδάκτορας του πανεπιστημίου της Αρμενίας Russian-Armenian, αναγορεύθηκε ο καθηγητής του Τμήματος Επιστήμης των Υλικών του Πανεπιστημίου Πατρών, Σωτήρης Μπασκούτας. Η διάκριση οφείλεται στην ιδιαίτερα σημαντική συνεισφορά του στις Νανο-επιστήμες καθώς και στην πολύτιμη βοήθειά του στην ενδυνάμωση της ερευνητικής δραστηριότητας του Russian-Armenian University στην επιστημονική περιοχή των νανουλικών μέσω κοινών ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

Τιμητική βράβευση της Μονάδας Επεμβατικής Ακτινολογίας του Κλινικού Εργαστηρίου Ακτινολογίας του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών

Η Μονάδα Επεμβατικής Ακτινολογίας του Κλινικού Εργαστηρίου Ακτινολογίας του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών τιμήθηκε, για το κλινικό και επιστημονικό της έργο και την υψηλή ποιότητα των υπηρεσιών υγείας που παρέχει στους ασθενείς, από το Υπουργείο Υγείας. Η τιμητική βράβευση έλαβε χώρα την Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2023 σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο παρουσία του Πρωθυπουργού κ. Κ. Μητσοτάκη. 

Βραβείο καλύτερης εργασίας για την εργασία “Ανάλυση επιδόσεων του MIMO με χρήση μηχανικής μάθησης στο 5G”

“Ανάλυση επιδόσεων του MIMO με χρήση μηχανικής μάθησης στο 5G”
Χ. ΜΠΟΥΡΑΣ, Ι. ΠΡΟΚΟΠΙΟΥ, Α. ΓΚΑΜΑΣ, Β. ΚΟΚΚΙΝΟΣ
18ο διεθνές Συνέδριο για την Ασύρματη και Κινητή Τηλεπικοινωνία (ICWMC 2022), Βενετία-Ιταλία, 22 – 26 Μάϊου, 2022

Βραβείο καλύτερης εργασίας για την εργασία “Κατανομή πόρων σε δίκτυα 5G και πέρα από αυτά για συστήματα Mu – MIMO”

“Κατανομή πόρων σε δίκτυα 5G και πέρα από αυτά για συστήματα Mu – MIMO”
E. BARRI, Χ. ΜΠΟΥΡΑΣ, Α. ΓΚΑΜΑΣ, Β. ΚΟΚΚΙΝΟΣ, Α. ΚΟΥΚΟΥΒΕΛΑ
21ο διεθνές Συνέδριο για τα δίκτυα, (ICN 2022), Βαρκελώνη, Ισπανία 24 – 28 Απριλίου, 2022

Ο Καθηγητής του Τμήματος Χημικών Μηχανικών Σπυρίδων Πανδής παρέλαβε το βραβείο Nikolai Albertovich Fuchs Memorial Award 2022

Σχετικός σύνδεσμος: https://www.chemeng.upatras.gr/el/announces/2145

Ο Σπύρος Πανδής, Καθηγητής του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών και Συνεργαζόμενο μέλος στο ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ, έλαβε το βραβείο Nikolai Albertovich Fuchs Award 2022 για τη συμβολή του στην κατανόηση του σχηματισμού και της συμπεριφοράς του atmospheric aerosol. Το Βραβείο Fuchs Memorial Award αναγνωρίζει κι επιβραβεύει εξαιρετικές και πρωτότυπες εργασίες στην επιστήμη και τεχνολογία των aerosols ενώ θεωρείται η υψηλότερη τιμή για τους ερευνητές του κλάδου. Παρουσιάζεται κάθε τέσσερα χρόνια. Tο βραβείο έχει καθιερωθεί προς τιμήν του αείμνηστου καθηγητή Nikolai Albertovich Fuchs, τον σπουδαίο Ρώσο επιστήμονα που θεωρείται από πολλούς ως ο «πατέρας της επιστήμης των αερολυμάτων» και οι βραβεύσεις πραγματοποιούνται κάθε τέσσερα χρόνια στο International Aerosol Conference.

Εκτελεστική Επιτροπή του BSUN

Σχετικός σύνδεσμος: https://bsun.org/pages/members/members.php

Ο Καθηγητής Χρήστος Ι. Μπούρας, Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, επελέγη μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Black Sea Universities Network (BSUN) Executive Board.

“Πρόσωπα της Χρονιάς” 2022

Σχετικός σύνδεσμος: https://www.prosopaxronias.gr/candidates-2022/timis-eneken-2022/panepistimio-patron/

Στον ετήσιο διαγωνισμό της εφημερίδας “Πελοπόννησος”, ο Πρύτανης Χρήστος Μπούρας και όλα τα μέλη της Πρυτανικής Αρχής του Πανεπιστημίου Πατρών ανακηρύχθηκαν “Πρόσωπα της Χρονιάς – Τιμής ένεκεν” για το έτος 2022.

“Πρόσωπο της Χρονιάς” 2022

Σχετικός σύνδεσμος: https://www.prosopaxronias.gr/candidates-2022/timis-eneken-2022/nikos-karamanos/

Στον ετήσιο διαγωνισμό της εφημερίδας “Πελοπόννησος”, ο καθηγητής του τμήματος Χημείας και πρώην αντιπρύτανης, Νίκος Καραμάνος ανακηρύχθηκε “Πρόσωπο της Χρονιάς – Τιμής ένεκεν” για το έτος 2022.

Ο Καθηγητής Δημήτρης Δαμάσκος αντεπιστέλλον μέλος του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου στο Βερολίνο

Σχετικό αρχείο (αρχείο PDF)

Ο Καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας – Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Δημήτρης Δαμάσκος, εξελέγη αντεπιστέλλον μέλος του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου στο Βερολίνο.

Βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας εις μνήμην Β. Ξανθόπουλου – Στ. Πνευματικού του Ιδρύματος Τεχνολογίας & Έρευνας

Στις 21 Δεκεμβρίου 2022, στην αίθουσα της παλαιάς Βουλής στην Αθήνα, η Α.Ε. η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου θα απονείμει το Βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας εις μνήμην των Βασίλη Ξανθόπουλου και Στέφανου Πνευματικού, στον Καθηγητή, κ. Λάμπρο Λιάβα του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ για το έτος 2022 και στον Ομότιμο Καθηγητή, κ. Μιχάλη Φαρδή του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πάτρας για το έτος 2021. Το έργο των τιμώμενων θα παρουσιάσουν η Καθηγήτρια ΕΚΠΑ, κα Μαρία Ευθυμίου και ο Ομότιμος Καθηγητής, κ. Θεοδόσης Τάσιος αντίστοιχα. Η επιλογή των βραβευόμενων γίνεται από επιτροπή διακεκριμένων ακαδημαϊκών δασκάλων, που αντιπροσωπεύουν όλες τις κύριες γνωστικές περιοχές της Επιστήμης. Ο κάθε βραβευόμενος, μετά την επιλογή του, γίνεται αυτόματα και μέλος της Επιτροπής.

Παγκόσμια επιτυχία της φοιτητικής ομάδας του τμήματος Χημικών Μηχανικών

Σχετική ανακοίνωση

Η φοιτητική ομάδα του τμήματος Χημικών Μηχανικών αποτελούμενη από τις φοιτήτριες Βαλεντίνη Βασιλείου, Ειρήνη Μίκου, Εριφύλη Μωραΐτη, Σοφία Σαβελώνα και Αγγελική Σούλου, έλαβε μέρος στον Ετήσιο Φοιτητικό Διαγωνισμό Chem-E-Car του Αμερικανικού Ινστιτούτου Χημικών Μηχανικών (AIChE 2022) στο Phoenix των ΗΠΑ. Στον διαγωνισμό συμμετείχαν 37 Πανεπιστήμια τα οποία προκρίθηκαν μετά από εσωτερικούς διαγωνισμούς Πολιτειών (ενώ η ομάδα μας από πανελλήνιο διαγωνισμό). Στόχος του διαγωνισμού είναι η κατασκευή ενός αυτοκινήτου σε μέγεθος κουτιού παπουτσιών το οποίο να κινείται από μια χημική αντίδραση και να διανύει δεδομένη απόσταση, η οποία γίνεται γνωστή στις ομάδες πριν την έναρξη του διαγωνισμού και να σταματά με ακρίβεια ξανά εξαιτίας μιας χημικής αντίδρασης. Η ομάδα που εκπροσώπησε το Πανεπιστήμιό μας είχε το όνομα Lamborgenius και κατέλαβε την τρίτη θέση σταματώντας μόλις 36 εκατοστά από την απόσταση του στόχου (ο οποίος ήταν τα 22 μέτρα). Η διαφορά της ομάδας μας από την πρώτη θέση που κατέλαβε το Πανεπιστήμιο του Toledo ήταν μόλις 6 εκατοστά. H ομάδα της Πάτρας έλαβε επίσης το βραβείο του καλύτερου ονόματος ομάδας για τον πρωτότυπο τίτλο LAMBORGENIUS.

Διάκριση της φοιτητικής ομάδας Patras_Medicine

Σχετική ανακοίνωση

Η φοιτητική ομάδα Patras_Medicine συμμετείχε στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Συνθετικής Βιολογίας “iGEM 2022” (International Genetically Engineered Machine), που διεξήχθη στο Παρίσι, 26-28 Οκτωβρίου 2022. Στον διαγωνισμό συμμετείχαν συνολικά 356 ομάδες από 42 χώρες και διακεκριμένα Πανεπιστήμια παγκοσμίως. Η φοιτητική ομάδα Patras_Medicine με την Εργασία της “syn-PNOIA – Redefining Lung Cancer Diagnosis” κατόπιν αξιολόγησης από Κριτική Επιτροπή 5 κριτών κατέκτησε τα παρακάτω στην κατηγορία Undergraduate:
1ο Βραβείο στην Κατηγορία “Diagnostics” (Best Diagnostics Project)
1ο Βραβείο καλύτερης ιστοσελίδας (Best Wiki Award)
Χρυσό Μετάλλιο (επίτευξη συγκεκριμένων στόχων του διαγωνισμού)

Σημαντική Διάκριση του Πανεπιστημίου Πατρών (QS STARS)

Σχετική ανακοίνωση

Το Πανεπιστήμιο Πατρών είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει ότι κατόπιν συμμετοχής του στο πρόγραμμα QS Stars της εταιρείας QS Quacquarelli Symonds Ltd, γνωστής για το QS Rakings (Top Universities), έλαβε τη διάκριση των τεσσάρων αστέρων στα πέντε. Με αυτή τη διάκριση το Πανεπιστήμιο Πατρών, το πρώτο ίδρυμα στην χώρα που αξιολογείται από διεθνή οίκο εγνωσμένης αξίας, αποδεικνύει άλλη μια φορά ότι αποτελεί έναν υψηλής ποιότητας εκπαιδευτικό και ερευνητικό πυλώνα για την χώρα μας.

Πρωτιά για την ομάδα του Τμήματος Χημικών Μηχανικών στον Πανελλήνιο διαγωνισμό Chem-E-Car

Σχετική ανακοίνωση

Τον Ιούνιο 2022, ολοκληρώθηκε με επιτυχία ο φοιτητικός διαγωνισμός CHEM-E-CAR στο πλαίσιο του 13ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Χημικής Μηχανικής (13ο ΠΕΣΧΜ). Ο διαγωνισμός ο οποίος διεξάγεται υπό την αιγίδα του Αμερικάνικου Ινστιτούτου Χημικής Μηχανικής – American Institute of Chemical Engineers (AIChE) απευθύνεται σε προπτυχιακούς φοιτητές Σχολών Χημικής Μηχανικής και συγκεντρώνει συμμετοχές απ’ όλον τον κόσμο όπου οι ομάδες πρέπει να σχεδιάσουν ένα μικρό ομοίωμα αυτοκινήτου το οποίο να κινείται με χημική ενέργεια με καινοτόμα τεχνολογία, άλλη από τις καθιερωμένες όπως της εσωτερικής καύσης ή των εμπορικά διαθέσιμων μπαταριών, αλλά και να διαθέτει μηχανισμό πέδησης ο οποίος να ενεργοποιείται από μια χημική διεργασία. Πρωταθλήτρια ομάδα αναδείχθηκε η ομάδα από το Τμήμα Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών, αποτελούμενη από τις φοιτήτριες: Αγγελική Σούλου, αρχηγός της ομάδας, Σοφία Σαβελώνα, Εριφύλη Μωραΐτη, Βαλεντίνη Βασιλείου, Ειρήνη Μίκου. Η ομάδα του Τμήματος Χημικών Μηχανικών εργάστηκε υπό την καθοδήγηση των μελών ΔΕΠ κκ. Δημήτρη Κουζούδη, Γεώργιο Πασπαράκη, και Αλέξανδρο Κατσαούνη.

Το Πανεπιστήμιο Πατρών προτάθηκε και έλαβε το «Quality Choice Prize Barcelona 2022»

Σχετικός σύνδεσμος: http://www.esqr.org/en/info/_convention

Το βραβείο διαχειρίζεται η «European Society for Quality Research» που εδρεύει στην Λοζάνη (Ελβετία), και απονέμεται σε επιλεγμένους Δημόσιους και Ιδιωτικούς φορείς από όλο τον κόσμο ως επιβράβευση των πρωτοβουλιών τους σε στρατηγικές ποιοτικής διαχείρισης. Το συγκεκριμένο βραβείο  αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για το ίδρυμά μας και αντικατοπτρίζει το εξαιρετικό έργο που επιτελεί το διδακτικό, ερευνητικό, τεχνικό και διοικητικό προσωπικό του ιδρύματος.

Το Πανεπιστήμιο Πατρών μεταξύ των τετρακοσίων καλύτερων ιδρυμάτων στον κόσμο και τρίτο στην Ελλάδα για το 2022

Σχετική ανακοίνωση

Τα αποτελέσματα της παγκόσμιας κατάταξης «Top Universities by Top Google Scholar Citations» της Webometric που ανακοινώθηκαν στις 26 Ιανουαρίου 2022 φέρουν το Πανεπιστήμιο Πατρών να καταλαμβάνει την 375η θέση στον κόσμο και την 3η στην Ελλάδα. Η συγκεκριμένη λίστα αξιολόγησης περιλαμβάνει περισσότερα από 5000 Πανεπιστήμια, μεταξύ των οποίων και 24 Ελληνικά. Η κατάταξη διαμορφώνεται με βάση τον αριθμό αναφορών (citations) που έχει λάβει το ερευνητικό έργο των καθηγητών και ερευνητών των Ιδρυμάτων. Η συλλογή των στοιχείων γίνεται μέσω της δημοφιλούς μηχανής αναζήτησης Google Scholar.

“Πρόσωπα της Χρονιάς” 2021

Σχετικός σύνδεσμος: https://www.prosopaxronias.gr/timis-eneken-2021-bouras

Στον ετήσιο διαγωνισμό της εφημερίδας “Πελοπόννησος”, ο Πρύτανης Χρήστος Μπούρας και όλα τα μέλη της Πρυτανικής Αρχής του Πανεπιστημίου Πατρών ανακηρύχθηκαν “Πρόσωπα της Χρονιάς – Τιμής ένεκεν” για το έτος 2021.

International Achievements Research Center: ο Χρήστος Μπούρας “Πρύτανης της Χρονιάς” για το 2021

Σχετικός σύνδεσμος: https://achievementscenter.com/Christos-Bouras

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Χρήστος Μπούρας ανακηρύσσεται “Πρύτανης της Χρονιάς” για το 2021 από τον διεθνή οργανισμό International Achievements Research Center.

International Achievements Research Center: το Πανεπιστήμιο Πατρών “Πανεπιστήμιο της Χρονιάς” για το 2021

Σχετικός σύνδεσμος: https://achievementscenter.com/University-of-Patras

To Πανεπιστήμιο Πατρών ανακηρύσσεται Πανεπιστήμιο της Χρονιάς για το 2021 στον τομέα Ηγεσίας και Διοίκησης από τον διεθνή οργανισμό International Achievements Research Center.

Το Πανεπιστήμιο Πατρών στην κατάταξη των πιο σπουδαίων επιστημόνων του κόσμου για το 2021

Σχετική ανακοίνωση

To υψηλής ποιότητας ερευνητικό έργο των επιστημόνων του Πανεπιστημίου Πατρών επιβεβαιώνεται από την επικαιροποιημένη βιβλιομετρική μελέτη των J. Baas, K. Boyack, J. P.A. Ioannidis (https://elsevier.digitalcommonsdata.com/datasets/btchxktzyw/3). Η μελέτη κατατάσσει τους επιστήμονες βάσει ενός σύνθετου βιβλιομετρικού δείκτη, ο οποίος βασίζεται σε επιμέρους δείκτες του συστήματος Scopus. Ο κατάλογος περιλαμβάνει τους κορυφαίους 100.000 ανεξαρτήτως επιστημονικού πεδίου, καθώς και όσους ανήκουν στο 2% του υπο-πεδίου στο οποίο δραστηριοποιούνται, συνολικά 186.000 άτομα. Μεταξύ αυτών, εμφανίζονται 829 διακεκριμένοι επιστήμονες με διεύθυνση ελληνικού πανεπιστημίου/ιδρύματος/φορέα, το 9.4% των οποίων έχουν διεύθυνση το Πανεπιστήμιο Πατρών.

Παγκόσμια Διάκριση του Ομότ. Καθηγ. του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών Δημ. Μπέσκου

Το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών ανακοινώνει με ιδιαίτερη χαρά και υπερηφάνεια ότι η Ακαδημία Μηχανικών της Κίνας (“Chinese Academy of Engineering”) εξέλεξε τον Ομότιμο Καθηγητή του Τμήματος Δημήτριο Μπέσκο ως Αλλοδαπό Μέλος της (“Foreign Member”). Η Ακαδημία Μηχανικών της Κίνας έχει ως μέλη της 970 Κινέζους επιστήμονες με δικαίωμα ψήφου και 120 αλλοδαπούς, χωρίς δικαίωμα ψήφου. Η Ακαδημία εκλέγει κάθε δύο έτη 20-30 μέλη της αλλοδαπής, εκ των οποίων 1-2 είναι Πολιτικοί Μηχανικοί. Η εκλογή του Καθηγητή Δ. Μπέσκου στην Ακαδημία Μηχανικών της Κίνας αποτελεί εξόχως τιμητική πράξη αναγνώρισης του σημαντικού αντικτύπου της έρευνάς του στην περιοχή της Μηχανικής, αλλά και της συμβολής του στην προώθηση της Ελληνο-Κινεζικής συνεργασίας στον επιστημονικό κλάδο των μηχανικών. Το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών συγχαίρει εγκαρδίως τον Ομότιμο Καθηγητή Δ. Μπέσκο και εκφράζει την απεριόριστη χαρά που έχει την τύχη να τον έχει ως μέλος του. Ο Καθηγητής Δ. Μπέσκος έχει συμβάλει καθοριστικά στην εμπέδωση κλίματος ερευνητικής αριστείας στο Τμήμα, και στην καταξίωσή του ως ενός εκ των καλυτέρων Τμημάτων Πολιτικών Μηχανικών παγκοσμίως.

Tο Πανεπιστήμιο Πατρών καθιερώνει Βραβείο Εξαίρετης Δημοσίευσης

Σχετική ανακοίνωση

Με πρωτοβουλία της πρυτανικής αρχής το Πανεπιστήμιο Πατρών καθιερώνει Βραβείο Εξαίρετης Δημοσίευσης “Παναγιώτης Κανελλόπουλος” προκειμένου να τονιστεί η πρωταρχική σημασία που δίνει το Πανεπιστήμιο Πατρών στην βασική και εφαρμοσμένη έρευνα και να αναγνωριστεί και επιβραβευθεί το κάθε εξαιρετικό ερευνητικό έργο που πραγματοποιείται στο Πανεπιστήμιο Πατρών.

Tο Πανεπιστήμιο Πατρών καθιερώνει Βραβείο Εξαίρετης Διδασκαλίας

Σχετική ανακοίνωση

Με πρωτοβουλία της πρυτανικής αρχής το Πανεπιστήμιο Πατρών καθιερώνει Βραβείο Εξαίρετης Διδασκαλίας “Ευάγγελος Παπανούτσος” προκειμένου να τονιστεί η πρωταρχική σημασία που δίνει το Πανεπιστήμιο Πατρών στην υψηλή ποιότητα της διδασκαλίας και να αναγνωριστούν εκείνα τα μέλη του, που υπηρετούν την διδασκαλία ως ιδανικό με ξεχωριστή ικανότητα και αφοσίωση.

Το Πανεπιστήμιο Πατρών στην κατάταξη των πιο σπουδαίων επιστημόνων του κόσμου για το 2020

Πενήντα πέντε (55) μέλη ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Πατρών περιλαμβάνονται στην κατάταξη των πιο σπουδαίων επιστημόνων του κόσμου “Data for updated science-wide author databases of standardized citation indicators” 2020 που δημοσιεύθηκε από ομάδα Καθηγητών του Stanford University της Αμερικής, με βάση τον αντίκτυπο του δημοσιευμένου έργου τους μέχρι το τέλος του 2019. Στις λίστες περιλαμβάνονται οι κορυφαίοι/κορυφαίες 100.000 επιστήμονες παγκοσμίως από όλα τα επιστημονικά πεδία, καθώς και το 2% των κορυφαίων επιστημόνων του επιστημονικού τους υποπεδίου, που έχουν δημοσιεύσει τουλάχιστον πέντε άρθρα. Η αξιολόγηση βασίστηκε στον αντίκτυπο του ερευνητικού τους έργου και συγκεκριμένα στις αναφορές που έχει λάβει σύμφωνα με τη βάση δεδομένων Scopus.

Το Πανεπιστήμιο Πατρών το πρώτο ελληνικό πανεπιστήμιο που λαμβάνει διαπίστευση από το IChemE

Σχετικός σύνδεσμος: https://www.icheme.org/about-us/press-releases/patras-becomes-first-greek-university-to-receive-icheme-accreditation/

Το Institution of Chemical Engineers (IChemE) απένειμε στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών (ChemEngUP) διεθνή πιστοποίηση για το Πρόγραμμα Προπτυχιακών Σπουδών του (2017). Το Πανεπιστήμιο Πατρών είναι το πρώτο πανεπιστήμιο στην Ελλάδα που λαμβάνει αυτή την αναγνώριση την οποία κατέχουν ήδη μερικά από τα κορυφαία ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης παγκοσμίως.

O Γεώργιος Δάσιος αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών

Σχετικός σύνδεσμος: http://www.academyofathens.gr/el/announcements/δελτία-τύπου/20180223-74

Η Ακαδημία Αθηνών εξέλεξε στην Ολομέλεια της 15ης Ιουνίου 2017 τον κ. Γεώργιο Δάσιο, ομότιμο καθηγητή Μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο Πατρών ως αντεπιστέλλον μέλος της στην προκηρυχθείσα έδρα στον κλάδο των Μαθηματικών με τίτλο «Εφαρμοσμένη Ανάλυση» στην Τάξη των Θετικών Επιστημών.

Ο Κωνσταντίνος Βαγενάς τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών

Σχετικός σύνδεσμος: http://www.academyofathens.gr/el/members/vayenas

Η Ακαδημία Αθηνών εξέλεξε στην Ολομέλεια της 4ης Ιουνίου 2010 τον Κωνσταντίνο Βαγενά, καθηγητή της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών, ως νέο τακτικό μέλος της στην έδρα των “Χημικών Επιστημών (Υπολογιστική, Θεωρητική και Πειραματική Χημεία)”.

Δείτε τις Διακρίσεις στις Ανακοινώσεις.