Οι Δούλες του Ζαν Ζενέ από την Ομάδα Σημείο Μηδέν: διάτρητες ταυτότητες, διάτρητα σώματα, διάτρητος λόγος (Μέθοδος και πολιτικές ρεπερτορίου) | 16/03/2026

 Τη Δευτέρα 16 Μαρτίου, 15:00-18:00, ο σκηνοθέτης και ηθοποιός Σάββας Στρούμπος, ιδρυτής της Ομάδας Σημείο Μηδέν, θα πραγματοποιήσει διαδικτυακό masterclass-σεμινάριο με θέμα: «Οι Δούλες του Ζαν Ζενέ από την Ομάδα Σημείο Μηδέν: διάτρητες ταυτότητες, διάτρητα σώματα, διάτρητος λόγος (Μέθοδος και πολιτικές ρεπερτορίου)» στο πλαίσιο του μεταπτυχιακού σεμιναρίου «Ειδικές προσεγγίσεις στις Παραστατικές τέχνες Ι (Ιστορία και ανάλυση θεατρικής παράστασης)».

Το σεμινάριο θα είναι ανοικτό στην ακαδημαϊκή κοινότητα μέσω zoom εδώ.

__________________________

Ο Σάββας Στρούμπος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1979. Αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου (2002). Mε την υποτροφία Παξινού-Μινωτή του ΜΙΕΤ έκανε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Exeter της Αγγλίας (MA in Theatre Practice), με καθηγητή τον Phillip Zarrilli (2003). Από το 2003 συνεργάζεται σταθερά με το Θέατρο Άττις και τον Θεόδωρο Τερζόπουλο. Ως ηθοποιός συμμετείχε με το Θέατρο Άττις, στις παραστάσεις: Άμλετ, μια μαθητεία του Μπορίς Πάστερνακ (2003), Προμηθέας Δεσμώτης του Αισχύλου (2003), Επίγονοι του Αισχύλου (2004), Τρίπτυχο του Σάμουελ Μπέκετ (2004), Αίας η Τρέλλα – διασκευή της τραγωδίας του Σοφοκλή «Αίας» (2004), Τελευταία Μάσκα του Κώστα Λογαρά (2006), Πέρσες του Αισχύλου (2006), Η Κασσάνδρα απευθύνεται στους νεκρούς του Μάριου Ποντίκα (2007), Αίας η Τρέλλα – β’ εκδοχή (2008), Προμηθέας Δεσμώτης του Αισχύλου (2010), Τρωάδες του Ευριπίδη (2018), Ορέστεια του Αισχύλου (Παραγωγή του Εθνικού Θεάτρου της Ελλάδας – 2024)

Με την Oμάδα Σημείο Μηδέν σκηνοθέτησε τις παραστάσεις: Στη Σωφρονιστική Αποικία του Φραντς Κάφκα (2009), Όπως Σας Αρέσει του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ (2010), Οι Δίκαιοι του Αλμπέρ Καμύ (2011), Η Μεταμόρφωση του Φραντς Κάφκα (2012), Βόυτσεκ του Γκέοργκ Μπύχνερ  (2013 και 2014 β΄εκδοχή), Στη Σωφρονιστική Αποικία του Φραντς Κάφκα, σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Αθηνών (β’  εκδοχή – 2014), Εμείς του Γιεβγκιένι Ζαμιάτιν (2015), Η Αποστολή – ανάμνηση από μιαν επανάσταση του Χάινερ Μύλλερ (2016), Τρωάς του Δημήτρη Δημητριάδη (2017), Θραύσματα από τον Κάφκα του Γκιόργκι Κούρταγκ (2018), Περιμένοντας τον Γκοντό του Σάμιουελ Μπέκετ (2018), Αντιγόνη του Σοφοκλή (2019), Ευτυχισμένες Μέρες του Σάμιουελ Μπέκετ (2020), Αναφορά για μια Ακαδημία του Φραντς Κάφκα (2021), Πέρσες του Αισχύλου (2022), Όχι Εγώ του Σάμιουελ Μπέκετ, σε συμπαραγωγή με την Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ (2023), Για να τελειώνουμε με τη σφαγή του σώματος του Φελίξ Γκουατταρί (2023), Ο Γλάρος του Άντον Τσέχωφ (2023), Οι Δούλες του Ζαν Ζενέ (2024). Επίσης, σκηνοθέτησε τους Πέρσες του Αισχύλου (2023) στο Εθνικό Θέατρο της Ουγγαρίας στη Βουδαπέστη με ηθοποιούς και σπουδαστές του θεάτρου. Μετέφρασε τα έργα: Στη Σωφρονιστική Αποικία, Όπως Σας Αρέσει, Οι Δίκαιοι.

Ομάδα Σημείο Μηδέν: https://simeiomiden.gr/.

Τρέιλερ για τις Δούλες: https://youtu.be/fLxqV4Pe3es.

 

______________
Giorgos Sampatakakis

Professor of Theatre Studies: Drama and Performance
Department of Theatre Studies, University of Patras