Δελτίο Τύπου

Δεν θα υπάρξουν εισακτέοι στα τέσσερα Τμήματα σε Ηλεία και Αιτωλοακαρνανία

Νέο status διαμορφώνεται για τα ΑΕΙ σύμφωνα με την απόφαση του Υπ. Παιδείας σε σχέση με την μείωση των εισακτέων, αφού μειώνονται κατά 555  οι  θέσεις σε σύγκριση  με τον περσινό χρόνο, μεταφέρονται  1.040 θέσεις από τα κεντρικά  ΑΕΙ σε τρία ακριτικά Πανεπιστήμια, ενώ το Πανεπιστήμιο Πατρών κατέχει την πρωτιά στη μείωση του αριθμού εισακτέων  με -7,37% (από 7.020 πέρσι, φέτος οι θέσεις μειώνονται στις 6.283), λόγω της μηδενικής εισαγωγής στα  τέσσερα προαναφερθέντα Τμήματα.

Συνάντηση  Πρυτάνεως Καθηγητή Χ. Μπούρα και Αντιπρυτάνεως Καθηγητή Μ. Μαραγκού  του  Πανεπιστημίου Πατρών με αντιπροσωπία της  Π.ΟΜ.Α.μεΑ Δ.Ε. & Ν.Ι.Ν

Την Πέμπτη 6 Μαΐου 2021 πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Πρυτάνεως του Πανεπιστημίου Πατρών  Καθηγητή Χρήστου Μπούρα  και του Αντιπρυτάνεως Φοιτητικής Μέριμνας Καθηγητή Μάρκου Μαραγκού, με αντιπροσωπία μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της  Περιφερειακής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Δυτικής Ελλάδας & Νοτίων Ιονίων Νήσων (Π.ΟΜ.Α.μεΑ Δ.Ε. & Ν.Ι.Ν.). Στη συνάντηση που διεξήχθη σε θετικό κλίμα επετεύχθη εποικοδομητικός διάλογος με ανταλλαγή  απόψεων στο πλαίσιο επέκτασης των δράσεων μιας ουσιαστικής  συνεργασίας. Τέλος, επισημάνθηκε  η αναγκαιότητα σταθερής και στενής συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Πατρών και της Περιφερειακής Ομοσπονδίας με σκοπό, την ανάδειξη και  έγκαιρη αντιμετώπιση των ζητημάτων που απασχολούν τους φοιτητές με αναπηρία καθώς και την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της πανεπιστημιακής κοινότητας σε θέματα των ατόμων με αναπηρία, των  χρονίως πασχόντων και των οικογενειών τους.

Αποτελέσματα πρόσκλησης 2020 στο Πρόγραμμα «Βιομηχανικά Διδακτορικά UPatras IQ»

Στο πλαίσιο της Patras IQ, το Πανεπιστήμιο Πατρών αποφάσισε να θεσπίσει το «Πρόγραμμα Βιομηχανικά Διδακτορικά UPatras IQ». Το πρόγραμμα αυτό υποστηρίζει 4ετή διδακτορικά προγράμματα βιομηχανικού προσανατολισμού, ως αποτέλεσμα συνεργασίας του Πανεπιστημίου Πατρών, μιας ιδιωτικής επιχείρησης/βιομηχανίας εγκατεστημένης στην Ελλάδα και ενός υποτρόφου υποψηφίου διδάκτορα. Στόχος του προγράμματος είναι η δημιουργία ισχυρών και γόνιμων δεσμών ανάμεσα στον ακαδημαϊκό και τον βιομηχανικό χώρο με πολλαπλασιαστικά οφέλη για όλους τους συνεργαζόμενους φορείς. Το φθινόπωρο του 2020 ανακοινώθηκε η 1η προκήρυξη του προγράμματος «Βιομηχανικά Διδακτορικά UPatras IQ» με σκοπό να χρηματοδοτηθούν συνολικά 6 προτάσεις από όλες τις Σχολές του Πανεπιστημίου Πατρών συνολικής χρηματοδότησης 240.000 ευρώ (120.000 € από ιδίους πόρους & 120.000 από τις συνεργαζόμενες επιχειρήσεις/βιομηχανίες). Με τη λήξη της προθεσμίας, στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του προγράμματος, υποβλήθηκαν 14 προτάσεις από 3 Σχολές του Πανεπιστήμιου Πατρών και συγκεκριμένα 11 προτάσεις από την Πολυτεχνική Σχολή, 2 προτάσεις από τη Σχολή Θετικών Επιστημών και 1 πρόταση από τη Σχολή Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης Επιχειρήσεων. Σύμφωνα με τον Κανονισμό/Διαδικασία κρίσης των υποβληθεισών προτάσεων του προγράμματος «Βιομηχανικά Διδακτορικά UPatras IQ» (αρ. Συνεδρ. Ε.Ε. 738/01-12-2020), οι κριτές των προτάσεων αντλήθηκαν από το σύστημα Μητρώου ΑΠΕΛΛΑ και δεν αποτελούν μέλη ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Πατρών και κάθε πρόταση αξιολογήθηκε από δύο κριτές του ίδιου γνωστικού αντικειμένου. Αποφασίστηκε η χρηματοδότηση συνολικά έξι (6) προτάσεων, ως εξής: 4 προτάσεις για τη Πολυτεχνική Σχολή, 1 πρόταση για την Σχολή Θετικών Επιστημών και 1 πρόταση για τη Σχολή Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης. Το Πανεπιστήμιο Πατρών θα ήθελε να ευχαριστήσει όλους τους συμμετέχοντες στην παρούσα πρόσκληση για τη συμμετοχή τους στο νέο εγχείρημα του Ιδρύματος και να τους συγχαρεί για την υψηλή ποιότητα των προτάσεων που υπέβαλαν. Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα «Βιομηχανικά Διδακτορικά UPatras IQ» μπορείτε να δείτε στον ιστότοπο του προγράμματος.

Εορτασμός της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2021  από το MEΤ  – Τετάρτη  19 Μαΐου 2021

Την Τετάρτη 19 Μάϊου 2021 και ώρα  19.00, στο πλαίσιο του Εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2021 «Το μέλλον των Μουσείων: αναστοχασμός και επανεκκίνηση», το Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας, διοργανώνει  διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα: «Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας: με το βλέμμα στο μέλλον!», στην πλατφόρμα zoom, στη διεύθυνση: https://upatras-gr.zoom.us/j/98760303627. Θα μεταδοθεί επίσης μέσα από το facebook και το Youtube. Η εκδήλωση θα αρχίσει με χαιρετισμούς και θα μιλήσουν οι: Τέτη Χατζηνικολάου, Πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων ICOM και Επίτιμη Διευθύντρια ΥΠΠΟΑ, με θέμα: «Το μέλλον των Μουσείων: αναστοχασμός και επανεκκίνηση», ο Γιάννης Γαροφαλάκης, Καθηγητής στο Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πατρών, με θέμα «ΙΤ Μουσείο ή Μουσείο με ΙΤ; Οι Προκλήσεις και οι Δυνατότητες». Τέλος, θα παρουσιαστεί  ο ιστότοπος του Μουσείου Επιστημών και Τεχνολογίας από τον Χρήστο Γεωργοβασιλόπουλο, φοιτητή του Τμήματος Ιστορίας- Αρχαιολογίας (πρώην Τμήμα Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Ν. Τεχνολογιών) Πανεπιστήμιο Πατρών και την Πένυ Θεολόγη-Γκούτη, Αρχιτέκτονα Μηχανικό-Εθνολόγο (DEA), Υπεύθυνη του ΜΕΤ ΠΠ και θα ακολουθήσει παραγωγική συζήτηση. Η συμμετοχή στην εκδήλωση θα είναι ελεύθερη. Για περισσότερες πληροφορίες: https://www.facebook.com/Museum-of-Science-and-Technology-109823479058588

Ανοικτή πρόσκληση υποβολής υλικού για το Ιστορικό Αρχείο του Πανεπιστημίου Πατρών

Στο πλαίσιο των ενεργειών για την ανάδειξη του Ιστορικού Αρχείου του Πανεπιστημίου Πατρών δημοσιεύεται ψηφιακή έκθεση με τεκμήρια από τον αντιδικτατορικό αγώνα της περιόδου 1972-1974. Η ψηφιακή έκθεση βρίσκεται διαθέσιμη σε ιστοσελίδα της ψηφιακής συλλογής “Διογένεια” της ΒΚΠ και περιέχει υλικό που έχει συλλεχθεί από μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, συμπεριλαμβανομένων του εκλιπόντα Χρήστου Αλεξόπουλου (Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής) και της κυρίας Τζόγιας Καπάτου (Τμήμα Ηλεκτρολόγων και Μηχανικών Η/Υ). Τα τεκμήρια αυτά παρέχονται παράλληλα στον δικτυακό τόπο https://afkp.upatras.gr που αναπτύχθηκε υπό την εποπτεία του Δρ. Χρήστου Αλεξάκου. Η Ομάδα Εργασίας για το Ιστορικό Αρχείο απευθύνει ανοικτή πρόσκληση για την κατάθεση τεκμηρίων, αναμνηστικών, φωτογραφιών, αρχείων ήχου, μαρτυριών, κ.α. ώστε να διαφυλαχθούν και διατεθούν στην  Ακαδημαϊκή Κοινότητα του Ιδρύματος. Όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να εκφράζουν το ενδιαφέρον τους μέσω της σχετικής φόρμας.

Έναρξη Λειτουργίας νέας Ιστοσελίδας Πανεπιστημίου Πατρών

Στις 10.5.2021 πραγματοποιήθηκε η έναρξη λειτουργίας της νέας ιστοσελίδας του Ιδρύματος στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://www.upatras.gr/.

H νέα ιστοσελίδα αναπτύχθηκε με γνώμονα:

• Να περιέχει σαφές, ξεκάθαρο και εύκολα προσβάσιμο περιεχόμενο
  • Να παρουσιάζει τον πολύπλευρο χαρακτήρα του Πανεπιστημίου Πατρών
  • Να έχει ελκυστικό νεανικό στυλ, χωρίς ακρότητες
  • Να αναδεικνύει τη δυναμικότητα της φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Πατρών στους μελλοντικούς φοιτητές
  • Να εξυπηρετεί τις ανάγκες ενημέρωσης των μελών του Πανεπιστημίου
  • Να ενημερώνει με εύκολο τρόπο τους εξωτερικούς επισκέπτες
  • Να δρομολογεί τους επισκέπτες στα υπο-sites του Πανεπιστημίου χωρίς να επαναλαμβάνει πληροφορίες
  • Να χρησιμοποιεί σύγχρονες τεχνολογίες και να μπορεί να ακολουθεί νέες, με εύκολο τεχνικά τρόπο
  • Να είναι προσβάσιμο και σύμφωνο με τα πρότυπα και τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Μερικές από τις βασικές γραμμές του νέου site είναι:

• Απλότητα στην όψη και στις λειτουργίες
  • Συμβατό με όλες τις συσκευές
  • Βασισμένο σε wordpress, ακολουθώντας όλες τις προδιαγραφές για να είναι όλα του τα στοιχεία αναβαθμίσιμα
  • Σύμφωνο με πρότυπα html / css / προσβασιμότητας (WCAG3 σε επίπεδο ΑΑ)
  • Οργανωμένο και δομημένο περιεχόμενο, χωρίς επαναλήψεις και κυκλικούς συνδέσμους
  • Πολλαπλοί χρήστες για ενημέρωση με διαβάθμιση δικαιωμάτων
  • Ελληνικά / Αγγλικά

Παρακαλούμε τις όποιες διορθώσεις – τροποποιήσεις που μπορεί να επισημάνετε να  τις αποστείλετε  ηλεκτρονικά στο Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων, Εθιμοτυπίας και Εκδηλώσεων (ηλεκτρονική διεύθυνση: panen@upatras.gr) μέχρι 31.5.2021. Γενικές παρατηρήσεις αναφορικά με τη νέα ιστοσελίδα μπορείτε επίσης να αποστέλλετε στην ηλεκτρονική διεύθυνση: panen@upatras.gr,  μέχρι 15.6.2021.

Υπενθυμίζεται ότι η ενημέρωση – τροποποίηση των στοιχείων επικοινωνίας του ηλεκτρονικού τηλεφωνικού καταλόγου πραγματοποιείται με την αποστολή της  φόρμας κατάλληλα συμπληρωμένης στην ηλεκτρονική διεύθυνση: panen@upatras.gr

Βιβλιοθήκη και Υπηρεσία Πληροφόρησης – Επανεκκίνηση της υπηρεσίας κυκλοφορίας υλικού (δανεισμοί/επιστροφές)

Σας ενημερώσουμε ότι από τη Δευτέρα 10 Μαΐου 2021 τροποποιήθηκε η λειτουργία της ΒΚΠ σε περιόδο κορωνοϊού με την επανεκκίνηση της υπηρεσίας κυκλοφορίας υλικού (δανεισμοί και επιστροφές βιβλίων). Αναλυτική ενημέρωση για τον τρόπο και το ωράριο λειτουργίας της ΒΚΠ, καθώς και την φόρμα για την αίτηση δανεισμού, μπορείτε να βρείτε στη σχετική ιστοσελίδα.

Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών – Διαδικτυακή διάλεξη Amale Andraos Τετάρτη 12/5

Την Τετάρτη 12.05.2021, το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών οργάνωσε με μεγάλη επιτυχία τη διαδικτυακή διάλεξη της AMALE ANDRAOS, αρχιτέκτονος και Κοσμήτορα/Dean της Μεταπτυχιακής Σχολής Αρχιτεκτονικής, Πολεοδομίας & Αποκαταστάσεων του Πανεπιστημίου Columbia στη Νέα Υόρκη με τίτλο “Water Works”. Η καθηγήτρια Amale Andraos παρουσίασε το αρχιτεκτονικό έργο του γραφείου της WORKac στη Νέα Υόρκη. Το έργο επαναδιατυπώνει τη σχέση ανάμεσα στα κατασκευασμένα και τα φυσικά περιβάλλοντα. Η αειφορία και η κυκλική αρχιτεκτονική παραγωγή, η αστική γεωργία και τα κτήρια μηδενικών ρύπων είναι κάποια από τα κύρια ζητήματα που το γραφείο εξετάζει σχεδιαστικά. Η διάλεξη “Water Works” προσέγγισε, μέσω ενός αριθμού έργων, ζητήματα εφαρμογής, χρήσης και επανάχρησης του νερού. Έργα που παρουσιάστηκαν ήταν, μεταξύ άλλων: το Public Farm 1 στο PS1, Queens, Νέα Υόρκη, μια ανάθεση από το MoMA, το Edible School Yard στο PS 7, Harlem, Νέα Υόρκη, το Beirut Art Museum στη Βηρυτό, το Miami Museum Garage,  το  Arizona House, οι 62 Marea Villas και η Villa Papillion στη μεσογειακή ακτή του Λιβάνου και η North Boulder Branch Library στο Colorado. Η Amale Andraos έχει δημοσιεύσει τα βιβλία We’ll Get There When We Cross That Bridge (2017), Architecture and Representation: The Arab City (2015), 49 Cities (2015) και Above the Pavement, the Farm! (2010). Την ομιλήτρια προλόγισε ο Πρόεδρος του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Καθηγητής Γιάννης Αίσωπος. Η διάλεξη πραγματοποιήθηκε με την ευγενική υποστήριξη του Ιδρύματος Δ. και Λ. Σταυροπούλου. Το βίντεο της διάλεξης θα είναι διαθέσιμο για λίγες ημέρες στο: https://www.facebook.com/PatrasSchoolofArchitecture

Από το Γραφείο Επικοινωνίας Τύπου