Τα νέα του Πανεπιστημίου Πατρών

Τα νέα της εβδομάδας του Πανεπιστημίου Πατρών σε αρχείο  pdf

Προσεχείς εκδηλώσεις και δράσεις

——————————————————————————————————–

Πρόσκληση στην 9η Έκθεση Καινοτομίας & Μεταφοράς  Τεχνογνωσίας , Patras IQ – Patras Innovation Quest 2026|Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο Πανεπιστημίου Πατρών  |27.02.2026-01.03.2026 | Είσοδος ελεύθερη  

Με ιδιαίτερη χαρά και τιμή σας προσκαλούμε να συμμετάσχετε στο συνεδριακό πρόγραμμα της Patras IQ , ενός δυναμικού θεσμού που αναδεικνύει τη σύνδεση της έρευνας με την καινοτομία, την επιχειρηματικότητα και την κοινωνία.

Η φετινή διοργάνωση φιλοξενεί διακεκριμένους ομιλητές από τον χώρο της επιστήμης, της τεχνολογίας και της παραγωγής, παρουσιάζοντας σύγχρονες ερευνητικές εξελίξεις, καινοτόμες εφαρμογές και γόνιμους διαλόγους για το μέλλον της γνώσης. Το συνεδριακό πρόγραμμα αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία για:

-Επιστημονική ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων

-Διεπιστημονική δικτύωση και ανάπτυξη συνεργασιών

-Ανάδειξη ερευνητικών δράσεων και καλών πρακτικών

Παράλληλα, τα αξιόλογα εκθεσιακά περίπτερα προσφέρουν τη δυνατότητα άμεσης γνωριμίας με ερευνητικά έργα, τεχνολογικά επιτεύγματα και καινοτόμες πρωτοβουλίες που προέρχονται από πανεπιστημιακά ιδρύματα, ερευνητικά κέντρα και δυναμικές επιχειρήσεις.

Η παρουσία σας θα συμβάλει ουσιαστικά στον διάλογο, στη διάχυση της γνώσης και στη διαμόρφωση ενός ζωντανού οικοσυστήματος καινοτομίας.

Σας περιμένουμε να συναντηθούμε, να ανταλλάξουμε ιδέες και να εμπνευστούμε από τις προοπτικές που διαμορφώνουν το αύριο της έρευνας και της ανάπτυξης.

Το πρόγραμμα μπορείτε να εντοπίσετε στον παρακάτω σύνδεσμο: https://patrasiq.gr/programma-patrasiq-2026/

Πληροφορίες για τις συνεδρίες που διοργανώνονται από το Πανεπιστήμιο Πατρών μπορείτε να εντοπίσετε στον παρακάτω σύνδεσμο: https://www.upatras.gr/9i-patras-iq-27-2-26-1-3-26-synedries-pou-diorganonontai-apo-to-panepistimio-patron/

Πληροφορίες και επικοινωνία μέσω του συνδέσμου: https://patrasiq.gr/

 ——————————————————————————————————–

Βραδιές Μουσείου: Συνομιλώντας με τα «Ζώα» – 4η Συζήτηση: «Englishman in New York?» | 27.02.2026 , 17:00

Αναλυτικές πληροφορίες μπορείτε να εντοπίσετε στον παρακάτω σύνδεσμο: https://www.upatras.gr/vradies-mouseiou-synomilontas-me-ta-zoa-27-02-2026/

——————————————————————————————————–

Μπορεί η ακαδημαϊκή έρευνα να περάσει στην πράξη; Εμπειρίες και διδάγματα | 27.02.2026

Αναλυτικές πληροφορίες μπορείτε να εντοπίσετε στον παρακάτω σύνδεσμο: https://www.upatras.gr/borei-i-akadimaiki-erevna-na-perasei-stin-praxi-ebeiries-kai-didagmata-27-02-2026/

 ——————————————————————————————————–

Εγκαίνια του «Μουσείου Εκπαίδευσης» | 02.03.2026 , 18:30

Το Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και Κοινωνικής Εργασίας του Πανεπιστημίου Πατρών, στο πλαίσιο του εορτασμού των 40 χρόνων λειτουργίας του, ανακοινώνει με χαρά τα εγκαίνια του Μουσείου Εκπαίδευσης, τη Δευτέρα 2 Μαρτίου 2026 και ώρα 18:30, στον νέο του χώρο, στο Κτίριο της Κεντρικής Βιβλιοθήκης (Νότια Πτέρυγα, 1ος όροφος) του Πανεπιστημίου Πατρών.

Αναλυτικές πληροφορίες μπορείτε να εντοπίσετε στον παρακάτω σύνδεσμο:  https://www.upatras.gr/egkainia-mouseiou-ekpaidefsis-tepeke-panepistimiou-patron-02-03-2026/

——————————————————————————————————–

Βιωματικό Εργαστήριο: «Έμφυλη διακριτική μεταχείριση και παρενόχληση: Διασφαλίζοντας ισότιμη πρόσβαση σε ένα συμπεριληπτικό ακαδημαϊκό περιβάλλον» | 05.03.2026 , 12:00-14:00

Με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας (8 Μαρτίου) στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου με τίτλο: «ΥΕ1: Δράσεις ενδυνάμωσης και προώθησης της ισότητας στα ΑΕΙ με έμφαση στην ισότητα των φύλων Πανεπιστημίου Πατρών» της πράξης με τίτλο: «Δράσεις ενδυνάμωσης και προώθησης της ισότητας στα ΑΕΙ και υποστήριξη Κέντρου Ψυχολογικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης Πανεπιστημίου Πατρών, MIS 6018935» που συγχρηματοδοτείται από Ευρωπαϊκούς (ΕΚΤ) και Εθνικούς Πόρους στο πλαίσιο του Ε.Π. «Ανθρώπινο Δυναμικό και Κοινωνική Συνοχή 2021-2027», το Γραφείο Ισότητας και Καταπολέμησης των Διακρίσεων, σε συνεργασία και με την υποστήριξη της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων και Καταπολέμησης των Διακρίσεων του Πανεπιστημίου Πατρών, διοργανώνει την Πέμπτη 5 Μαρτίου 2026, ώρες 12:00–14:00, βιωματικό εργαστήριο με τίτλο «Έμφυλη διακριτική μεταχείριση και παρενόχληση: Διασφαλίζοντας ισότιμη πρόσβαση σε ένα συμπεριληπτικό ακαδημαϊκό περιβάλλον».

Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί δια ζώσης, στην αίθουσα σεμιναρίου στο ΚΕΔΙΜΑ.

Όσοι ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν μπορούν να κάνουν εγγραφή εδώ :

https://isotita.upatras.gr/registration-form/

Το εργαστήριο απευθύνεται σε όλους/ες τους/τις φοιτητές/τριες του Πανεπιστημίου Πατρών ανεξαρτήτως τμήματος φοίτησης ή επιπέδου σπουδών. Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων 35 άτομα.

Μετά το τέλος του σεμιναρίου θα σταλεί βεβαίωση παρακολούθησης. (Η βεβαίωση θα σταλεί μέσα σε διάστημα δύο μηνών από την ημερομηνία διεξαγωγής του σεμιναρίου).

Σκοπός του εργαστηρίου είναι η ενίσχυση της ισότιμης πρόσβασης όλων των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας σε ένα ασφαλές και χωρίς διακρίσεις περιβάλλον. Μέσα από την ενημέρωση, συζήτηση και πρακτική καθοδήγηση, επιδιώκεται η κατανόηση βασικών εννοιών που σχετίζονται με την έμφυλη διακριτική μεταχείριση και την παρενόχληση, η εξοικείωση με το ισχύον νομικό και θεσμικό πλαίσιο και η ενδυνάμωση των συμμετεχόντων/ουσών ώστε να αναγνωρίζουν, να υποστηρίζουν και να ενεργούν υπεύθυνα σε περιπτώσεις σχετικών περιστατικών.

Το εργαστήριο εστιάζει:

-Στην αποσαφήνιση βασικών εννοιών (διακριτική μεταχείριση, παρενόχληση λόγω ταυτότητας φύλου, χαρακτηριστικών φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού, σεξουαλική παρενόχληση  κ.α).

-Στην παρουσίαση του σχετικού νομικού και θεσμικού πλαισίου.
-Στην κατανόηση του πώς αντιδρούμε όταν ενημερωνόμαστε για περιστατικό διακριτικής ή παρενοχλητικής συμπεριφοράς.

-Στην ενημέρωση για τις διαδικασίες αναφοράς και πλαισίωσης περιστατικών, καθώς και για τις καλές πρακτικές υποστήριξης και διαχείρισης.

Το εργαστήριο έχει βιωματικό και ενημερωτικό χαρακτήρα, με στόχο την καλλιέργεια κουλτούρας σεβασμού, συμπερίληψης και θεσμικής υπευθυνότητας.

Την έναρξη του εργαστηρίου θα πραγματοποιήσει η Αντιπρύτανις Φοιτητικής Μέριμνας και Πολιτισμού κ. Ελένη Αλμπάνη, η οποία θα απευθύνει χαιρετισμό στους/στις συμμετέχοντες/ουσες.

Ομιλήτρια:

Βασιλική (Βάλια) Χαραλαμποπούλου, Δικηγόρος Αθηνών (ΑΜ ΔΣΑ 42006)

Κάτοχος ΜΔΕ «Φύλο, Κοινωνία, Πολιτική» – Πάντειο Πανεπιστήμιο

Για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία ή διευκρίνιση, μπορείτε να επικοινωνήσετε τηλεφωνικά στο 2610.962122 ή στέλνοντας email στο graf.isotita@upatras.gr .

——————————————————————————————————–

Εκδήλωση με τίτλο “Η Νευροβιολογία του Παιδικού Τραύματος” των ομάδων BiTUP και medsCAN του Πανεπιστημίου Πατρών | 06.03.2026, 17:00

Η εκδήλωση έχει τίτλο “Η Νευροβιολογία του Παιδικού Τραύματος!” και στόχος της είναι να παρουσιάσει με προσβάσιμο τρόπο στην επιστημονική ενημέρωση και ευαισθητοποίηση γύρω από το συγκεκριμένο αντικείμενο, μέσα από μια διεπιστημονική προσέγγιση των κλάδων της Βιολογίας και της Ιατρικής. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει σύντομες ομιλίες από καταξιωμένους ακαδημαϊκούς, ερευνητές και φοιτητές, συζήτηση με το κοινό και παραδείγματα από σύγχρονη έρευνα. H εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 6/3/2026 στο Αμφιθέατρο ΑΘΕ1 της Σχολής Θετικών Επιστημών και ώρα 5:00 μ.μ.

Η εκδήλωση διοργανώνεται από την ομάδα BiTUP, μη κυβερνητικής μη κερδοσκοπικής φοιτητικής ομάδας του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και την medsCAN, του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών.

——————————————————————————————————–

«Αντίλαλοι Μνήμης» από την Ομάδα Χοροθεάτρου του Πανεπιστημίου Πατρών «Ορμήτες»  | 13, 14 & 15.03.2026 , 21:00

Πόσο μας ορίζει η μνήμη; Και τι απομένει όταν αρχίζει να χάνεται; H performance χοροθεάτρου «Αντίλαλοι Μνήμης» εστιάζει στη μνήμη ως προσωπικό και συλλογικό αποτύπωμα: στις αναμνήσεις που μας συγκροτούν, στις απώλειες που μας τραυματίζουν και στις σιωπές που κληρονομούμε χωρίς να τις έχουμε ζήσει. Σώματα σε διαρκή κίνηση αναμετρώνται με τη φθορά της μνήμης, τη λήθη και το βάρος του βιώματος. Πλαστικά καφάσια λειτουργούν ως φορείς μνήμης, δοχεία εμπειριών, θραυσμάτων, φορτίων. Οι ερμηνευτές αυτοσχεδιάζουν μαζί τους, τα μετακινούν, τα κουβαλούν, όπως κουβαλά κανείς το παρελθόν του. Παράλληλα λευκές κορνίζες σχηματίζουν ένα αόρατο πλαίσιο εγκλωβισμού, μια φυλακή μνήμης. Κάθε είσοδος μέσα στο πλαίσιο συνεπάγεται μια απώλεια‧ μια μνήμη διαγράφεται, αλλοιώνεται, σβήνει.

Οι «Αντίλαλοι Μνήμης» δεν αφηγούνται μια γραμμική ιστορία. Δημιουργούν ένα πεδίο όπου η κίνηση, το αντικείμενο και η σιωπή συνυπάρχουν αναδεικνύοντας το ερώτημα: Είμαστε οι αναμνήσεις μας ή το κενό που δημιουργεί η λησμονιά τους;

Σκηνοθεσία: Κατερίνα Ηλιοπούλου

Τηλ. Κρατήσεων 6982223804 ,6948398134

——————————————————————————————————–

Διεθνές Συνέδριο από το MaHep | 27-29.11.2026

Το Διαπανεπιστημιακό Διατμηματικό ΠΜΣ “Πολιτική Ανώτατης Εκπαίδευσης: Θεωρία και Πράξη” (MaHep)
γιορτάζει τα δέκα χρόνια του και διοργανώνει μεγάλο διεθνές συνέδριο, στην Πάτρα, από 27-29/11/2026 σε συνεργασία με διεθνείς οργανώσεις.

Με βάση τις κατευθύνσεις του περιλαμβάνει δύο συνεδριακούς άξονες:
α. ανώτατη εκπαίδευση, και
β. εκπαίδευση εκπαιδευτικών.

Για περισσότερες πληροφορίες εδώ:  https://mahep2026.org
——————————————————————————————————–

 Τα νέα της εβδομάδας που ολοκληρώνεται

——————————————————————————————————–

Επίσκεψη του Πρέσβη της Ισπανίας στην Ελλάδα, κ. Jorge Domecq καθώς και του Επίτιμου Πρόξενου της Ισπανίας στην Πάτρα, κ. Φοίβου Γατόπουλου, στον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών, Καθ. Χ. Μπούρα

Την Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2026, πραγματοποιήθηκε εθιμοτυπική επίσκεψη του Πρέσβη της Ισπανίας στην Ελλάδα, κ. Jorge Domecq καθώς και του Επίτιμου Πρόξενου της Ισπανίας στην Πάτρα, κ. Φοίβου Γατόπουλου, στον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών, Καθ. Χ. Μπούρα.

Στη συνάντηση, εκτός των παραπάνω, παρευρέθηκαν ο Αντιπρύτανης Στρατηγικής Διεθνοποίησης και Εξωστρέφειας, Καθ. Διονύσιος Μαντζαβίνος, ο Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Θεμάτων και Οικονομικών, Καθ. Ιωάννης Βενέτης καθώς και η Αντιπρύτανις Φοιτητικής Μέριμνας και Πολιτισμού, Αναπλ. Καθ. Ελένη Αλμπάνη.

Μεταξύ των δυο μερών αναπτύχθηκε γόνιμος διάλογος για θέματα συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Πατρών και Πανεπιστημίων της Ισπανίας, ενώ έγινε ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων.

——————————————————————————————————–

Χρήσιμες πληροφορίες και ανακοινώσεις

——————————————————————————————————-

Επώνυμη έδρα προσφορά του κ. Θ. Στεφανόπουλου

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, Καθ. Χ. Μπούρας ανακοίνωσε πρόσφατα ότι η Σύγκλητος και το Συμβούλιο Διοίκησης του Πανεπιστημίου Πατρών, εκφράζουν τις θερμές ευχαριστίες τους για την κάλυψη της δαπάνης λειτουργίας μίας (1) Επώνυμης Έδρας στο Πανεπιστήμιο Πατρών για πέντε (5) έτη με ποσό 40.000€ κατ’ έτος στη γνωστική περιοχή της Τεχνητής Νοημοσύνης (Artificial Intelligence), από τον κ. Αθανάσιο Στεφανόπουλο.  Η υποστήριξή του είναι πολύτιμη και βοηθά καθοριστικά στην επίτευξη των διδακτικών και ερευνητικών στόχων του Ιδρύματος μας. Επίσης, ο Πρύτανης επιθυμεί να ευχαριστήσει προσωπικά τον Ομότιμο Καθηγητή και πρώην Πρύτανη κ. Σ. Κουμπιά και την Ομότιμη Καθηγήτρια κ. Α. Ράλλη για τη στήριξη και τη βοήθεια τους σε αυτή την προσπάθεια.

——————————————————————————————————-

Διεθνής αναγνώριση για την Καθηγήτρια του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Πατρών, κ. Χρυσής Καραπαναγιώτη

Αναλυτικές πληροφορίες μπορείτε να εντοπίσετε στον παρακάτω σύνδεσμο: https://www.upatras.gr/diethnis-anagnorisi-gia-tin-kath-tou-tmimatos-chimeias-k-chrysis-karapanagioti/

——————————————————————————————————-

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για επιλογή ενός (1) υποψηφίου για χορήγηση υποτροφίας από το πρόγραμμα Clinical Science Scholars Program (CCS): Semmelweis University (Βουδαπέστη, Ουγγαρία) σε συνεργασία με την Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Harvard

Αναλυτικές πληροφορίες μπορείτε να εντοπίσετε στον παρακάτω σύνδεσμο:  https://www.upatras.gr/prosklisi-ekdilosis-endiaferontos-gia-epilogi-enos-1-ypopsifiou-gia-chorigisi-ypotrofias-apo-to-programma-clinical-science-scholars-program-ccs-semmelweis-university-voudapesti-oungaria-se-syn/

 ——————————————————————————————————-

Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για εισαγωγή Μεταπτυχιακών Φοιτητών στο ΠΜΣ του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών με τίτλο ¨Καινοτόμος και Αειφόρος Επιχειρηματικότητα¨ για το ακαδημαϊκό έτος 2026-2027

Αναλυτικές πληροφορίες μπορείτε να εντοπίσετε στον παρακάτω σύνδεσμο: https://www.upatras.gr/prosklisi-ekdilosis-endiaferontos-gia-eisagogi-metaptychiakon-foititon-sto-pms-tou-tmimatos-oikonomikon-epistimon-me-titlo-%c2%a8kainotomos-kai-aeiforos-epicheirimatikotita%c2%a8-gia-to-akadimaiko-et/

——————————————————————————————————-

Εκδηλώσεις στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο

 

Περισσότερα:   https://confer.upatras.gr/  – https://confer.upatras.gr/events/

 

 

 Από το Γραφείο Επικοινωνίας Τύπου