Πρόγραμμα Ρομά – Εκδήλωση Βιβλιοπαρουσίαση, 08/02/2023

Το Πρόγραμμα ΕΣΠΑ «Υποστηρικτικές παρεμβάσεις σε κοινότητες ΡΟΜΑ για την ενίσχυση της πρόσβασης και μείωση της εγκατάλειψης της εκπαίδευσης από παιδιά και εφήβους στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας» θα υλοποιήσει εκδήλωση με τίτλο: «Λόγοι Ρομά και μη Ρομά συγγραφέων: Από την πραγματικότητα στη μυθοπλασία και πάλι πίσω…».

Η εκδήλωση θα διεξαχθεί την Τετάρτη, 8 Φεβρουαρίου 2023, ώρα 18.00, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών και απευθύνεται προς τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας (Στελέχη, Διευθυντές, Εκπαιδευτικούς, Κοινότητες Ρομά, συνεργαζόμενους φορείς κλπ).

Σκοπός της εκδήλωσης είναι η διάχυση των στόχων και των παρεμβάσεων του προγράμματος προς τον εκπαιδευτικό κόσμο και την τοπική κοινωνία.
Κεντρικοί άξονες του προγράμματος είναι:

  • Η ενίσχυση της φοίτησης των μαθητών Ρομά/ εφήβων & ενηλίκων Ρομά.
  • Η Ψυχοκοινωνική στήριξη μαθητών, γονέων & εκπαιδευτικών.
  • Οι δράσεις δημιουργικής απασχόλησης & εμψύχωσης.
  • Η σύνδεση σχολείου οικογένειας και τοπικής κοινωνίας/Διαμεσολάβηση.
  • Οι επιμορφώσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας.
  • Η ευαισθητοποίηση σε θέματα ένταξης/Σχολές Γονέων Ρομά.

Μέσα από την δραματοποίηση διηγημάτων με συμμετοχή μαθητών/ριών & την παρουσίαση των βιβλίων «Ρομανό Τσουρουπέ» του Β. Χριστόπουλου και «Γκογκί» των Ν. Μπατζαλή και Κων/νου Χηνά, η εκδήλωση θα επιχειρήσει να αναδείξει αθέατες πλευρές της ζωής τους, τη δική τους οπτική σε διάφορα ζητήματα, αλλά και να φωτίσει σχέσεις, στερεότυπα που αναπαράγονται και τον κοινωνικό αποκλεισμό σε συνάρτηση με την επιτυχή ή μη φοίτηση στο σχολείο. Παράλληλα, μέσω της μουσικής, με ρόμικα τραγούδια, θα ακουστεί ένα δείγμα της ανεξάντλητης μουσικής παράδοσης των Ρομά.

Σας περιμένουμε σε μια δημιουργική συνάντηση, σε έναν κοινό διάλογο, λογοτεχνικό, θεατρικό, μουσικό!

Το έργο «Υποστηρικτικές παρεμβάσεις σε κοινότητες ΡΟΜΑ για την ενίσχυση της πρόσβασης και μείωση της εγκατάλειψης της εκπαίδευσης από παιδιά και εφήβους στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας» υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους.

____________
Ο Επιστημονικά Υπεύθυνος
Γιώργος Νικολάου
Καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών