“Χρυσή” η ερευνητική φοιτητική ομάδα “Patras Medicine iGEM 2023” στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Συνθετικής Βιολογίας iGEM στο Παρίσι

Με το χρυσό μετάλλιο επέστρεψαν στην Ελλάδα τα μέλη της φοιτητικής ερευνητικής ομάδας “Patras Medicine iGEM 2023” από τον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Συνθετικής Βιολογίας iGEM που διεξήχθη στο Παρίσι στις 2-5 Νοεμβρίου. Η ομάδα αποτελείται από 10 προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές από τα τμήματα Φαρμακευτικής, Βιολογίας, Χημείας και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πατρών. Τα μέλη της ομάδας βραβεύτηκαν με το Χρυσό Μετάλλιο, ανάμεσα σε 400 ομάδες από 66 χώρες από όλο τον κόσμο διατηρώντας την παράδοση των διακρίσεων της ομάδας για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Μάλιστα, η ομάδα Patras Medicine iGEM 2023 είναι η μοναδική ελληνική ομάδα που βραβεύτηκε με Χρυσό Μετάλλιο στην κατηγορία “Undergraduate”.

Σκοπός του Παγκόσμιου Διαγωνισμού Συνθετικής Βιολογίας iGEM (international Genetically Engineered Machine) είναι η ανάδειξη καινοτόμων ιδεών για την επίλυση προβλημάτων της καθημερινότητας (υγεία, περιβάλλον, βιομηχανία κ.α) μέσω της Συνθετικής Βιολογίας. Η Συνθετική Βιολογία είναι ένας ταχέως εξελισσόμενος και καινοτόμος κλάδος που συνδυάζει τις επιστήμες της Βιολογίας και της Μηχανικής. Ο Διαγωνισμός iGEM ξεκίνησε το 2003 από το Massachucetts Institute of Technology (MIT) και πλέον διεξάγεται ετησίως από το iGEM Foundation.

Η ομάδα “Patras Medicine iGEM 2023” διαγωνίστηκε στο πεδίο “Therapeutics” και στην κατηγορία των “Undergraduate” και κατέλαβε το χρυσό μετάλλιο με το projectHerophilus: breaking the barriers against pancreatic cancer”. Το projectHerophilus” αφορά στην πρόταση μίας νέας θεραπευτικής προσέγγισης για τον παγκρεατικό καρκίνο αξιοποιώντας τα CARNK κύτταρα και τα επαγόμενα πολυδύναμα βλαστοκύτταρα τα οποία προέρχονται από σωματικά κύτταρα υγιών δοτών. Η ομάδα αποφάσισε να ασχοληθεί με την θεραπευτική αντιμετώπιση του παγκρεατικού καρκίνου γιατί ο συγκεκριμένος συμπαγής όγκος είναι ιδιαίτερα επιθετικός και μεταστατικός έχοντας την φτωχότερη πρόγνωση ανάμεσα σε όλους τους συμπαγείς όγκους με ποσοστό πενταετούς επιβίωσης μόλις 12%. Αξίζει να σημειωθεί πως η επιβίωση από καρκίνο στο πάγκρεας δεν έχει βελτιωθεί σημαντικά τα τελευταία 25 χρόνια. Η προτεινόμενη θεραπεία βασίζεται στην ενίσχυση των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος και συγκεκριμένα στην ενίσχυση των NK (Natural Killer) κυττάρων με την κατασκευή του CAR (Chimeric Antigen Receptor) υποδοχέα στην επιφάνεια αυτών με την βοήθεια των εργαλείων της Συνθετικής Βιολογίας. Τα CARNK κύτταρα στοχεύουν το αντιγόνο της μεσοθηλίνης στα παγκρεατικά κύτταρα. Η πρόσδεση των CARNK κυττάρων με την μεσοθηλίνη ενεργοποιεί την κυτταροτοξική δραστηριότητα των NK κυττάρων προκαλώντας ανοσοαπόκριση.

Τα πειράματα του project πραγματοποιήθηκαν σε εργαστήρια του τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και του Ινστιτούτου Κυτταρικών Θεραπειών στο ερευνητικό κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών.

Ταυτόχρονα, κατά την διάρκεια της χρονιάς τα μέλη της ομάδας οργάνωσαν πολλαπλές δράσεις προώθησης και διάδοσης της Συνθετικής Βιολογίας και την συμβολή της στην θεραπεία του καρκίνου. Πραγματοποιήθηκαν συμμετοχές σε επιστημονικά συνέδρια Ογκολογίας, επισκέψεις σε σχολεία, σε δημοτικές αρχές και κοινωνικές εκδηλώσεις. Μάλιστα η ομάδα δημιούργησε το δικό της παιδικό κόμικ με τίτλο “Γιατί το έσκασε το πάγκρεας;” με σκοπό την ευαισθητοποίηση και των μικρότερων ηλικιακών ομάδων.

Την προσπάθεια της ομάδας στήριξαν ως χορηγοί οι: Ελληνικό Αντικαρκινικό Ινστιτούτο, Lamda Laboratories, Πανεπιστήμιο Πατρών, Τράπεζα της Ελλάδος, Boehringer Ingelheim, Lavipharm, InSyBio, Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας και άλλοι.

Περισσότερες πληροφορίες για το project μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα της ομάδας: https://2023.igem.wiki/patras-med/

Περισσότερες πληροφορίες για την ανάλυση των κριτηρίων για την κατηγορία του χρυσού μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του iGEM: https://competition.igem.org/judging/medals

Tα social media της ομάδας στα οποία μπορείτε να ενημερωθείτε για την πορεία του project και της ομάδας:

Instagram: patras.med
Facebook: Patras Medicine
Twitter: @IgemMed
LinkedIn: Patras Medicine iGEM 2023

Τα μέλη της ομάδας Patras Medicine iGEM 2023 είναι τα εξής:

  • Αδαμαντία Ράπτη- 4ο έτος Φαρμακευτικής, Πανεπιστήμιο Πατρών
  • Αναστασία Θανοπούλου- 3ο έτος Χημείας, Πανεπιστήμιο Πατρών
  • Βλάσης Παναγιώτου- 5ο έτος Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής, Πανεπιστήμιο Πατρών
  • Ειρήνη Λιέπουρη- 3ο έτος Βιολογίας, Πανεπιστήμιο Πατρών
  • Ισιδώρα Λιέπουρη- 3ο έτος Φαρμακευτικής, Πανεπιστήμιο Πατρών
  • Μαρία Παπαμιχαήλ- 5ο έτος Φαρμακευτικής, Πανεπιστήμιο Πατρών
  • Νεφέλη Κώστα- 3ο έτος Βιολογίας, Πανεπιστήμιο Πατρών
  • Ορέστης Παγδάτογλου- 5ο έτος Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής, Πανεπιστήμιο Πατρών
  • Παρασκευή Τερζίδου- 5ο έτος Φαρμακευτικής, Πανεπιστήμιο Πατρών
  • Χρήστος Καλογερόπουλος- Μεταπτυχιακός φοιτητής στο τμήμα Χημείας, Πανεπιστήμιο Πατρών

IGEM   IGEM